Een actie van Natuurpunt, de Milieuraad en het gemeentebestuur

Ook dit jaar organiseert onze gemeente in samenwerking met Natuurpunt en de milieuraad een promotieverkoop van streekeigen struiken, hagen en bomen. Deze actie kent dit jaar haar 20e editie en er nemen 30 gemeenten aan deel! Om dit te vieren bieden we iets extra: bijenhotels.

Extra aanbod: Bijenhotels te koop

Het gaat niet zo goed met de bijen. Honingbijen verdwijnen uit hun korven en ook de wilde bijen doen het zo mogelijk nog slechter. Hoog tijd voor acties!
Bewaar het hotelletje enkele maanden, en hang het op een zonnige plaats in je tuin tijdens de komende lente.
Van maart tot oktober gaan zich daar boeiende taferelen afspelen met verhalen over verleiding en bedrog, metselaars en behangers, macho’s en huisvrouwen.
Wist je trouwens dat wilde bijen niet steken? En dat ze solitair leven en elk een eigen nestje maken, en vooral dat ze bessenstruiken, fruitbomen en andere gewassen bestuiven?
Kortom, voor Natuurpunt een prima moment om nu ook bijenhotelletjes te koop aan te bieden aan 14 euro.
Deze worden gemaakt door Den Atelier in Niel, een arbeidszorgcentrum voor mensen, die omwille van een arbeidsbeperking, niet terecht kunnen in de gewone tewerkstelling.
Den Atelier is een project van vzw Pegode: www.pegode.be

Zoals vorig jaar wordt er veel aandacht geschonken aan autochtoon plantmateriaal. Een plantensoort is inheems in Vlaanderen als Vlaanderen binnen het natuurlijke verspreidingsgebied van de soort ligt. Een individuele plant is autochtoon of oorspronkelijk inheems in een bepaalde streek in Vlaanderen, als deze een nakomeling is van planten die zich sinds hun spontane vestiging na de laatste ijstijd altijd natuurlijk hebben verjongd, of die kunstmatig vermeerderd werden met strikt lokaal materiaal.

 

Welke planten ?

natuur_houtkantHaagpakketten

Er worden 12 verschillende pakketten aangeboden, naar­gelang de ruimte die u wenst te beplanten. Het plantgoed van de pakketten is tussen 80 en 100 cm hoog. (De taxus is lager, zie verder). De prijzen van de pakketten liggen door de massale samenaankoop lager dan de kleinhandelsprijs. Bovendien leert de ervaring ons dat door de boomkweker zeer degelijk plantmateriaal wordt geleverd. De autochtone planten zijn allen cursief aangegeven.

Pakket 1 : Houtkant
Wie over voldoende ruimte beschikt (een strook van ongeveer 20 m lang en 3 m breed), kan een houtkant aanplanten. Het onderhoud is zeer beperkt, met een kapbeurt om de 5 à 10 jaar.
Soorten : zomereik, haagbeuk, winterlinde, zoete kers, vogelkers, lijsterbes.
12 planten : 6 soorten, 2 planten per soort. Goed voor 20 m. Prijs : 6 euro.

Pakket 2 : Houtkant natte gronden
Een houtkant als pakket 1, maar met soorten die prima groeien in een vochtige bodem.
Soorten : zwarte els, grauwe wilg, schietwilg, boswilg, Gelderse roos en hazelaar.
12 planten : 6 soorten, 2 planten per soort, goed voor 20 m. Prijs : 5,50 euro.

Pakket 3 : Geschoren (doornloze) haag
Een echte omheiningshaag, waarvan de hoogte afhankelijk is van zijn functie. Deze haag wordt meestal twee maal per jaar gesnoeid : voor en na de zomer. Daardoor kan men de haag de gewenste vorm geven, zodat deze weinig ruimte inneemt. Bloemen en bessen krijgen echter geen kans uit te groeien.
Soorten : wilde liguster, veldesdoorn, olm (veldiep), rode kornoelje, haagbeuk en Gelderse roos.
24 planten : 6 soorten, 4 planten per soort, goed voor 8 m. Prijs : 12,50 euro.

