Door een genetisch defect van een Deense spermadonor zijn in een fertiliteitscentrum in Gent twee kinderen geboren met de ziekte neurofibromatose. Voor senator Elke Sleurs toont dit nog maar eens aan dat er dringend nood is aan een betere coördinatie van de fertiliteitscentra.
Senator Sleurs : “De wet van 2007 betreffende de medische begeleide voortplanting bepaalt nochtans dat deze coördinatie er moet komen. Om deze coördinatie praktisch mogelijk te maken, verwijst de wet dan ook naar de regering om een systeem te creëren. Alleen zijn de uitvoeringsbesluiten er zes jaar later nog altijd niet. Ik ondervroeg minister Onkelinx de voorbije jaren al enkele keren wanneer deze besluiten er zouden komen, maar zij blijft dit steeds voor zich uitschuiven. Met de tragische gevolgen hiervan worden we nu vandaag geconfronteerd.”
Wetsvoorstel
Senator Sleurs diende eind vorig jaar een eigen wetsvoorstel in voor de invoering van een verplichte gestructureerde informatie-uitwisseling voorafgaand aan elke vruchtbaarheidsbehandeling. Hiermee pleit ze voor een centrale registratie van elke vruchtbaarheidsbehandeling die wordt ondergaan.
Sleurs : “Op dit moment heeft men recht op de terugbetaling van zes vruchtbaarheidscycli, maar in de praktijk merken we dat men er in slaagt om er meer te krijgen. Dit komt enkel en alleen doordat er een gebrekkige communicatie-uitwisseling is tussen de centra onderling. De oprichting van een centrale databank zou dit oplossen.”
Anonieme spermadonatie
Daarnaast roept Sleurs ook op om een maatschappelijk debat over anonieme spermadonatie te voeren.
Sleurs : “Donorkinderen zijn al lang vragende partij om meer informatie over hun afkomst. Naast de psychologische gevolgen door het gebrek aan informatie en kennis over de donor, zijn er ook de medische consequenties zoals nu nog maar eens blijkt.”
Op dit moment is er enkel donatie van een gekende donor toegelaten wanneer men de donor persoonlijk kent. In vele gevallen gaat het dan om een familielid.
Bevruchting met open donormateriaal is op dit moment niet toegelaten, bevestigde minister Onkelinx twee weken geleden nog aan senator Sleurs. In de praktijk zijn er fertiliteitscentra die met open donormateriaal werken wanneer daar om gevraagd wordt door de wensouders.
Anonimiteitsinstantie
Zelf werkt senator Sleurs aan een wetsvoorstel voor een centrale anonimiteitsinstantie. “Deze op te richten instantie kan de gegevens van de donoren registreren en later bemiddelen en professioneel begeleiden bij toenadering tussen biologische ouder en kind“, aldus Elke Sleurs.