De OCMW-raad vergaderde op dinsdag 17 september jl. Alle 9 Hovese OCMW-raadsleden waren aanwezig en in de tribune zaten zes mensen, waaronder de burgemeester.

Openbare vergadering:

Het verslag van de openbare zitting van 18 juni 2013 werd unaniem goedgekeurd.

Tijdens de afgelopen zomervakantie waren er twee bijzondere comitee’s. Tijdens de vakantieperiode werd er ook aan het meerjarenplan van het Hovse OCMW doorgewerkt.

* BBC (Beleids- en Beheerscyclus) en de financiële ruimte– toelichting door de financieel beheerder. Bespreking.

In Hove is dit mevrouw Cathérine Gabriels. De financieel beheerder staat in voor het financieel beheer van het OCMW. Zij controleert de wettelijkheid van de inkomsten en uitgaven en staat in voor de bewaring van de gelden. Ze zorgt onder andere voor de uitbetaling van de toegekende financiële steun. Bovendien zorgt zij voor de invordering van terugvorderbare gestelde steun. Zij int en betaalt de facturen.

  • Toestand liquide middelen op 31/12/2012 : 395.000 euro.
  • Vorderingen op één jaar (federaal, Vlaams, klanten) : 409.000 euro.
  • Schulden op één jaar :
  • BBC totale waarde 31/12/2012 : 710.900 euro.
  • Overschot gemeentelijke bijdrage : 278.000 euro.
  • LOI (Lokaal Opvang Initiatief) : 30.500 euro. Verkregen steeds toelagen voor de jaren voorheen. Bedrag is voor toekomstige investeringen in LOI.

Door allen aangenomen.

Planning activiteiten 2013:

Teruggave overschot 2012 : 128.000 euro
30.000 euro toelagen voor investeringen in LOI

Investeringen : servers vernieuwen, glasvezelkabel, ontkoppeling nutsleidingen Dienstencentrum, aankoop dienstencentrum, PC’s voor de spreekkamers : totaal bedrag 320.000 euro.

De aankoop van het dienstencentrum René Verbeecklaan zal 90.000 euro kosten. De beschrijvingskosten vallen voor het OCMW goed mee. Als de burgemeester de akte kan verleiden, kost het helemaal niets.
Door allen aangenomen.

Prognosecijfer 2014:

In 2014 is er 905.000 euro nodig om de huidige werking gewoon door te trekken (door de Weddencentrale bepaald) en een aantal LOI-plaatsen werden opgezegd door Fedasil (-34.000 euro).

Stijging van de lonen t.o.v. 2012 : + 80.000 euro.

Meerjarenplan:

OCMW Dienstencentrum Ten HoveIn mei jl. organiseerde het Hovese OCMW een denkdag over de werking. Het eindresultaat werd samen met het managementsteam besproken en dit gaf aals resultaat een aantal doelstellingen.

Begin oktober zullen de Hovese adviesraden (Ouderenraad, cultuurraad, jeugd, enz …) hierover hun mening kunnen zeggen. Er zullen ook een aantal externe partners worden uitgenodigd om hierover mee te werken en denken.

Op 15 oktober komt hiervan een tweede bespreking, op 21 oktober staat dit op de agenda van het college van burgemeester en schepenen, in de OCMW-raad van 10 december wordt dit definitief besloten en gaat dan naar de Hovese gemeenteraad van 23 december e.k. voor definitieve goedkeuring.

  • Doelstelling 1 : het moet voor iedereen duidelijk zijn waar het OCMW voor staat.
  • Doelstelling 2 : de Hovenaar wordt door het OCMW op een laagdrempelige en klantvriendelijke manier geholpen.
  • Doelstelling 3 : het OCMW heeft een geoptimaliseerdewerking; efficiëntie en overleg staan centraal.
  • Doelstelling 4 : het OCMW biedt ouderen een thuiszorg aan die beantwoordt aan de vereisten en behoeften van de Hovenaars en die complementair is aan andere hulp en die Hovenaars zo lang mogelijk in hun eigen huis laat wonen.

Dienstencentrum Ten Hove : Goedkeuring huishoudelijk reglement. Er was commentaar van enkele raadsleden dat dit reglement geschreven staat op enkele specifieke klanten (geen huisdieren mee brengen tijdens de maaltijden, geen kranten mee naar huis nemen).

Sociale dienst : Samenwerkingsoveréénkomst Sociaal Verhuurkantoor WoonWeb vzw. Hove geeft een éénmalige bijdrage van 1.050 euro aan het Sociaal Verhuur Kantoor. Veel klanten uit Hove gaan in de regio wonen (Edegem, Mortsel, Kontich). Het aanbod voor Hove is veel ruimer. De fractie CD&V-VLD (twee raadsleden) willen de eigen Hovese woningen niet in de grote pot van het SVK steken. Ze willen de autonomie van Hove behouden.

Varia:

– Op 22 oktober e.k. is er het seniorenfeest.
– Er komt een ervaringsdeskundige spreken over “Werken aan armoede”. Dit is voor OCMW- en gemeenteraadsleden.
– Men denkt erover na om binnen enkele jaren een gezondheidsbeurs te organiseren met andere gemeenten.

De openbare vergadering werd afgesloten om 22.30u. Daarna ging men over tot de besloten zitting waar eventueel persoonlijke dossiers kunnen besproken worden.

 

Commentaar:

– Wat opvalt is dat de Hovese OCMW-raad meer op een cafévergadering lijkt dan op een degelijk gestructureerde vergadering. Een aantal raadsleden zijn altijd aan het woord en praten zo maar door elkaar. De voorzitster en de secretaris laten dit allemaal toe.

– Een vergadering van 2,5 uur kan ook op een goed uur afgehandeld worden. Misschien eens een cursus volgen “Hoe efficiënt vergaderen ?”. Ons OCMW is nogal gul met cursussen. Eerst zelf eens beginnen.

– Een viertal raadsleden zitten er maar aan de vergadertafel bij in een “bloempot-rol”. Ze kijken eens rond naar de anderen en zeggen zelf niets. In een echt café voeren ze dan wel het hoge woord …