Pakket 4 : Doornhaag
Ondoordringbare haag die een prima afscherming vormt. Minimale snoei voor bloem en vruchtvorming.
Soorten : sleedoorn, eenstijlige meidoorn, eglantier, hondsroos.
24 planten : 4 soorten, 6 planten per soort, goed voor 8 m. Prijs : 11 euro.

Pakket 5 : Bloesem- en bessenhaag
Een pakket met bloeiende en bessendragende struiken. Door minimale snoei in het najaar om de 2 jaar zullen de struiken uitbundig bloeien en vruchten dragen, wat heel wat vogels aantrekt. Door de variatie in soorten is bloei verzekerd tot in de zomer. De haag kan naargelang het snoeiritme 1 à 2 m breed worden.
Soorten : sleedoorn, eenstijlige meidoorn, Gelderse roos, rode kornoelje, sporkehout en wilde kardinaalsmuts.
24 planten : 6 soorten, 4 planten per soort, goed voor 8 m. Prijs : 12 euro.

Pakket 6 : Veldesdoornhaag
Haag bestaande uit één plantensoort, geschikt als geschoren tuinafrastering. Ondanks de naam heeft deze haag helemaal geen doornen of stekels. De veldesdoorn wordt ook Spaanse aak genoemd. Mooi fijn blad met opvallende herfstkleur. Daar deze plant vrij humusrijke grond vraagt, is hij minder geschikt voor echte zandgronden.
Soort : veldesdoorn – 25 planten, goed voor 6,25 m. Prijs : 13 euro

Pakket 7 : Meidoornhaag
Haag bestaande uit één plantensoort, prima geschikt als tuinafrastering. Deze sterk doornige plant komt ook tot bloei, indien hij kortgeschoren gehouden wordt. De witte bloemen worden als nectarproducenten bezocht door veel insectensoorten. De rode bessen worden gegeten door allerlei vogelsoorten zoals onze wintergasten: kramsvogel en koperwiek.
Soort : eenstijlige meidoorn – 25 planten, goed voor 6,25 m. Prijs : 13 euro

Pakket 8 : Sneukelbosje
Een bosje of een haag om van te smullen. Denk maar aan vlierbloesempannenkoeken, kornoeljesiroop, hazelnotenchoco en rozenbottelthee.
Soorten: eglantier, gele kornoelje, vlier, hazelaar
8 planten : 4 soorten, 2 planten per soort. Prijs : 5 euro

Pakket 9: Vogelbosje
Dit minipakket is bedoeld voor wie geen haag wenst te planten, maar een hoekje vrij heeft voor een klein bosje, een ideaal nestplaatsje voor onze vogels.
Soorten : kardinaalsmuts, eenstijlige meidoorn, Gelderse roos, rode kornoelje en sporkehout.
5 planten : 5 soorten, 1 plant per soort. Prijs : 3 euro.

Pakket 10 : Taxushaag
Taxus is een inheemse naaldboom. Hij groeit goed op zonnige tot beschaduwde plaatsen op vochtige, goed doorluchte, matig voedselrijke grond. De plantjes zijn 40 tot 60 cm hoog. Hou er wel rekening mee dat dit een zeer traag groeiende plant is. Voordeel is dan weer dat je weinig snoeiafval hebt. De plant is giftig. Een taxushaag is onze enige streekeigen haagsoort die ‘s winters groen blijft. Taxus staat de laatste jaren in de belangstelling wegens zijn kostbare inhoudsstof baccatine die gebruikt wordt voor de aanmaak van kankerbestrijdende medicijnen.
Soort : taxus – 10 planten. Goed voor 2,5 m. Prijs : 16 euro.

