Het dossier van de heraanleg van “de mooie dreef” Geelhandlaan, tussen de kerk en het gemeentehuis, begint voor de nieuwe bestuursmeerderheid een ‘extra zorgenkind’ te worden. Men denkt eraan om het fietspad onberijdbaar te verklaren.

 

Het was voormalig schepen van openbare werken en huidig CD&V-gemeenteraadslid Jos Peeters die op de gemeenteraad van september jl. interpelleerde naar de stand van zaken in het dossier Geelhandlaan. “De bomen staan er nog allemaal. Welk is de planning voor het rooien van de zieke bomen ? Timing ? Waar zit de daadkracht van coalitiepartner Ph7 ?” vroeg de heer Peeters.

Het was burgemeester Koen Volckaerts (N-VA) die het antwoord voor zijn rekening nam. “Het plan voor het rooien van de zieke bomen is terug gegund, want het bedrijf dat deze taak mocht uitvoeren ‘stuurde zijn kat’. De nieuwe bevraging is nu aan de gang. Onze visie is een structurele en duurzame heraanleg. Het is moeilijk onderhandelen met het Agentschap Natuur en Bos (ANB) die op 1 oktober naar Hove komen. De Geelhandlaan is een beschermd dorpsgezicht. Voor de Geelhandlaan was er oorspronkelijk 2,4 miljoen euro uitgetrokken. Vanuit het schepencollege is beslist het oorspronkelijke te behouden. Dit is een besparing van 1,2 miljoen euro. De oude riolering behouden we voor de regenwaterafvoer. Voor het afvalwater komt er een nieuwe riolering. De nieuwe voet- en fietspaden, de bomenrij komen ongeveer op dezelfde plaats te liggen als vandaag de dag. De plannen worden aan de straatbewoners voorgesteld. Er zijn problemen met het wortelgestel van de bomen. Na tien jaar stuwen ze de voet- en fietspaden naar omhoog. De wortels van de bomen groeien ook in de riolering. Er zullen binnenkort tien zieke bomen worden gekapt” aldus de burgemeester. Gewezen schepen en huidig raadslid Els Pauwels (CD&V) stelde “dat de toestand van de Geelhandlaan er vandaag zeker niet beter op is geworden. Op sommige plaatsen staan de dals bijna vertikaal omhoog. Kunnen we het fietspad niet onbruikbaar laten verklaren en de fietsers op de rijweg laten rijden ?”

De burgemeester vond dit geen slecht idee. “We willen een tussentijdse herstelling laten uitvoeren door het voetpad te asfalteren. De politie rijdt ook op de rijweg”. Coalitiepartner PH7-Positief Hove deelde deze visie van de burgemeester. “Voor ons blijft het dossier van 2,4 miljoen euro te duur. Wij willen er minstens 1 miljoen euro af doen”.

Zien wat de werkelijkheid wordt is hierin de boodschap. “Tussen Menen en Waregem ligt een grote afstand”.