Eén van de gemakkelijkste manieren om ervoor te zorgen dat je gebalanceerd eet is om de helft van je bord te vullen met groenten. Groenten zijn namelijk rijk aan water en vezels en hebben een lage energiedensiteit – dat wil zeggen dat je er heel veel van kan eten zonder dat je te veel energie en dus calorieën opneemt.

Bieten
spruitenZelfs in kleine hoeveelheden bieden bieten een goede dosis aan vitaminen en mineralen. Eén van de belangrijkste voedingstoffen in bieten is foliumzuur, dat essentieel is voor de aanmaak van rode bloedcellen en om bloedarmoede te voorkomen. Je hoeft ook niet steeds voor rode bieten te kiezen. Er zijn ook gele en witte varianten – des te meer reden om ze op je bord te leggen !

Spruiten, boerenkool, bloemkool en gewone kool zijn allemaal voorbeelden van groenten uit de kruisbloemenfamilie. Ze zijn niet erg geliefd bij kinderen (en volwassenen die de charme er ook nog niet van hebben ingezien), maar zijn wel rijk aan antioxidanten.

tomatenTomaten zijn rijk aan lycopeen, iets dat op zich geen essentiële voedingsstof is, maar dat mogelijk wel sommige soorten kanker, zoals prostaatkanker, voorkomt. Ook verlaagt het de cholesterol en werkt het ontstekingsremmend. Zo rood als een tomaat is nog nooit zo gezond geweest !

Rode paprika’s zijn een goede bron van vitamine A en C en zouden dus vaker op het menu moeten staan. Slechts 125 ml (een half kopje) biedt al 100% van de dagelijkse behoefte aan vitamine C. Waar wacht je dus nog op ?

BroccoliBroccoli maakt ook deel uit van de kruisbloemenfamilie, maar is populairder dan zijn koolachtige neven. Het is rijk aan vitamine K, die bloedklonters en beendergroei tegengaat. Broccoli is ook rijk aan antioxidanten. Heel gezond !

bosuienDe uienfamilie : uien, bosuien, sjalotten, look en prei geven een extra smaakje aan elk gerecht en helpen ook om het natrium in je maaltijd te verminderen. Ze zitten ook bomvol antioxidanten en zwavelelementen. Die laatsten doen je misschien wel huilen tijdens het koken, maar ze bestrijden ook de groei van kankercellen !

De pompoenfamilie is rijk aan vitamine A, die nodig is om de beenderen en het weefsel te verstevigen. Ook optimaliseert het je immuunsysteem. En nee, ze zijn niet enkel verkrijgbaar rond de tijd van Halloween. Leg geregeld wat pompoen op je bord !

wortelsWortelen zijn rijk aan vitamine A en caroteen – wat te zien is aan de oranje kleur. Weet je nog dat ze je vroeger vertelde dat wortelen je zicht konden verbeteren ? Dat is niet helemaal onwaar, want een gebrek aan vitamine A zorgt ervoor dat je zicht achteruitgaat en dat je nachtblind wordt.

Radijzen zijn arm aan calorieën – slechts 19 calorieën per radijs – en bevatten geen vet en cholesterol. Ze bestaan voornamelijk uit vezels en water en helpen je lichaam gezond te blijven. Ook bevatten ze veel vitamine C, vitamine B6, magnesium, calcium, kalium en foliumzuur.

Hoewel er niet zoveel ijzer in zit als de ‘Popeye’-tekenfilms je willen doen geloven (de oorsprong van die mythe ontstond door een schrijffout !), bevat spinazie verschillende essentiële voedingsstoffen, zoals foliumzuur, vitamine A en vitamine K.