De Brusselse gemeentebesturen wierven in 2012 elf procent minder eentalig personeel aan dan in 2011. Toch werden er nog altijd een kleine duizend personeelsleden (58%) in dienst genomen zonder taalattest. Omdat de Brusselse regering de geschorste benoemingen niet vernietigt, wil het Vlaams Belang die macht aan de vicegouverneur geven.

frans nederlands woordenboekDe cijfers komen uit het jaarlijks taalrapport van vice-gouverneur ad interim Jozef Ostyn (CD&V). De nota gaat na of de Brusselse gemeenten een wettelijke tweetalige dienstverlening met tweetalig personeel verzekeren, om de taalrechten van de Vlamingen in Brussel te voorzien. Benoemingen bij gemeentelijke vzw ’s zijn daarbij niet opgenomen.

De Brussels gemeenten scoren, ondanks de opmerkelijke daling van eentalig aangeworven personeel, nog altijd barslecht. De verplichte aanwerving van personeel met een taaldiploma, het Selor-attest, wordt al jaren genegeerd. Het aantal taalbrevetten voor eerder benoemde personeelsleden bedroeg bovendien veel minder dan in 2011 : 92 tegenover 44 in2012.

Sinds 2004 is tussen de 60 en de 70 procent van de aanwervingen door de gemeentebesturen niet in orde met de taalwet van 1966. Voor het eerst duikt dat aantal nu onder de 60 procent : in 2012 waren 1003 van de 1726 aanwervingdossiers van de gemeentebesturen niet in orde met de taalwet, goed voor 58 procent. Voor de OCMW ’s loopt het aantal op tot acht op de tien aanwervingen.

Te weinig Vlamingen worden aangenomen

Opvallend is dat nu ook bij de vastbenoemden meer en meer eentalig Fransen worden benoemd, waar de vice-gouverneur in 2011 al op had gewezen. Voordien ging het alleen om contractueel personeel.

Van het Nederlandstalig personeel dat is aangeworven heeft een derde geen taaldiploma, bij de Franstaligen gaat het om 62 procent. Het Vlaams Belang merkt op dat de impact op de dienstverlening door het aanwerven van eentalige Franstaligen een stuk groter is omdat er veel meer Franstaligen worden aangeworven.

frankenstraat straatnaambord etterbeekHet taalrapport gaat ook na hoeveel Vlamingen er worden aangeworven. Aan de top van de gemeenteambtenarij moeten er wettelijk evenveel Vlamingen als Franstaligen in dienst zijn. Ongeveer de helft van de gemeenten respecteert die pariteit. Ook moet het gemeentepersoneel ‘in de lagere betrekkingen’ voor een kwart uit Vlamingen bestaan. Volgens het Vlaams Belang blijkt dat maximaal dertien procent te zijn. In de OCMW ’s wordt aan de Vlamingen niet eens één derde toegekend van waar ze minimaal recht op hebben. De partij berekende zo dat de Vlamingen 543 jobs werden ontzien.

Vernietigingsbevoegdheid ontnemen van Brusselse regering

Het is aan de vice-gouverneur om de taalwet te laten respecteren. Hij kan de onwettelijke benoemingen schorsen ; van de 1003 aanwervingen heeft hij er 667 geschorst (in 2011 waren dat er 609). De andere 336 dossiers liet hij passeren voor contracten van korte duur ‘om de continuïteit van de dienst te verzekeren’.

Deze tabel toont welke gemeentes sneller overgaan tot de aanwerving van eentalig personeel       Bron : www.brusselnieuws.be
Deze tabel toont welke gemeentes sneller overgaan tot de aanwerving van eentalig personeel
Bron : www.brusselnieuws.be

De gemeentebesturen hebben zelf achttien benoemingen terug ingetrokken, maar in principe is de Brusselse regering verplicht om de geschorste benoemingen te vernietigen. Toch is dat naar jaarlijkse gewoonte weer niet gebeurd. Dat komt vooral omdat de Franstaligen tweetalig gemeentepersoneel niet meer van deze tijd vinden. Nochtans beloofde het federale Vlinderakkoord om de tweetaligheid te vergroten.

N-VA klaagde de onwettelijke benoemingen aan, maar het Vlaams Belang stelde concrete maatregelen voor. Die partij wenst de vernietigingsbevoegdheid over illegale benoemingen ‘zonder pardon’ te ontnemen van de Brusselse regering en die opnieuw aan de vice-gouverneur toe te vertrouwen. Eveneens wil het VB dat de vice-gouverneur terug een volwaardige federale ambtenaar wordt (nu is hij gewestelijk ambtenaar) en niet meer onder toezicht van de Brusselse regering staat.

CD&V hoopt daarentegen dat de nieuwe Brusselse minister-president schot in de zaak brengt maar Rudi Vervoort (PS) zelf wenste daarover op TV Brussel niet te reageren. 

Sander Carollo – www.doorbraak.be