Op zondagmorgen 25 augustus verzamelden er zich rond 9.30u. een 70-tal Hovenaars in het gemeentecentrum voor de 9e ING Family Cycling Tour te rijden, twee tochtjes van 10,9 km langsheen de omloop in Hove, Lint en Kontich die de nieuwelingen en beloften in de namiddag moesten afleggen voor hun wedstrijd. Onderweg sloten er zich nog enkele tientallen fietsliefhebbers mee aan. Uiteindelijk reden meer dan 200 fietsliefhebbers de twee ronden uit. Nadien kregen alle deelnemers een aandenken in de vorm van een medaille met een geel-rood lint, de Hovese kleuren.

het peleton LintOndertussen hadden zich op de middag in het centrum van Lint reeds enkele honderden wielerliefhebbers verzameld voor de start van de 8ste Vlaamse Pijl der Nieuwelingen, waarvan het startschot werd gegeven door Rik Van Linden, de legendarische spurtkoning. Een honderdtal genodigden schoven de benen onder tafel voor een maaltijd verzorgd door taverne “De Vondeling” uit de Kon. Albertstraat in Lint.

De nieuwelingen kwamen rond 12.50u. – 20 minuten vertraging want er waren te weinig seingevers op de omloop aanwezig – met 74 deelnemers aan de start en moesten voor hun wedstrijd in totaal 6 ronden afleggen van 10,9 km, in totaal 65,4 km.

Winnaar Maarten Koolstra
Winnaar Maarten Koolstra

De wedstrijd verliep eerst gesloten, maar in de voorlaatste ronde was er een kopgroep van 12 renners ontsnapt met 10 achtervolgers op een 55 seconden en daarna het grote peleton op meer dan 3 minuten van de leiders. De achterstand van deze groep was veel te groot en ze moesten van de wedstrijdleiding stoppen. Er deed zich in de voorlaatste doortocht in Lint een zware valpartij voor waarbij één renner werd afgevoerd met de ziekenwagen naar het AZ in Edegem. Gelukkig enkel met schaafwonden. De leidersgroep bleef gegroepeerd en ging samen naar de eindmeet. Hier was de Nederlander Maarten Koolstra in de eindspurt de sterkste voor Gordon De Winter en derde Miguel Ketelaers. Koolstra won ook de premie van 150 euro voor de spurten tijdens de 2de en 4de doortocht in Lint.

[nggallery id=21]

Tussen de twee wedstrijden was er de reclamestoet met tientallen auto’s die overal goed ontvangen werden omdat ze veel lekkers uitstrooiden.

Old-timer Old-timers Sponsorkaravaan (Drukkerij Ouderits) Sponsorkaravaan (Parfumerie Venus)

11de Ster der Beloften

De beloften moesten 11 ronden afleggen van 10,9 km of 119,9 km met start en aankomst in de Kapelstraat in Hove. In totaal schreven er 52 renners zich in.

Wat opviel langsheen de omloop is dat op verschillende plaatsen straatbewoners er een lokaal feestje van maken. In de Hovese Vredewijk vonden we in totaal vijf supportersgroepen die er een leuke namiddag van maakten met veel dank en spijs. De grootste groep vonden we in de Jan-Frans Gellyncklaan bij de ouders Bosmans, beiden 89 jaar, met zeker 40 buren en familieleden als toeschouwers.

De wedstrijd zelf kende vrij vlug een ontsnapping van 12 renners die een vrij aanzienlijke voorsprong bij elkaar reden op twee achtervolgers en daar nog achter pas het grote peleton. In de voorlaatste ronde moest het peleton stoppen wegens te grote achterstand op de kopgroep. Deze achterstand zou de verkeerssituatie teveel bemoeilijken, vandaar die ingreep van de koersdirectie.

Uiteindelijk gingen er 11 renners naar de eindstreep en de spurt werd gewonnen door Kevin Vandermast, een renner van de vzw Royal Antwerp Bicycle Club die in Wuustwezel woont. Tweede werd Niels Schittecatte uit Oudenaarde en derde Nils Heyns uit onze buurgemeente Lint. Niels Schittecatte won ook de premies voor de tussensprinten.

winnaar Kevin Vandermast
Winnaar Kevin Vandermast

Na de wedstrijd was er nog een receptie aangeboden door het bestuur van de Kon. Hovese Vitesse Club in C.C. De Markgraaf. Hier bedankte voorzitter Willy De Meyer “de neringdoeners voor hun medewerking, evenals het gemeentebestuur, de sponsors, de lokale medewerkers, het Rode Kruis, de politie, de Wielerbond Vlaanderen, de seingevers en de eigen medewerkers van de KHVC”. Burgemeester Koen Volckaerts loofde de initiatiefnemers omdat ze hun wedstrijd kaderden voor het goede doel van de Kindercardeologie. Hij huldigde ook het Rode Kruis en de veiligheidsdiensten voor de perfecte organisatie. Zijn Lintse ambtgenoot Harry De Brabander sprak soortgelijke woorden uit.

Het geheel werd afgesloten met een receptie waarbij nog enkele bekers aan de ritwinnaars werden overhandigd.

[nggallery id=22]