Het gemeentebestuur wil overgaan tot de aankoop van gereviseerde PC’s, inclusief scherm, toetsenbord en muis. Men wenst 76 stuks aan te kopen voor de gemeentelijke Albrecht Rodenbachschool, twee voor het gemeentehuis, twee voor het OCMW, 10 voor de bibliotheek en 2 voor de Buitenschoolse Kinder Opvang (BKO) “De Mikado”.

Raadslid Els Pauwels (CD&V) heeft vragen bij deze gang van zaken. “Windows 7 is nu reeds achterhaald door Windows 8. Dit product ligt niet meer in de markt. Gereviseerde PC’s hebben een risico, nl. de snelheid is niet zo hoog. Waarom kan men geen bestek opvragen om nieuwe PC’s te kopen. De prijzen zijn zeker de helft goedkoper dan enkele jaren geleden. De bibliotheek heeft een zwaar programma op gereviseerde PC’s en dit is gevaarlijk.” Schepen van ICT Bart Van Couwenberghe (N-VA) antwoordde “dat dit voorstel financieel niet haalbaar is. De gemeentelijke PC’s draaien nog op Windows 95. Die zijn pas achterhaald. Alle programma’s zijn getest op W 7. W8 kan niet in de school draaien. Het zijn instructiecomputers voor de jongste jaren.

 

In de bibliotheek steekt de server in de kast. We gaan geen PC’s aankopen om te surfen. Het budget voorzien voor deze gereviseerde PC’s schommelt tussen de 25 tot 30.000 euro, voor nieuwe PC’s zou dit snel oplopen tussen de 110.000 en de 127.000 euro. Om de ICT-eindtermen van de school te behalen zijn de voorgestelde PC’s geschikt. In de computerklas van de gemeentelijke Rodenbachschool stijgt het aantal PC’s van 20 naar 28 eenheden. Het gaat over vaste PC’s en geen laptops, want die zijn meer gevoelig voor schade. De leerkrachten kunnen hun lessen thuis voorbreiden op een stick en dit in de klas in de PC’s steken. Er is een waarborg voorzien van 3 tot 4 jaar op deze aankoop. Er zijn offertes gevraagd voor nieuwe PC’s, maar die zijn te duur, zeker 1.080 euro per stuk. Ik ben in vele scholen in de omgeving geweest die met de voorgestelde PC’s werken, het onderwijzend personeel is er tevreden over”.