De vernieuwing van de dorpskern is nu meer dan een jaar een feit. Bestuursleden en medewerkers van de gemeente horen veel lovende reacties maar evengoed krijgen ze negatieve kritieken. Het vorige gemeentebestuur maakte de belofte om na een gewenningsperiode de gewijzigde verkeerssituatie grondig te evalueren, een belofte waar het nieuwe gemeentebestuur ernstig werk van wil maken. Hoe wordt deze evaluatie aangepakt ?

Hangpot met bloemenEnquête

Eind augustus/begin september wordt een uitgebreide enquête bij een representatieve en ruime selectie van inwoners afgenomen. Via deze weg wil het gemeentebestuur vernemen wat de inwoners vinden over de verkeersveiligheid, het parkeerbeleid, het comfort en de sfeer in het nieuwe centrum.

Hoorzittingen en adviesraden

In een volgende fase en op basis van de verwerkte resultaten van deze enquête, zullen vanaf eind september een reeks hoorzittingen plaatsvinden, telkens gericht tot één belangengroep : de bewoners van het centrum, de scholen en de oudercomités en de middenstand. Tenslotte wordt een algemene vergadering gepland voor alle geïnteresseerden. Wie dus geen enquêteformulier ontvangen heeft krijgt die avond de gelegenheid om zijn pro of contra’s kenbaar te maken. Natuurlijk kan er ook schriftelijk gereageerd worden ter attentie van het college van burgemeester en schepenen. Tegelijk worden de verschillende adviesraden uitgenodigd om hun mening te geven over eventuele verbeterpunten.

rond de kerk fontein Sint-Laureysplein

Begin november volgt een overleg met de Verkeerscel en de Gemeentelijke Adviesraad voor Ruimtelijke Ordening (GECORO) waarna alle gebundelde informatie verwerkt zal worden in een collegebesluit over welke aspecten eventueel kunnen worden aangepast. Hierbij zal rekening gehouden worden met de resultaten van de evaluatie, maar evengoed met de financiële haalbaarheid en zonder de soms zeer wenselijke vernieuwingen van andere straten uit het oog te verliezen.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Het schepencollege wil een grondige en een ernstige aanpak en hoopt dan ook op ieders medewerking te kunnen rekenen. Uiteraard wordt het een onmogelijke zaak om aan alle wensen tegemoet te komen. Bij deze dus ook een oproep dat iedereen zich in zijn beoordeling tracht in te leven in de noden van andere gebruikers van het centrum van de gemeente. Het centrum is een bundeling van verschillende functies en tegelijk een ruimte die een hoge leefbaarheidsfactor dient te hebben waar het aangenaam winkelen, wonen en vertoeven is en de scholen veilig te bereiken zijn. We hebben er ook verschillende functies in : als autogebruiker, fietser of voetganger, als kind, ouder of grootouder, als respecteerder van de verkeersregels of foutparkeerder op voetpaden, fietspaden of parkeerplaatsen voor mindervaliden,… Als iedereen zich tracht te verplaatsen in zijn medeburger en respect geeft, kan een gemeenschap sterker en mensvriendelijker worden.