Klimaatneutraal

Klimaatneutraal of CO2-neutraal zijn termen die aangeven dat een proces niet bijdraagt aan klimaatverandering. Klimaatcompensatie en CO2-compensatie zijn termen die aangeven dat voor een organisatie, een (productie)proces of een product, de uitstoot van broeikasgassen, zoals CO2 (koolstofdioxide), wordt gecompenseerd. De termen worden vaak door elkaar heen gebruikt.

Klimaatverandering is een mondiaal milieuprobleem. Het is nauw verweven met de Westerse energie-intensieve economie. Twee derde van het versterkte broeikaseffect wordt veroorzaakt door CO2-emissies die samenhangen met gebruik van fossiele brandstoffen zoals steenkolen, aardolie en aardgas. Naast CO2 zijn er andere gassen die het broeikaseffect veroorzaken. Deze worden vaak omgerekend naar hun CO2-equivalent. Deze broeikasemissies stijgen nog steeds en de economie groeit, vooral in ontwikkelingslanden, dus het probleem wordt steeds groter. Dit heeft zijn invloed op het klimaat. Met klimaatneutrale energie wordt hernieuwbare energie bedoeld.

windmolenDe actie waaraan de gemeente Hove deelneemt heeft tot doel de gemeente als “bedrijf” klimaatneutraal te laten functioneren tegen het jaar 2020. Om deze doelstelling te behalen kan men 3 mogelijke pistes bewandelen: het energieverbruik in de gemeente naar beneden halen, investeren in alternatieve energievormen of het compenseren van uitstoot door bijkomende bosaanplantingen te doen (in Hove of op een andere plaats).

Het is de bedoeling in Hove om de 2 jaar een broeikasgasrapport op te stellen om de zaken goed op te volgen.

In het huidige rapport zijn er nog geen gegevens van de sporthal opgenomen gezien de bouwwerkzaamheden. De Hovese milieuraad stelt voor om het thema verder open te trekken naar de bevolking via het organiseren van een open milieuraad in het najaar, eventueel aangevuld met een verstrenging van de bouwvoorschriften. Eveneens in het najaar zou er een informatiecampagne in de media hierover verschijnen.

Groendaken: De Hovese Milieuraad gaat voor de toekomst vragen om een nota op te stellen rond groen daken. Zo kan men oordelen over het belang van de subsidieregeling. Momenteel fungeert de gemeente immers enkel als subsidiedoorgeefluik maar einde 2013 zullen we dit zelf moeten financieren. De voordelen van groendaken zijn echter groot : isolerend vermogen, waterafvoervertragend en langere levensduur van dakbedekkingsmaterialen door het voorkomen van UV-straling.

Een voorbeeld van een groen dak kan men in Hove bekijken in de Jozef Mattheessensstraat.