Aankoop camionette zorgt voor discussie

De aankoop van een camionette voor de groendienst (35.000 euro) zorgde voor een pittige discussie. Het groen-linkse raadslid Jo Ampe (Hove Beweegt) vroeg “waarom er voor een onderhandelingsprocedure is gekozen zonder bekendmaking ? Het gaat over de levering van goederen. De Europese regelgeving stelt bepaalde regels te respecteren”. Volgens gemeentesecretaris Luc Vanrusselt is de reden het bedrag. “Men mag tot 67.000 euro gaan via onderhandeling zonder bekendmaking. Er moeten wel drie kandidaten worden geraadpleegd”. Ampe : “Op de milieuraad is dit ook besproken. We spreken over een dieselmotor. Die wagen is niet afgeschreven tussen nu en 6 jaar. Wat met de problematiek van het fijne stof ?” Burgemeester Koen Volckaerts (N-VA) : “Deze keuze is door de Technische Dienst van de gemeente zelf bepaald. Ampe verkoopt populistische praat. Het gaat hier over een lichte vrachtwagen”. Ampe : “Ik heb 12 alternatieve modellen binnen die prijsklasse gevonden.” Luc Vuylsteke de Laps (CD&V): “Deze vrachtwagen kan ook dienst doen voor de Dienst Wegen. Eigenlijk voor alle gemeentediensten”.

Uiteindelijk gingen alle 19 raadsleden akkoord met de aankoop en de gunningswijze.

 

Verkaveling binnengebied Jan Frans Gellyncklaan

De firma Matexi met zetel in Waregem heeft een aanvraag ingediend om gronden te kunnen verkavelen. Deze verkaveling betreft de gedeeltelijke invulling van een binnengebied gelegen in de Jan Frans Gellyncklaan. De verkaveling sluit, aan op een vergunde verkaveling “Beekhof”. De gemeenteraad moest zich uitspreken over ‘de zaak van de wegen’, conform artikel 4.2.17 van de Vlaamse Codex Ruimtelijke Ordening. Raadslid Jos Peeters (CD&V) zei dat hij achter het project staat. “In het dossier stak geen verslag van de brandweer. Het verslag van de GECORO (Gemeentelijke Commissie voor Ruimtelijke Ordening) was eerst niet aanwezig, nadien wel. Er waren ook diverse bezwaarschriften. Hoe moeten we het Gecoro-verslag interpreteren? Positief of negatief? Sommige bezwaren krijgen geen antwoord ? De bewoners vroegen via een petitielijst of er een informatievergadering komt?”

Volgens schepen van Ruimtelijke ordening Dave Van den Berghe (Ph7-Positief Hove) “is het dossier in orde. De GECORO heeft goed werk afgeleverd. Er was een ongunstige interpretatie omdat de parkeernorm te klein is, 1,5 wagens parkeernorm per woonéénheid. Er zijn ook 11 parkingplaatsen op de openbare weg. Deze mogen niet meegeteld worden. Ze zijn voor de bezoekers. We hebben bekeken om de parkeernorm 1/1 zoals in Beekhof te blijven gebruiken voor de fase 1. Voor de fase 2 zal men een andere parkeernorm gebruiken. Men de bezwaren wordt wel rekening gehouden zoals het inkijken in woningen (schuine daken). De wijkbewoners krijgen binnenkort een infovergadering over dit dossier.” Volgens raadslid Jo Ampe (HB) is er nog altijd een probleem met de waterproblematiek. “Dit is een erfenis uit het verleden. De overstromingen aan de ‘Donderbrug’. De afwatering verloopt via de Beukenlaan naar de Lauwerijkbeek” (vandaag genaamd Lachenenbeek). Het agendapunt werd unaniem aangenomen.

 

Buitenschoolse Kinderopvang (BKO) Hove heeft veel succes

springkasteelHet gemeentebestuur wil de opvangcapaciteit van BKO “De Mikado” aan de Onderwijsstraat uitbreiden. De gemeenteraadsleden moesten een voorstel tot ereloonovereenkomsten met het architectenkantoor Patricia Voorspoels goedkeuren. Raadslid Els Pauwels (CD&V) had enkele bedenkingen en vragen. “Is er maar 50 m2 extra opvangruimte ? Wat is de evolutie van de bezetting? Een ereloon van 10% op de aannemingskosten is wat hoog?”  Volgens burgemeester Koen Volckaerts (N-VA) “is 7% normaal bij een nieuwbouw”. Volgens schepen Arnold Herrebout (N-VA) “zijn de 11 extra plaatsen opgemeten door Kind en Gezin. Het BKO zit in een stijgende lijn. 40 % van de bezetting zijn kinderen van buiten Hove. Alle Hovese onderwijsinstellingen kennen dit fenomeen. Het gaat over meestal ouders die vroeger school liepen in Hove maar de gemeente hebben moeten verlaten en bijvoorbeeld verhuisden naar Lint. Ze sturen hun kinderen terug naar school in Hove omdat ze die school kennen vanuit hun eigen ervaring. In het BKO is alles aanwezig: eten, sport en toezicht.”