Ook dit jaar is er van 16 tot en met 22 september de Week van de Mobiliteit, deze keer onder het thema ‘Op stap zonder auto: een hele verademing‘.

Met onder andere ‘Met belgerinkel naar de winkel’, betere fietsenstallingen en ruimte voor de zachte weggebruiker zet het gemeentebestuur in op een betere en duurzame mobiliteit. Natuurlijk kan een gemeentebestuur dit niet alleen en daarom wordt ook de Week van de Mobiliteit gepromoot.

Autovrije steden

Tijdens deze week worden er in Vlaanderen activiteiten georganiseerd door verenigingen die begaan zijn met een veilige en goede mobiliteit. Zo worden in tal van grotere steden en centra op 22 september autovrije zondagen georganiseerd. In Antwerpen heeft deze dag plaats op 15 september met een autovrije binnenstad.

CarFree Day

CarFree Day

Voor de de CarFree Day op 19 september of zelfs voor een hele week duurzaam woon-werkverkeer kan je terecht bij de Bond Beter Leefmilieu, e-mail: elke.vandenbroucke@bblv.be of tel. 02 / 282 19 45. Naar de scholen toe zullen in plaats van de jaarlijkse Car Free fietstocht met de zesde leerjaren leskoffers ter beschikking gesteld worden.

Strapdag en City Cycle Challenge

Een belangrijke actie wordt georganiseerd door de Voetgangersbeweging in samenwerking met de scholen in Vlaanderen door de organisatie van de Strapdag op 20 september. Ook de Fietsersbond laat zich niet onbetuigd met de City Cycle Challenge 2013 en daagt de stad Kortrijk en Aalst uit tot het maken van zoveel mogelijk fietsritten. Zowel de politiek als het personeel worden op deze manier aangezet om de wagen minder te gebruiken. De resultaten van de uitdaging kan je volgen via www.ccc13.be. Ook het autodelen wordt gepromoot.

Natuurlijk kan Hovenaar zijn persoonlijke Week van de Mobiliteit houden en trachten zoveel mogelijk de wagen verlof te geven en met de fiets, te voet of met het openbaar vervoer verplaatsingen te maken. Misschien valt alles mee en ontwikkel je zo een nieuwe, gezondere manier van verplaatsen en draag je bij tot een betere leefomgeving. Het gemeentebestuur heeft in de beleidsplannen een belangrijke actie voorzien voor het verbeteren van voet- en fietspaden en het oplossen van knelpunten.

Meer info: www.weekvandemobiliteit.bewww.octopusplan.bewww.gedeelddoor.be .