Op 18 oktober 1968 werd in Hove de volksdansgroep “Tijl en Nele” opgericht. In die periode leerde men honderden jongeren “de beentjes te strekken”. Vandaag is het een verzamelpunt van senioren die jong willen blijven via het volksdansen.

Volksdansgroep “Tijl en Nele” ontstond in het roemrijke jaar 1968 uit de samenwerking tussen twee plaatselijke jeugdverenigingen. In 1972 sloot men aan bij de toen overkoepelende Vlaamse Volkskunstbeweging (V.V.K.B.) en ging het danspeil met een ruk de hoogte in. Naast dans kwamen ook vendelzwaaien en zang aan bod. Vandaag is men aangesloten bij Danspunt. Dit is een landelijke organisatie voor amateurdans en bewegingsleer en erkend en gesubsidieerd door de Vlaamse Gemeenschap. Men richt zich tot mensen die in hun vrije tijd bezig zijn met dans en bewegingsexpressie in alle mogelijke dansgenres, ook voor mensen met een beperking.

volksdans 6 volksdans 5

Na 45 jaar zijn de stichtende leden zestigers en zeventigers geworden en de jongste deelnemers situeren zich vooraan in hun zestiger levensjaren. In de jaren zeventig van vorige eeuw werd met wisselend succes – een kindergroep “De Kadullekes”, een ouderengroep “De Gilde” en een muziekgroep opgericht.

Door het ontstaan van verschillende VVKB-kindergroepen in Kontich, Mortsel, Edegem en Duffel werd besloten kinderen en jongeren daarheen door te verwijzen als ze interesse betonen voor het volksdansen. De muziekgroep ging na enige tijd zijn eigen leven leiden.

Het culturele bewaren

Vroeger kende iedere gemeente, ieder gehucht, naast de eigen brouwerij zijn eigen volksdans. Deze dansen werden door de eeuwen heen levendig gehouden door de gilden. De Hovese dansgroep tracht nieuwe dansen op oude muziek te ontwikkelen. In een basiscursus worden de basisbeginselen aangeleerd. Men baseert zich op Vlaamse en West-Europese dansen zoals de kadril, polka, mazurka, …ook Argentijnse tango en Bretoense dansen komen aan bod.

“Tijl en Nele” is geen dansschool waar men gedrild wordt op een bepaald ritme, maar bij hen komt de groepsgeest sterk aan bod. Men doet regelmatig mee aan allerlei nationale activiteiten. Maandelijks maakt men hiervoor een uitstap. Nieuwe leden en geïnteresseerden zijn van harte welkom.

volksdans 3 volksdans 2

In de volksdans moet men zich kunnen uitleven, plezier maken. Kinderen die van jongs af met de volksdans zijn vertrouwd geraakt, zetten vrij snel de stap naar een volwassenengroep. Tussen de leden treft men alle sociale categorieën aan. Volksdansgroep “Tijl en Nele” zet in Hove iedere dinsdagavond zijn deuren open, aan het dienstencentrum “Ten Hove” in de René Verbeecklaan 5 en dit vanaf 20.00u. Het jaarlijks lidgeld bedraagt 25 euro, verzekering en magazine inbegrepen.

Verdere info bij Geert Buys, tel. 0476 / 22.72.63. – tijlennele@gmail.bewww.danspunt.be .