Een te veel aan zon en het bezoeken van een zonnebankcenter  zijn de belangrijkste oorzaken van huidkanker. Het is van groot belang dat je je huid beschermt tegen de schadelijke zonnestralen. Zo zal je huid er langer jong en gezond utizien. Een aantal van onze lezers maken nog een nazomersreisje naar zonnige streken …Hierna volgen enkele tips om je natuurlijke schoonheid van je huid te bewaren en gezond te blijven in de zon. Goede reis !

Vermijd een zonneslag

Schade door de zon is de belangrijkste oorzaak van huidveroudering. Hierdoor krijg je fijne lijntjes en rimpels, ouderdomsvlekken, gesprongen adertjes en pigmentvlekken. Een langdurige blootstelling aan de zon beschadigt het collageen en elastine in de huid, waardoor de huid zijn volume verliest en begint te hangen. Het grootste risico blijft echter kanker. Dit moet je met alle mogelijke middelen vermijden. Bescherm je huid goed door een hoge factor zonnebrandcrème te gebruiken. Maak er ook een gewoonte van om je huid geregeld te hydrateren met een crème waarin zeker een beschermingsfactor zit – of vermeng je eigen zonnebrandcrème met je favoriete hydraterende crème.

Maar even aandacht ! Het is niet omdat je zonnecrème draagt, dat je ook uren lang in de zon kan liggen. Probeer je zo veel mogelijk te bedekken, draag een hoedje en probeer af en toe ook in de schaduw te zitten. Dit alles zal je huid beschermen tegen de schadelijke zonnestralen.

Ga niet naar de zonnebank

De krachtige uv-stralen van de zonnebank kunnen je huid erg beschadigen en geven aanleiding tot dezelfde risico’s als zonnestralen. Het maakt je huid ook droog en geïrriteerd. Eén keer per maand onder de zonnebank gaan, verhoogt je kans op melanoomkanker met meer dan 50% ! Dus beter vermijden dan genezen, als het al te genezen valt !

Gebruik een bruine tint

Een aantal mensen voelen zich mooier als ze een bruin kleurtje hebben, zeker tijdens de zomermaanden. Er zijn gelukkig ook andere manieren om een zongebruinde huid te scheppen, zonder je huid daadwerkelijk te beschadigen. Hiervoor kies je een hydraterende crème die je huid geleidelijk aan donkerder maakt. Je ka nook kiezen voor een gekleurde hydraterende crème als je snel resultaat wil zien. Bronzers zijn ook ideaal om er wat bruiner uit te zien.

Breng een beetje aan op je décolleté en op je gezicht, voor een ‘net-terug-uit-vakantie’-aanschijn. Gebruik wat bronzing powder op je lichaamsplekken die het meeste zonlicht vangen : je voorhoofd, je neus en je jukbeenderen. Ga ook even over je sleutelbeenderen en de zijkanten van je nek. Opgelet ! Bronzing crèmes bevatten meestal geen beschermingsfactor, dus alvorens in de zon te komen zorg er best voor dat je jezelf nog steeds insmeert met een zonnecrème.

Drink veel water

Hoe ouder we worden, hoe minder water en olie ons lichaam produceert. Daarom wordt onze huid droger en sneller gedehydrateerd in de zon. Mat als resultaat : lijntjes en rimpels ! Om dit tegen te gaan, is het aangeraden om veel water te drinken, je huid regelmatig in te smeren met een hydraterende crème en hydraterende make-up te gebruiken.

Slaap voldoende

Het is belangrijk om voldoende uren te slapen, aangezien een gebrek aan slaap je huid er grauw en oneffen uit doet zien. Slaap zeker zeven tot acht uur per nacht. En denk erom: een bruin kleurtje vervaagt, maar huidschade blijft de rest van je leven lang.