[slideshow id=25]

Na jaren van omzwerven heeft het Rode Kruis Vlaanderen, afdeling Hove – Lint, eindelijk een deftig onderkomen gevonden aan de Duffelsesteenweg 65 in 2547 Lint.

Het nieuwe gebouw van Rode Kruis Hove-Lint, genaamd ‘De Pleister’, werd op zaterdag 14 september jl. door provinciegouverneur Cathy Berx ingehuldigd. Heel wat vrijwilligers hebben de voorbije weekends en vakantieperiodes gebruikt om de handen uit de mouwen te steken : opruimen, breken, schilderen, inrichten,… de ploeg vrijwilligers deed alles wat nodig is om van deze locatie aan de Duffelsesteenweg 65 in Lint een pareltje te maken.

Cathy Bercx
Cathy Bercx

Na al die jaren van omzwervingen in Hove en Lint krijgt de lokale Rode Kruis afdeling een modern onderkomen om nog beter de rol als lokale hulpverlener te spelen.

In zijn openingstoespraak stelde RK-voorzitter Hove-Lint, de heer Tom Bellens “we zijn blij dit nieuwe RK-huis in te huldigen. De bedoeling is echt leven in dit huis te brengen. Vroeger was het een superette, daarna een buitenschoolse kinderopvang, dan vond de Lintse jeugddienst en nadien de sportdienst er een onderkomen. Nu het Rode Kruis. De gemeente Lint gaat erin investeren. Het wordt een ontmoetingscentrum waar men opleidingen kan volgen, gericht naar o.a. scholen, jeugdgroepen en bedrijven. We kunnen vanuit dit lokaal nog groeien. We kunnen het inzetten als lokale noodopvang en er een viertal mensen gedurende enkele dagen onderdak aanbieden. De brandweer, politie, het OCMW kunnen dit gebouw ook gebruiken”.

Tom Bellens bedankt
Tom Bellens bedankt

Gouverneur Cathy Berx stelde in haar toespraak “dat ik veel positieve energie zie in dit huis. De provincie Antwerpen pioniert al heel lang met nood- en interventieplannen want in onze provincie is het hoogste aantal Seveso-bedrijven gevestigd. We hebben ook een omvangrijk wegen- en spoorwegennet. Er gebeuren ook veel evenementen in de provincie. De grote betrokkenheid van vrijwilligers is van kapitaal belang. Ik denk o.a. aan de opvang door het Rode Kruis van Russische kinderen n.a.l.v. het busongeval begin dit jaar op de autosnelweg in Zandhoven. Dit huis verdient veel felicitaties. Het is een voorbeeld voor de provincie. Er wordt veel geoefend. Werken aan veiligheid is een gezamenlijke doelstelling. U kijkt verder dan de eigen grenzen. Dit is van onschatbare waarde”.

Het geheel werd gevolgd door een receptie. Er waren een 75-tal genodigden aanwezig.

 

Unieke rampenwerking en opvang

gouverneur luistertRode Kruis Hove-Lint groeit jaar op jaar en hun rol wordt belangrijker en belangrijker betreffende uitwerking van de lokale rampenplannen. De voorbije maanden zijn er overal ter wereld heel wat ongelukken en zelfs rampen geweest waarbij het internationale Rode Kruis vakkundig moest inspringen.

“Bij uitbraak van een pandemie is dit gebouw ideaal om materialen en/of diensten aan te bieden. De lokale afdeling beschikt over zeer veel materialen zoals dekens, brancards, reanimatiematerialen,… die in samenspraak met de gemeentelijke rampenambtenaar nog beter ingezet kunnen worden door Rode Kruis en gemeente, indien ze op een toegankelijke plaats bewaard worden. Daarnaast zal ook de samenwerking met de brandweer Edegem en voorpost Lint nog verder uitgebouwd worden” aldus Tom Bellens.

 

15 nieuwe EHBO’ers

En deze nieuwe werkplek werpt meteen zijn vruchten af. In Hove en Lint heb je misschien binnenkort misschien echt wel geluk bij een ongeluk. Van half januari volgden 15 nieuwe en heel gemotiveerde cursisten de opleiding E.H.B.O. (Eerste Hulp Bij Ongeval). Helpende handen heb je nooit teveel, zeker niet bij ongevallen.

De volgende opleiding start op dinsdag 1 oktober. In een eerste hulpcursus van het Rode Kruis leer je in groep hoe je hulp verleent bij kleine en grotere ongelukjes. Je leert nuttige technieken en je krijgt tientallen tips om een slachtoffer zo goed mogelijk te verzorgen. Bovendien krijg je de kans om je eerste hulpkennis regelmatig te herhalen en te oefenen.

Tom Bellens voor het RK-gebouw “De Pleister”
Tom Bellens voor het RK-gebouw “De Pleister”

Iedereen die minstens 16 jaar is of het wordt in het kalenderjaar dat de cursus start, mag deelnemen aan deze cursus. De cursussen Eerste hulp en de vervolgcursus Helper bestaan elk uit 12 uur les en een examen telkens van 19.30u tot 22.40u.

Rode Kruis afdeling Hove-Lint
Tom Bellens
Voorzitter – afdelingsverantwoordelijke hulpdienst
Duffelsesteenweg,  65
2547 Lint
03 / 455.75.79. – 0491 / 64.45.86.
Tom.bellens@telenet.be
hulpdienst@Hove-Lint.rodekruis.be

Het Rode Kruis. Paraat. Altijd. Overal.