Inbrekers maken steeds meer gebruik van een zogenaamde “klopsleutel”. Een sleutel waarmee je in enkele seconden 90% van de zogenaamde yale-sloten open kan krijgen. Interessant voor inbrekers want deze sleutel laat geen braaksporen na. Door simpelweg de juiste sleutel (van hetzelfde merk als het slot) een beetje uit te slijpen, kan je het slot open krijgen met een tikje van de hamer. Intern verspringen dan namelijk de pinnetjes van het slot, waardoor je de sleutel probleemloos kan omdraaien.

De ontdekking van de klopsleutel heeft verstrekkende gevolgen. Zelfs het kleinste kind kan de methode toepassen en om de sleutel geschikt te maken, zijn geen speciale machines nodig. Bovendien kunnen inbrekers hiermee je huis leegroven zonder sporen na te laten, waardoor je zelfs niet eens aanspraak kan maken op je diefstallenverzekering ! De verzekering zal zeggen dat je deur is blijven open staan.

Het was het Nederlandse televisieprogramma NOVA dat eerder al een spraakmakende reportage over de klopsleutel of slagsleutel op de Nederlandse televisie uitzond.

Ook in België is een zogenaamde slagsleutel, klopsleutel of “bump-key” vrij te koop. Iedereen die op internet het trefwoord “klopsleutel” op Google ingeeft kan onmiddellijk allerhande tweedehands websites vinden waar je voor enkele euro’s gemakkelijk een klopsleutel kan kopen.

Terwijl men in Nederland de bevolking waarschuwt voor dit fenomeen, blijft de overheid in België doof en blind en kunnen potentiële inbrekers wel heel gemakkelijk aan hun materiaal geraken.

Bekijk het internetfilmpje op Youtube:

 

Neem de gepaste maatregelen: plaats extra schuiven binnen op je deur, breng een deurketting aan, overweeg de aankoop van een alarminstallatie, beveiligingscamera’s. De overheid komt bewoners fiscaal tegemoet bij extra beveiligingsmaatregelen aan hun woning. Contacteer een slotenmaker, een adviseur van een veiligheidsfirma of vraag inlichtingen bij de politiediensten.

De politie komt gratis bij de burgers langs en geeft je extra veiligheidstips om je woning optimaal te beschermen tegen mogelijke inbraakpogingen.

Verdere info op: www.politie.be, www.hekla.be.