De enquête over het vernieuwde dorpscentrum is door het nieuwe gemeentebestuur gestart. Op het jaareinde moet alles rond zijn.

Het vorige groen-linkse- en CD&V-gemeentebestuur had de ambitie om na een jaar een evaluatie te houden rond de doorgevoerde heraanleg van het Hovese gemeentecentrum. Alleen wisten de toenmalige groen-linkse en CD&V-bestuurders niet dat ze tijdens de laatste gemeenteraadsverkiezingen van oktober 2012 zwaar zouden worden afgestraft en samen in de oppositie belanden. Hun opvolgers van N-VA en Ph7-Positief Hove organiseren vandaag het bevolkingsonderzoek bij de Hovenaars.

“We wisten via de media dat er iets op komst was. Wat is het doel van het onderzoek? Wie heeft de vragen opgesteld? Op welke basis? Welke vragen? Welk is de verhouding van de kwalitatieve tegenover de kwantitatieve vragen? Naar welke doelgroepen? Via welke kanalen? Welk is de relevantie van de steekproef? De timing en controle? De verwerking van de gegevens? De analyse?” allemaal vragen die Jo Ampe (Hove Beweegt) stelde.

Gewezen schepen en raadslid Jos Peeters (CD&V) viel hem bij en stelde “dat ik zelf de vragen heb opgevraagd bij de gemeentediensten. Er is een onderzoek bij 400 Hovenaars aan de gang. Hoe is de verspreiding gebeurd, de ophaling van de formulieren? Is manipulatie mogelijk? Aan wie worden de resultaten bekend gemaakt? Komen er hoorzittingen? Welk is de planning?”

rond de kerk fontein

Schepen Arnold Herrebout (N-VA) antwoordde: “De inhoud van sommige van uw vragen moet u eens verduidelijken. Op 24 juni jl. heeft het schepencollege een nota opgesteld op voorstel van de Technische dienst en de dienst Ruimtelijke ordening. Op 30 juni kwam een werkgroep samen van de diensten, de burgemeester en ondergetekende voor een eerste gedachtewisseling. Op 10 juli werd besloten de bevraging te organiseren via steekproef bij 400 Hovenaars, wat een betrouwbaarheid geeft van 95 %. We krijgen er een beeld van Hove in zijn geheel, niet van beroepsopposanten. Het gebeurde via een trekking in een excell-lijst van alle Hovenaars boven 18 jaar. De straten met veel inwoners zijn voldoende vertegenwoordigd. Onze leidraad is de vragenlijst, ook voor de diverse groepen (adviesraden, scholen, oudercomités, de middenstand, de as-bewoners, de belangstellenden uit de bevolking). We zullen een open avond organiseren met de GECORO en de verkeerscel. Ze krijgen hiervoor voldoende tijd. De 400 Hovenaars zijn aangeschreven via De Post. Ze krijgen een herinnering als ze op 30 september hun formulier nog niet hebben binnen gestuurd. Vandaag zijn er een 70-tal formulieren reeds binnen. Iedere dag komen er formulieren binnen. Mensen die niet antwoorden krijgen een tweede schrijven, nadien kunnen ze bezoek krijgen van ambtenaren om hun vragenlijst toch nog in te vullen. Op iedere vragenlijst staat onderaan een nummer. Het massaal copieren van deze formulieren heeft dus geen nut. Als het minimum aantal respondenten niet wordt gehaald, kunnen nieuwe Hovenaars worden aangeschreven. De verwerking moet tegen 23 oktober klaar zijn. Vanaf eind oktober beginnen de vergaderingen met de doelgroepen en de bevolking. Tegen einde van het jaar moet de verwerking van de gegevens rond zijn. Nadien volgt de rapportering aan de gemeenteraad en de bevolking”.

Het groen-linkse raadslid Diederik Vandendriessche wil ook “dat jongeren beneden de 18 jaar naar hun mening wordt gevraagd”.