Normaal valt de Belgische nationale feestdag op 21 juli van ieder jaar. In Hove is de traditie dat men dit later viert omdat voormalig burgemeester Frank Swaelen – die ook nationaal politiek actief was – die dag bijna altijd in Brussel moest zijn voor nationale manifestaties.

Dit jaar kwam er op 21 juli nog eens de troonsbestijging van de nieuwe koning Filip/Philippe/Philips bij. Van het goede teveel! Met nadruk op teveel (twee koningen en drie koninginnen is werkelijk teveel voor de gewone belastingsbetaler die uiteindelijk voor heel dit koninklijk circus moet opdraaien. De omstreden prins Laurent krijgt dan nog massa’s euro’s meer dan de verkozen president van de Duitse republiek met 8 x meer inwoners).

Alles begon hier in Hove om 9.30u. met een Te Deum-mis in de plaatselijke Sint-Laurentiuskerk. Nadien was er een hulde met enkele toespraken aan het monument van de gesneuvelden, w.o. van waarnemend burgemeester Bart Van Couwenbergh (zie bijlage hieronder). Burgemeester Koen Volckaerts is op vakantie in Catalonië.

Wat opvalt is dat er op deze manifestatie steeds incidenten zijn met oververhitte belgicisten die weigeren hun vlag te hijsen bij het spelen van de Vlaamse Leeuw, officieel lied van de Vlaamse Gemeenschap. Een bepaald koppel uit Mortsel is hier specialist in. Ze schuimen soortgelijke manifestaties in de regio af om zich eens te manifesteren – anders ziet niemand hen staan – en kunnen ze zich nadien nog eens tegoed doen op de plaatselijke recepties.

Bij het spelen van de nationale hymnen lijkt het wel of sommige aanwezigen optreden in een soort carnavalsevenement : meestal gaat het om vrij oudere mannen die met hun gewezen legerpet op hun hoofd en één of ander legerattribuut bij de hand, aanslaan en alles behalve fiks in houding staan, wel met hun voeten wijd open. Gelet op hun leeftijd kunnen ze zich misschien niet goed meer rechthouden of kwamen ze reeds uit de kroeg?

Is hier ook geen sprake van een overtreding op de wet op de private milities? Werk aan de winkel voor de nieuwe korpschef van de politiezone HEKLA !

Na het optreden aan het monument gaat het dan in een drafje naar C.C. “De Markgraaf”, waar veel lekkers klaar staat op de rijk gevulde tafels. Het feestje kan dan pas werkelijk van start gaan voor sommigen. De reeds vermelde oververhitte belgicisten waren op de receptie nog aan het ‘doordrammen’ tegen de schepen van cultuur. Deze laatste was wat tevreden dat hij “dat zottenkot” op tijd kon verlaten.

Er waren op deze manifestatie zo’n kleine vijftig aanwezigen, waarvan de meesten al ver de leeftijdsgrens van 70 en zelfs 75 jaar hebben overschreden.

Wat ook weer opviel is dat de rood-groene gemeenteraadsfractie van Hove Beweegt weer schitterde in afwezigheid. De laatste maanden ziet men hen bijna nergens in Hove. Voelen ze zich boven het gewone volk verheven?

[nggallery id=15]

 

Bijlage: Speech Bart Van Couwenberghe:

Beste Hovenaars,

Met de troonsafstand van koning Albert II en de troonsopvolging door zijn zoon, koning Filip, beleefden we vorige zondag een wel erg bijzondere nationale feestdag.

We wensen koning Filip vandaag bij deze viering in Hove een vruchtbaar koningschap toe ten bate van alle Belgen.

Deze feestdag herinnert ons aan de gemaakte afspraken in verband met de zesde staatshervorming. Zij zal zich moeten bewijzen, want zij roept uiteenlopende reacties op. Voor de ene betekent zij de grootste hervorming ooit, voor de andere verandert zij weinig of niets aan de unitaire machtscentra.

Wat verwachten wij van deze hervorming ? Dat ze federale loyaliteit, wederkerigheid en transparantie tussen onze gemeenschappen in zich draagt en het welzijn van ons allen ten goede komt. Dat ze ons hefbomen biedt voor onze sociale en economische ontwikkeling.

Waartoe dient de toegenomen autonomie in Vlaanderen als zij niet de democratie, de mensenrechten, de gelijkheid, de solidariteit en het wederzijdse respect onder onze burgers centraal zou stellen ?

De machtsverschuiving van het  federale naar het regionale niveau mag ons niet doen vergeten dat ons land zich ook heeft geëngageerd om bepaalde machten aan Europa over te dragen via het begrotingsverdrag van eind 2011.

Deze stille, maar zeer ingrijpende grondwetsherziening heeft verregaande gevolgen voor de komende begrotings- en besparingsinspanningen.

De nieuwe financieringswet, saneringen, een echt concurrentiepakt en het wegwerken van de loonhandicap moeten ervoor zorgen dat onze bedrijven en kmo’s weer ademruimte krijgen. Zo kunnen we de welvaart, de sociale ondersteuning en het welzijn van onze bevolking veilig stellen.

In Hove is de Belgische nationale feestdag, net als de Vlaamse feestdag van enkele weken geleden, ook een herdenkingsmoment. Beide vullen elkaar aan, hoe verschillend we ze ook beleven. Beide vragen aandacht voor onze eigenheid, onze toekomst, onze welvaart.

Het doet me dan ook plezier te zien dat onze gezinnen en onze kinderen de voorbije maanden Hove als een levende dynamische gemeente hebben getoond. Of het nu was op een schoolfeest of bij het optreden van jonge dansers of muzikanten of tijdens een sportmanifestatie, op onze gemeentelijke picknick of tijdens een avondvertelling, telkens hebben wij Hovenaars onze gemeenschap samen beleefd en hechter gemaakt.

Dat juichen we toe, want deze verbondenheid van jong en oud, van nieuwe en ingeburgerde Hovenaars en Belgen kan onze Hovese gemeenschap alleen maar mooier maken.

Zo is 21 juli niet alleen een moment om terug te blikken op het verleden, maar ook ons te bezinnen over de toekomst. Een  toekomst waarvoor wij allen samen verantwoordelijkheid dragen.

Ik dank u allen en wens u nog een prettige viering.

Bart Van Couwenberghe
Wnd. burgemeester gemeente Hove
28/07/2013