Vrouwen hebben een uitgesproken mening over een mogelijke markt in Hove

De mogelijke komst van een (bio)markt naar onze gemeente is een actueel gespreksonderwerp bij vele Hovenaars, zeker bij de middenstanders onder hen. (zie ons artikel van 27 augustus 2013, Krijgt Hove een eigen (bio)markt ?).

Rozenlei Rommelmarkt

We legden deze vraag voor aan Hove’s burgemeester Koen Volckaerts (N-VA)? “Voor een markt in Hove zal er altijd bij een aantal inwoners interesse zijn. We moeten ook de vraag durven stellen of ieder dorp – Hove is de kleinste wat aantal inwoners betreft in de regio – een eigen markt nodig heeft? We moeten hierbij denken aan de leefbaarheid, het is een afwegen als je weet dat er wekelijks in onze buurgemeenten Edegem, Mortsel en Kontich algemene markten doorgaan. Voor de organisatie hebben we extra personeel nodig : een politieagent, een ambtenaar en nadien een kuisploeg van minstens 2 man die de boel moet terug schoonvegen. Dit heeft allemaal zijn kostprijs, ook voor een halve dag. Zal die markt wekelijks of maandelijks doorgaan? Met een standgeld van 25 euro x 20 kramen = 500 euro ontvangsten komen we niet uit de kosten voor de organisatie van zo’n markt. Ik ben nog heel minimalistisch.

Geld euro's
De gemeente Hove moet naar haar gemeentefinanciën kijken. We zullen aan alle diensten besparingen vragen. De noodzakelijke dienstverlening aan de Hovese burgers zal zonder meerkost gebeuren. Dus trekt de ambtenaren en politieagenten niet van hun job weg. In ons beleidsplan 2013-‘18 staat er ook niets ingeschreven van de komst van een mogelijke markt. Het is mijn taak om de positieve en negatieve elementen tegen elkaar af te wegen en toch een visie te hebben voor Hove. Ik weet dat in Mortsel tijdens de wekelijkse marktdag op woensdag een aantal handelszaken hun deuren sluiten. In horecazaken zal het toilet op een marktdag druk gebruikt worden, zonder dat men iets in de zaak verbruikt. Daar gaat zeker commentaar op komen. Hoe gaan een aantal Hovese handelszaken reageren die ineens een aantal concurrenten zien opduiken ? Willen we meer volk in Hove? Op het Rozenpleintje? Een aantal bewoners gaan zeker reageren. Een deel van de aanwezige beplanting zal zeker naar de knoppen gaan”
aldus de Hovese burgemeester.

In een volgende bijdrage laten we enkele voorstanders van een (bio)markt in Hove aan het woord.