Pakket 11 : Haagbeukenhaag
Bekende boerenerfhaag, wordt meestal op 1,5 m geschoren, voor en na de zomer. Niet te verwarren met de beukenhaag.
Soort : haagbeuk – 25 planten, goed voor 6,25 m. Prijs : 16 euro.

dreef in het bos 

Bomen

Knotwilg
Een mooie landelijke knotwilg bekomt u door het aanplanten van een knotwilgpoot. De knotwilgpoten, die door Natuurpunt te koop worden aangeboden tijdens Behaag…natuurlijk, worden geoogst tijdens de ‘Dag van de Natuur’ op zaterdag 16 november. De knotwilgpoot is ongeveer 2,50 meter lang en heeft een doormeter van 4 tot 6 cm.
Indien deze knotwilgpoot ongeveer 60 cm diep wordt geplant, zal hij uitgroeien tot een volwaardige knotwilg.
Prijs : 3 euro.

Bomen van het jaar

Lijsterbes (Sorbus aucuparia)
De lijsterbes is een struik of boom met open kroon. Hij bloeit in mei in brede, witte bloementuilen die sterk en eigenaardig geuren. Hij draagt ronde, oranjerode vruchten. De bladeren zijn ovaal tot langwerpig. Ze zijn oneven geveerd en hebben een spitse top. De bladrand is behalve het onderste stukje scherp gezaagd. De bladkleur is bovenaan dof groen, terwijl de onderkant grijsgroen is. In de herfst kleuren de bladeren geeloranje tot rood.
Prijs : 30 euro.

Winterlinde (Tilia cordata)
De winterlinde (of kleinbladige linde) is inheems in Europa. Hij groeit vrij snel, als hij jong is en kan een hoogte van meer dan 25 m en een omvang van 10 m bereiken. Dus enkel voor een tuin met veel ruimte !
De kleine, welriekende, geelwitte bloemen verschijnen in juli. De sterke zoete geur van de lindebloesem is voor bijen en hommels al op grote afstand te ruiken. De winterlinde is zowel voor de honing als voor de bloesemthee heel bekend. De bomen kunnen kleverig worden, als ze door bladluizen aangetast zijn en een motregen van honingdauw veroorzaken, maar minder dan bij zomerlinde.
Prijs : 35 euro.

De aangeboden bomen hebben een stamomtrek van 10 à 12 cm op 1 m hoogte. Ze worden geleverd met blote wortel. De hoogte is ongeveer 3 m. Er wordt een steunpaal van 2,50 m meegeleverd.

Klimplanten

Klimplanten zijn helemaal in. Ze groeien en bloeien tegen muren, schuttingen en hekwerken, en zijn ideaal om dit soort constructies te verfraaien en te verlevendigen. Klimplanten “wortelen” niet in de muur. Alleen op oudere en verweerde muren of bij gescheurd en afbrokkelend pleisterwerk kan het gebeuren dat zich wortels ontwikkelen die gebruik maken van de voedingsstoffen in de spleten en zo schade aanrichten.

Volgende planten worden aangeboden aan 4 euro per stuk:

  • wilde kamperfoelie
  • hop
  • bosrank

 

Hoe bestellen ?

Heel eenvoudig ! Download het bestelformulier en duidt uw keuze aan. Het bestelformulier samen met de betaling dient uiterlijk vrijdag 25 oktober ingeleverd te worden bij de technische dienst van het gemeentehuis. Gelieve indien mogelijk gepast geld mee te nemen.

Wanneer afhalen ?

Op zaterdag 30 november tussen 13.00uur en 15.00uur kan u uw bestelling afhalen in het Gemeentemagazijn, in de Fazantenlaan in Hove.

Info:
Milieuambtenaar : Koen Boonen, tel. 03 / 460 33 47 of koen.boonen@hove.be .
Natuurpunt Zuidrand : Guido Callaerts, callaertsguido@versateladsl.be

Folders met plantbeschrijvingen en onderhoudtips als pdf-bestand af te laden op de website : www.natuurpunt.be/behaag