Onze gemeente heeft de naam een groene en mooie gemeente te zijn. Dit is grotendeels zo maar “een geheel is maar zo sterk als zijn zwakste schakels”. Op het vlak van de properheid moet er in Hove zeker een tandje worden bijgestoken. Dit was ook zo in het verleden. Niets nieuws onder de zon.

We stellen vast dat de overgrote meerderheid van de Hovenaars het publieke domein voor hun woning goed tot redelijk onderhouden (vuilnis wegnemen, voetpad en goot vegen, sneeuw ruimen, enz …). Spijtig genoeg is er een kleine harde kern van bewoners die zich niets aantrekt van de “samen-leving” en enkel aan zijn eigen ik-persoontje denkt. De straat vegen is volgens hen “voor rekening van de gemeente omdat ze al voldoende belastingen betalen”.

Als resultaat krijgen we dan in bijna elke Hovese straat één of meerdere panden die er niet onderhouden bijliggen en die voor de nodige hinder en overlast zorgen voor de buurt en andere voorbijgangers.

We maakten een korte trip in enkele straten van de Bloemenwijk en hadden reeds meer dan genoeg punten waar dringend actie nodig is om het openbaar domein terug normaal te laten functioneren.

Enkele voorbeelden:

♦ Kruispunt Leliestraat – Jozef Lambrechtslei

brievenbus LeliestraatIn de Leliestraat staat er een rode brievenbus van BPost (De Post). Deze bak was bijna helemaal overwoekerd door de struik omdat de boordeigenaar blijkbaar geen tijd/zin heeft om zijn haag te snoeien.

Naast de rode brievenbus staat er een lantaarnpaal van de openbare verlichting. Tot voor kort hing er een verkeersbord aan die aangaf dat men fietsknooppunt 80 naderde en dus moest afslaan in de Lambrechtslei als men deze route volgde. Nu hangt dit bordje aan de overkant vastgemaakt aan het straatnaambord van de Lambrechtslei. Dit geeft verwarring want men moet tot voor het straatnaambord komen om de naam goed te kunnen lezen. Op een gevaarlijk kruispunt waar er druk wordt gereden in de Leliestraat kan dit alvast tellen. Dit is werkelijk de wereld op zijn kop zetten. De gemeentediensten laten de betrokken boordeigenaar gewoon doen en verplaatsen hun borden zodat de burgers ze terug kunnen lezen. In werkelijkheid moest die betrokken boordeigenaar – ongeacht zijn naam en status – een dringende opmerking krijgen van de politie/gemeentewacht met de uitdrukkelijke vraag om zijn haag eens dringend te snoeien zodat ze geen hinder meer veroorzaakt voor de goede werking van de postdiensten en de zichtbaarheid van de aangebrachte verkeersborden. Indien de betrokken boordeigenaar nog steeds hardhorig blijft is er maar één oplossing mogelijk : de gemeentediensten snoeien de haag op kosten van de eigenaar, aangevuld met een GAS-boete (Gemeentelijke Administratieve Sanctie) wegens overlast.

♦ Jozef Lambrechtslei

LambrechtsleiDicht tegen de Mortselsesteenweg is het voetpad bijna helemaal overwoekerd door struiken van een privaat domein. Het voetpad ligt er ook niet egaal bij en is dus gevaarlijk voor oudere mensen en vrouwen met een kinderwagen. Zelfde actie als in voorgaande voorbeeld.

straatnaambord Lambrechtslei

Vele straatnaamborden in Hove kunnen een grondige wasbeurt gebruiken : met water en zeep geeft al een mooi resultaat !

♦ Sint-Laureysplein

Op dit handelsplein is er dagelijks een groot verloop van mensen, en na 15.30u. van schoolkinderen die de nabijgelegen voedingswinkel bezoeken. Het afval moeten ze achterlaten in de aangebrachte vuilnisbakken. Die moet men dan wel geregeld (dagelijks) ledigen, anders begint het afval een eigen leven te leiden rond de vuilnisbak met alle ongemak voor de omgeving en de voorbijgangers.

We zouden zo nog een tijdje kunnen doorgaan met voorbeelden aan te halen uit alle Hovese wijken en straten.

Moraal van dit verhaal is dat de gemeentediensten in al hun vormen dringend werk moeten maken van een proper en net Hove en de politiediensten/gemeentewacht moeten dringend de straat op om in alle Hovese straten de nodige vaststellingen te doen en tot de actie over te gaan ! Hove ten goede !