De individuele gemeenteraadsleden hebben het initiatiefrecht om allerlei punten die de gemeente aanbelangen op de agenda van de raad te plaatsen. Sommigen zijn daarin specialist, anderen slapen of mogen niet spreken (partijtucht) omdat ze deel uitmaken van de bestuursmeerderheid.

 

De organisatie van een “CAR FREE DAY”

Raadslid Jo Ampe van de groen-linkse fractie Hove Beweegt vroeg “of dit initiatief niet meer wordt gesteund door het nieuwe bestuur en of dit door een leskoffer kan vervangen worden ? Ik ben door de scholen gecontacteerd dat dit niet doorging. Ze kregen dit één dag op voorhand te horen. Gaat het verdwijnen. Het is essentieel voor het verkeersonderwijs”. Volgens schepen Guy Wollants (Ph7) “is het gemeentebestuur wel degelijk zich bewust van het maatschappelijk belang van deze dag. Maar de problemen liggen bij de politiezone HEKLA. Er is geen budget meer aanwezig voor deze activiteit. Er is wel een verkeerskoffer aanwezig. Het klopt dat iedereen hierover laattijdig werd ingelicht. We zoeken naar een alternatief.” Burgemeester Koen Volckaerts (N-VA) zal deze klacht overmaken op de eerstvolgende politieraad van HEKLA.

 

Signalisatie Fiets-o-strade Edegemestraat

Bord A25
Bord A25

Raadlid Jo Ampe (HB) vraagt “om een aangepaste anti-parkeerpaal en een duidelijk zichtbare fietsoversteek op het kruispunt van de Edegemsestraat en de provinciale fiets-o-strade te plaatsen. Welk is het politieadvies ?” Burgemeester Koen Volckaerts stelde “dat men er een bord A-25 zal plaatsen. Deze doorsteek moeten we in de verkeerscel nog bespreken. De actieve jongeren steken hier eerder de Edegemsestraat over. De nieuwe postoverste van de politie is meer actief op het terrein.”

 

Vernieuwing GECORO (Gemeentelijke Commissie Ruimtelijke Ordening)

Raadslid en gewezen burgemeester Luc Vuylsteke de Laps (CD&V) vroeg naar de vernieuwing van de GECORO ? Dit punt is al verschillende maanden uitgesteld wegens onenigheid over de samenstelling. “Dit punt is een echte lijdensweg. Eind april jl. werd het verdaagd. De beoordeling door de Bestendige Deputatie van de provincie ging door in augustus met een vernietigende commentaar. De samenstelling voldoet niet. Er is een probleem met de secretaris. Er zijn ook manifeste problemen bij een aantal leden van geledingen. Nu zijn we einde september en we horen nog niets. Ten vroegste in oktober ? Misschien is een nieuwe oproep naar leden nodig ?” Volgens schepen van ruimtelijke ordening Dave Van den Berghe (Ph7) kloppen de feiten. “Er zijn drie problemen : 1) een effectief lid als secretaris verliest zijn stemrecht. We kunnen een ambtenaar secretaris maken. 2) De formaliteiten zijn niet in orde. De voorstelling zat niet in de map van de provincie. 3) De nieuwe samenstelling : er werd door de diensten nagelaten om bij enkele sociale geledingen navraag te doen wie de voorgedragen mensen zijn. Dit punt is met de Bestendige Deputatie door gesproken. Het komt terug op de agenda van de gemeenteraad van oktober e.k. Dit dossier werd op 26 augustus jl. terug ontvangen op de gemeente. We hebben op twee weken tijd niet voldoende ruimte om deze dossiers volledig in orde te brengen. Van een aantal sociale geledingen hebben we nog geen duidelijke bewijzen dat de betrokken personen wel degelijk uit deze bewegingen komen.”