Op zondag 8 september gaat in de meeste Vlaamse steden en gemeenten Open Monumentendag door. Het is de 25ste uitgave van dit grootse culturele ééndags evenement in Vlaanderen. Liefst 197 Vlaamse steden en gemeenten zetten de deuren van in totaal 650 grote en kleine, bekende en minder bekende monumenten open en organiseren samen meer dan 440 activiteiten die voor iedereen toegankelijk zijn.

omd_2013_a5_0125 jaar Open Monumentendag is het resultaat van het werk van vele vrijwilligers en professionele erfgoedverzorgers, die zich met veel overgave ieder jaar voor en achter de schermen inzetten om er een schitterende manifestatie van te maken. Zonder al die lokale organisatoren en medewerkers zou er geen Open Monumentendag zijn. Daarom een hartelijke proficiat voor al die – vaak stille – werkkrachten.

Trefpunt in Kasteel Hoveberg

In onze gemeente staat kasteel Hoveberg aan de Edegemsestraat in de belangstelling. Het is een neoclassicistisch kasteeltje uit 1896. Het werd tijdens de oorlogshandelingen van september 1914 zwaar beschadigd. Er werden toen een honderdtal soldaten van het Belgisch leger in ondergebracht. Vandaag is het een tehuis voor twintig volwassenen met een mentale beperking.

Tijdens Open Monumentendag is er vrij bezoek mogelijk van 10.00 tot 18.00u. Er zijn gidsbeurten in het kasteel om 10.30u., 11.30u., 12.30u., 13.30u., 14.30u., 15.30u. en 16.30u.

Een aantal Hovese culturele verenigingen stellen hun activiteiten voor.

  • Literatuurkring De Statiepoweten brengt naast eigen werk, teksten van de grote Hovese schrijvers Paul van Ostaijen en René Verbeeck.
  • Kunstkring De Geelhand is aanwezig met textiele kunsten (van M. De Roeck en E. Van Assche), beelden (Mieke Degrieck en W. De Ridder), glaswerk (Hubert Carpentier) en poëzie (L. Colman en Jan Wouters).
  • Het Davidsfonds Hove stelt zijn jaarprogramma voor. De verzamelaars- en ruilvereniging Hofila laat je met een minitentoonstelling kennismaken met hun werking. De Heemkundige Kring De Markgraaf Hove is ook aanwezig.

Verdere info: Dienst Cultuur Hove, tel. 03 / 460.33.12. – cultuur@hove.bewww.hove.be .