De jongste gemeenteraad van maandag 24 juni jl. was niet direct een mooi schouwspel van nieuwe politieke cultuur. Het kwam er herhaaldelijk tot (bitsige) aanvaringen tussen de bestuursmeerderheid, vnl. de N-VA, met de groen-linkse oppositie van Hove Beweegt.

De vergadering begon al met de mededeling dat punt 24, de lastvoorwaarden voor het rooien van bomen voor een fietsverbinding tussen de Kasteelstraat en de Mechelsesteenweg, verdaagd werd.(zie ons artikel van 7 juni jl.) Dit punt werd reeds op de Hovese milieuraad besproken, met een negatief advies, maar was nog niet op de vergadering van het college van burgemeester en schepenen besproken, alvorens het op de agenda van de gemeenteraad mag worden gezet. Een aantal ambtenaren hadden hun werk niet goed gedaan. Voor een aantal toeschouwers in de zaal werd er een dossier (tijdelijk?) ontmijnd.

Jo Ampe
Jo Ampe

Daarna deelde schepen van economie Bart Van Couwenberghe (N-VA) mee dat er dringend een extra punt op de agenda moet worden gezet dat ging over de gezamenlijke aankoop van gas en elektriciteit onder aanvoering van de intercommunale IGEAN Milieu en dienstverlening. Dit moest voor het einde van de maand juni beslist worden. De nettowinst van zo’n aankoop bedraagt zomaar 40%. Dit was voor ex-schepen en huidig raadslid Jo Ampe (HB) aanleiding om een eerste keer keet te schoppen. Hij vond dat dit niet kon voor zo’n belangrijk dossier. De schepen antwoordde hem dat alle gemeentebesturen de werkwijze van IGEAN betreurden, maar dat ze er niet buiten kunnen en in het belang van de gemeente toch op de agenda moet. Dit punt werd later op de zitting nog uitvoerig besproken.

De bespreking van het meerjarenplan van de kerkfabriek Sint-Laurentius werd uitgesteld, omdat er nog geen overleg was geweest tussen het gemeentebestuur en de kerkraad. De rekening van de kerkfabriek Sint-Jozef werd wel unaniem goedgekeurd. Zij deden hun huiswerk wel stipt.

Bij de bespreking van de aanpassing van de gemeentelijke personeelsformatie met de aanwerving van een halftijdse functie van GIS-ambtenaar (Geografisch Informatie Systeem) zat het er weer tegen. Volgens raadslid Jos Peeters (CD&V) “moet deze persoon onder de dienst ruimtelijke ordening vallen en niet onder communicatie, want het gaat meestal over grondgebonden toestanden die hij/zij zal moeten behandelen”. Raadslid Jo Ampe (HB) mengde zich ook in het debat en stelde “dat er geen functiebeschrijving in het dossier zat en ook geen verslag van het syndicaal overleg van 14 juni jl. Met wat zijn we hier bezig ?”. Schepen van personeelszaken Dave Van den Berghe (pH7 – Positief Hove) probeerde zich nog te verdedigen met te stellen “dat deze persoon in het personeelsorganogram rechtstreeks onder de gemeentesecretaris valt en dat de functie wordt gespreid, deeltijds de helft voor Hove en de andere helft voor Boechout” maar moest uiteindelijk toegeven dat het dossier onvolledig was. Uitstel en terug op de agenda op een volgende zitting in september. In totaal werden er tijdens deze gemeenteraad vijf agendapunten uitgesteld. Het bestuur mag zich hierover eens bezinnen evenals de betrokken ambtenaren.

 

Gespannen politieke sfeer

De andere agendapunten werden afgehandeld in een sfeer die niet echt leuk te noemen was. Er hing permanent “dynamiet in de lucht”. Die kwam tot ontploffing bij de toegevoegde punten van de groen-linkse oppositie.

Diederik Vandendriessche
Diederik Vandendriessche

Raadslid Diederik Vandendriessche (HB/Groen) interpelleerde “over welke veranderingen het schepencollege wil aanbrengen in het subsidiebeleid voor jeugd, sport en cultuur. Projectsubsidies zijn voor Hove Beweegt belangrijk. Waarom wordt de jeugd in het vizier genomen ? Op welke gronden baseert het college zich om deze analyse te maken ?”. Schepen van cultuur Arnold Herrebout (N-VA) antwoordde de interpellant “dat u onvolledig is ingelicht. Uw tipgever heeft zijn fantasie laten spelen. Voor de sociaal-culturele sector bestaan er geen project- of impulssubsidies. De voorbije twee jaar werd er in Hove nul komma nul (0,0 euro) aan uitgegeven. Het is de Vlaamse Regering die impulssubsidies geeft. En de voetbalclub Hove Sport is hier een mooi voorbeeld van. Onlangs werden ze nog gevierd op het gemeentehuis voor hun promotie naar een hogere afdeling”. Het ging zo nog een tijdje door tussen de schepen en de interpellant en de toon werd steeds bitsiger. Het was net een dovemansgesprek. Schepen van Sport Guy Wollants (pH7) moest de gemoederen sussen door te stellen “dat er voor geen enkele vereniging noch maatschappelijke groep in Hove aan een vermindering van subsidies wordt gedaan”.

Arnold Herrebout
Arnold Herrebout

Daarna kwam het hoogtepunt van de confrontatie als het toegevoegde punt over de gezamenlijke energieaankoop van IGEAN op tafel kwam. Raadslid Jo Ampe (HB) stelde dat hij over zo’n belangrijk dossier geen teksten had voorliggen. Schepen Bart Van Couwenberghe (N-VA) stond recht en legde het dossier op Ampes’ tafel. Deze begon het traag te lezen met de nodige showimitaties. Partijgenote Hilde Vandriessche (HB) steunde hem en stelde “dat IGEAN vroeger een mandaat gaf aan Elektrabel, maar dat dit geen groene stroom was”. Deze welles-nietes-discussie ging zo nog een tijdje door tot burgemeester Koen Volckaerts (N-VA) uiteindelijk vaststelde dat “Hove Beweegt de enigste fractie is die voor Hove geen groene stroom heeft goedgekeurd, een merkwaardig politiek feit”.

 

Polarisatie vs. samenwerken voor Hove

Na de raadszitting hadden de N-VA-fracties en de groen-linksen van Hove Beweegt geen goed woord over voor elkaar. De politieke verschilpunten worden bij het groen-linkse Hove Beweegt duidelijk opgeklopt en uitvergroot.

Voor groen-links is de N-VA “een soort Vlaams Belang in een proper jasje” dat met alle mogelijke manieren moet ontmaskerd en bestreden worden. Of de Hovenaar van die partijpolitieke spelletjes om zich te profileren beter gaat worden is zeer de vraag.

We hopen dat de komende vakantieperiode wat rust zal brengen in het Hovese politieke wereldje, zodat in het najaar alle fracties eensgezind aan de toekomstige uitdagingen van onze gemeente kunnen werken. Er staan immers zware beslissingen op de agenda (aanleg Geelhandlaan, ICT, gemeentebegroting, personeelsformatie, enz …).