Een aantal bewoners van de Kapelstraat zijn bezig met een petitie in hun woonstraat. De tekst van hun petitie luidt: “De bewoners van de Kapelstraat die geen garage of oprit hebben en in de zijstraten geen parkeerplaatsen kunnen bemachtigen, zijn het moe in eigen straat parkeerboetes te betalen! Wij willen een bewonerskaart zoals dat in de andere gemeenten het geval is”.

Dit zegt al genoeg waarover het gaat. Vele appartementen in de Kapelstraat bezitten geen bijhorende garage of autostaanplaats en de bewoners zijn dus verplicht hun wagen op straat te parkeren. Met de nieuwe aanleg van het gemeentecentrum is het parkeerregime beperkt tot 1,5 uur, terwijl het voorheen onbeperkt parkeren was. De zijstraten staan ook permanent vol wagens. In Hove-centrum, tussen het Bloemenplein en de Leon Dumortierstraat, is er al jaren sprake van een groeiende parkeerproblematiek.

Kris Daelemans & Tiffany Janssens
Kris Daelemans & Tiffany Janssens

De nieuwe parking van de NMBS aan de Kasteelstraat is tijdens de dag maar voor één derde bezet en staat ’s nachts zo goed als leeg, maar er is wel wat vandalisme rond het station. Het aanwezige café in het stationsgebouw zal de sociale controle echt niet verhogen in de stationsbuurt.

Wij vragen gewoon een bewonerskaart – betalend of niet – zodat we in onze eigen woonstraat onze wagen kunnen parkeren. Er zijn hier mensen met kleine kinderen en oudere mensen en hen vragen om aan het station te gaan staan is niet direct de goede oplossing” aldus organisator Tiffany Janssens. Haar medeorganisator en buurvrouw Kris Daelemans valt in en stelt: “Er zijn in Hove-centrum weinig garages en als er al eens één vrijkomt, is ze direct verhuurd. Ik ga in de mate van het mogelijke met de fiets werken. De zelfstandigen die hier in de Kapelstraat een zaak uitbaten, gaan dagelijks om het anderhalf uur hun parkeerschijf verzetten zodat ze een hele werkdag kunnen blijven staan. Vele bewoners van de Kapelstraat hebben al boetes gekregen van de Gemeentewacht en dit klagen we aan. Een bewonerskaart kan men ook beperken tot één wagen per gezin”.

Beide dames hebben ook hun bedenkingen bij de recente heraanleg van de Kapelstraat. Het wegdek van het voetpad is volgens hen veel te hobbelig en gevaarlijk voor vrouwen met een kinderwagen en voor oudere mensen met een loopwagentje. Men had ook de mogelijkheid om over heel de lengte van de Kapelstraat langs beide zijden een beveiligd en verhoogd fietspad aan te leggen. Het vorige groen-linkse schepencollege liet zijn horen volledig hangen naar de visie van één bepaald studiebureau, gevestigd op het hippe Antwerpse Zuid. Van “ivoren toren denken” gesproken.

Het huidige Hovese schepencollege zal hier maatregelen moeten nemen. In het komende najaar is er een evaluatie van de uitgevoerde gemeentewerken. Alle Hovenaars mogen er hun mening komen zeggen en voorstellen doen. Deze parkeerproblematiek komt zeker nog ter sprake.

Verdere info en contact met de initiatiefneemsters van de parkeerpetitie via e-post: Daelemans.Kris@telenet.be en Tiffanyjanssens@hotmail.com.