Tijdens de laatste gemeenteraad interpelleerde het groen-linkse gemeenteraadslid Diederik Vandendriessche (Hove Beweegt) naar een grondig uitgewerkt communicatieplan voor Hove. Op zich niets spectaculairs, enkel waar hij zijn inspiratie haalt is vrij opmerkelijk.

vlaggenmasten station
Vlaggenmasten aan het station

“Het gaat hier over een communicatie- en marketingplan voor de gemeente Hove. Vlaggen en vaandels in het dorpscentrum. Ik verwijs naar de rechthoekige vlaggen in Mortsel, in Lint hangen er over de straten kleurrijke spandoeken en tekeningen van kinderen. Aan de kerk en het monument voor de oorlogsslachtoffers hangen er geen vlaggen, terwijl er vlaggenmasten staan. Aan C.C. “De Markgraaf” en het “Sportpark” kunnen er ook hangen, een éénduidige huisstijl, met een klein Hoves merk. Hiervoor kunnen we een beroep doen op de kunstacademie om deze dingen uit te werken. De signalisatie in het dorpscentrum naar de bibliotheek en de gemeentelijke lagere Rodenbachschool laat ook op zich wachten. Er is in Hove nog werk aan de winkel” aldus de heer Vandendriessche.

Schepen voor Communicatie Guy Wollants (Ph7-Positief Hove) antwoordde : “Het communicatieplan is in de maak. Het zit verwerkt in het BBC (Beheers- en Beleidscyclus). Het nieuwe gemeentelogo komt op het Hovese briefpapier, er komt een verwelkomingsmap voor nieuwe inwoners. Voor het budget 2014 worden vlaggen voorzien aan alle openbare gebouwen. In 2014 zullen ook de eerste wegwijzers naar het cultureel centrum verschijnen. De andere openbare gebouwen volgen in 2015. Er komen stickers en T-shirts voor het gemeentepersoneel. In 2015 wordt er ook een film gemaakt voor de ontvangst van nieuwe inwoners. In 2016 wordt de gemeentelijke webstek www.hove.be volledig vernieuwd. We moeten alles nog budgettair bekijken.”

 

De inspiratiebron …

Monument gesneuvelden
Monument gesneuvelden

Op zich is er niets mis aan het feit dat het groen-linkse raadslid een vraag stelt over de bevlagging en marketing van de gemeente. Wel moet iedereen weten dat de heer Vandendriessche tot eind december 2012 gemeenteraadsvoorzitter was van de Hovese gemeenteraad in een kartel van groen-links met de CD&V. Het toenmalige Vlaams Kartel (een samenwerkingsverband tussen Vlaams Belang, Leefbaar Hove en onafhankelijken in de periode 2007-‘12) stelde toen enkele malen tijdens deze legislatuur juist dezelfde vragen met dezelfde argumentatie en voorbeelden als de heer Vandendriessche nu uit de kast haalt. Toen werden de interpellaties over cultuur van het Vlaams Kartel kort en bondig beantwoord door de belgicistische schepen van cultuur Els Pauwels (CD&V), omdat de toenmalige groen-linkse/CD&V-bestuursmeerderheid zeer verveeld zat met de vaak kritische opmerkingen van hun opposanten. Deze opposanten werden dikwijls nog net niet aanzien als bewakers van het nazi-concentratiekamp Buchenwald. De belgicisten (vnl. CD&V) in het toenmalige gemeentebestuur hadden ook veel problemen met de aanwezigheid van de Vlaamse Leeuw tussen al de betrokken vlaggen.

Tijden kunnen snel veranderen. Groen-links zit nu in Hove terug in de oppositie en hun schepenen moeten terug hun oorspronkelijke beroepsbezigheid uitoefenen. De politieke voorbereiding van de gemeenteraden verloopt nu terug tussen “de soep en de patatten”. Dan kan men al eens snel terugvallen op de meer dan 550 interpellaties van het voormalige Vlaams Kartel Hove. Hopelijk ziet niemand het verband ?! Daar gaan ze zeker van uit.

Of de voorstellen en/of vragen nu kwamen/komen van het ex-Vlaams Kartel, het groen-linkse Hove Beweegt of anderen, het doet er niet toe. Als ze maar een meerwaarde hebben voor Hove en de Hovenaars. Deze vraag over een communicatieplan voor Hove heeft een duidelijke meerwaarde. Met dank aan het voormalige Vlaams Kartel en in tweede instantie aan de heer Diederik Vandendriessche die deze vraag terug opraapte. Hij mag gerust verder zoeken in de massa’s interpellaties van zijn voorgangers. Hove en de Hovenaars ten bate ! Incident gesloten.