De Hovese kunstkring “De Geelhand” huldigde op een manifestatie ter gelegenheid van Open Monumentendag zijn jaarlijkse laureaten kalligrafie met een receptie en een bijhorende tentoonstelling in Hovese “Het Kostershuisje”.

Wat?

De Kalligrafie is de kunst van het schoonschrift. In Europa werd het kalligraferen aanvankelijk in het Romeinse Rijk uitgevoerd door slaven, later na de doorbraak van het christendom door monniken in de kloosters. In de Middeleeuwen ontstonden er gilden voor kalligrafen. Er zijn verschillende soorten stijlen van kalligrafie : Gotisch, Romaans, Karolisch, Beneventan, enz…

kalligrafie 5 kalligrafie 4 kalligrafie 3 kalligrafie 2

Na de uitvinding van de boekdrukkunst geraakten deze beroepen langzamerhand overbodig. Sinds het midden van de 19de eeuw herleefde de belangstelling voor de kalligrafie. Eerst als hobby, daarna als zelfstandige kunstvorm.

Vandaag wordt de trekpen als schrijfgereedschap gebruikt. Veelgebruikte inktsoorten zijn zwarte oost-indische- en lichtechte gepigmenteerde inkten die watervast opdrogen.

De Geelhand

Op de receptie stelde Hoves schepen van cultuur Arnold Herrebout dat hem dit “doet terugdenken aan mijn kindertijd toen ik zelf leerde schrijven. Ik was linkshandig en men probeerde me dit op alle mogelijke manieren af te leren. In het eerste leerjaar begonnen we met schoon schrift en we werkten naar onze eerste nieuwjaarsbrief. Hoe langer men studeerde, hoe minder aandacht men schonk aan zijn geschrift. Op de universiteit was dit niet meer om aan te zien. Maar gelukkig is kalligrafie als zelfstandige kunstvorm terug open gebloeid. In Hove kan men nu het geschreven woord als kunstvorm terug zien herleven. De fierheid, tevredenheid is er voor de kunstenaar bij het aanzien van het resultaat. Een stukje cultuur dat je ontwikkelt is een heel mooi beeld. Proficiat, doe zo voort ! Breng nog heel mooie creaties voort”.

prijzen kalligrafie 2 prijzen kalligrafie 3 prijzen kalligrafie 4 prijzen kalligrafie 5 prijzen kalligrafie

Nadien was er de uitreiking van de diploma’s aan de leerlingen. Wat opviel is dat het overgrote deel vrouwen zijn. Waar blijven de mannen? Of liggen ze iedere avond met enkele pinten en een pakje chips voor het TV-toestel? Daarom lopen er zoveel bierbuiken rond in Vlaanderen! Slecht voor de volksgezondheid. Ga dan beter wekelijks wat zweten op enkele letters schoonschrift in het gezelschap van intelligente vrouwen.

 

receptie kalligrafie 4 receptie kalligrafie 1  Ludo Versteijlen spreektreceptie kalligrafie 2 Ludo Versteijlen spreekt

 

Cursusleider in Hove

burgemeester en Ludo Versteijlen
Burgemeester in gesprek met Ludo Versteijlen

In Hove is de heer Ludo Versteijlen de organisator en leider van de cursus kalligrafie voor de kunstkring “De Geelhand”. Hij was beroepsmatig 35 jaar inkoper bij de firma Sobemi in Lint. Toen zijn zoon ging huwen kwam hij in contact met kalligrafie bij de creatie van de huwelijksboekjes. Dit prikkelde zijn geest en zette hem aan om zich hierin meer te verdiepen. Hij ging les volgen in binnen- en buitenland en geeft vandaag ook lessen overal te velde in de kalligrafie. Als zelfstandig gepensioneerde heeft hij veel werk. Hij is nu bezig met een groot project bij de Zwartzusters in Lier. Alle namen van de zusters worden op grote panelen aangebracht in de inkomhal van het ziekenhuis. De heer Versteijlen werkt ook voor private firma’s.

Verdere info bij Ludo Versteijlen, Cursussen, workshops, opdrachten, Blauwesteenstraat, 5 in 2550 Kontich, tel. 0476 / 503.501. – e-post : ludo.versteijlen@skynet.bewww.ludoversteijlen.be .