Vandaag staat er in het meest noordelijke punt van onze gemeente, vlak op de grens met Mortsel (Groenstraat) en tussen de samenvloeiing van de spoorlijnen 25 en 25b een zendmast van de spoorwegen voor interne communicatie. De grond is spoorwegeigendom, want oudere Hovenaars zullen nog weten dat er hier in de jaren zestig en zeventig van vorige eeuw nog een clublokaal stond van een handboogschuttersgilde. De betreffende mast is enkel zichtbaar voor voorbijgangers vanuit de Groenstraat, aangezien hij in de diepte staat (-7 meter).

BouwvergunningVandaag doet de firma KPN Group Belgium (= Base Company, dit is een onderdeel van KPN Nederland – Koninklijke PTT Nederland nv) een aanvraag voor “het bouwen van een zendmast voor mobiele communicatie inclusief het vervangen van een pyloon van 12 meter hoogte door een mast met een hoogte van 36 meter”.

Er is een bouwdossier ingediend bij de provincie Antwerpen. De gemeente Hove moet hierover nog advies geven. Vele omwonenden zien deze mast niet graag komen en schermen met argumenten van de volksgezondheid (stralingen, aanwezigheid BLO-school Ritmica) en de veiligheid (hoogte voor luchtverkeer, sabotage, kan omvallen, enz ….). Er werd al een actiekomitee opgericht die van huis tot huis gaan om handtekeningen op te halen tegen de bouw van zo’n hoge mast. Op het Mortselse gemeentehuis kwamen er al honderden bezwaarschriften binnen, op het Hovese nog maar enkele.

De Hovese milieuraad vraagt ook aan het Hovese gemeentebestuur om in dit dossier het argument van de volksgezondheid ernstig te nemen. Dossier wordt ongetwijfeld vervolgd.

GSM mast aan de Groenstraat