Onze gemeente had onlangs de eer en het genoegen om de Antwerpse provinciegouverneur, mevrouw Cathy Berx, op bezoek te krijgen voor een werkvergadering.

In ons land staat de gouverneur aan het hoofd van een provincie. Ondanks het feit dat het ambtenaren zijn en dus politiek neutraal moeten zijn, worden er meestal politici benoemd tot gouverneur, rekening houdend met de partijverhoudingen tussen de politiek grote (en correcte) partijen. Mevrouw Berx was tot net voor haar benoeming federaal volksvertegenwoordiger voor de partij CD&V.

De gouverneur is voorzitter van de deputatie van de provincie en vertegenwoordigt binnen de provincie zowel de federale regering als de Vlaamse regering. Een gouverneur wordt benoemd door de Vlaamse regering. De provincie houdt toezicht op de werking van de ondergeschikte besturen zoals de gemeenten.

Wie was er allemaal aanwezig op deze ontmoeting ?

Provinciegouverneur Cathy Berx, de Gedeputeerde Luk Lemmens (eerste gedeputeerde en bevoegd voor mobiliteit, R.O. en cultuur), Gedeputeerde Bruno Peerters (Toerisme, recreatie, sport, veiligheid), Gedeputeerde Rik Röttger ( leefmilieu, Natuur en landschap, Noord-zuid problematiek), burgemeester Koen Volckaerts, het voltallige Hovese schepencollege (D. Van den Berghe, A. Herrebout, G. Wollants, B. Van Couwenbergh), gemeenteraadsvoorzitter Guido Sel, OCMW-voorzitster Goedele Breyne, gemeentesecretaris Luc Vanrusselt, de gemeenteraadsleden Jo Ampe (HB) en Luc Vuylsteke de Laps (CD&V). Het valt op dat de nieuwe bestuursmeerderheid twee vertegenwoordigers van de oppositie heeft uitgenodigd. Dit was onder het vroegere groen-linkse bestuur van Hove Beweegt en CD&V niet het geval. De toenmalige oppositie werd nooit uitgenodigd bij zulke gebeurtenissen en moest maar zelf uitzoeken hoe ze aan meer informatie over het evenement kwamen.

Hoveberg

Wat stond er op het programma ?

Om 9.00u. stipt werd de gouverneur ontvangen in de raadszaal van het gemeentehuis. Hier volgde een korte werkvergadering.

– Burgemeester Koen Volckaerts sprak over de “provinciale ondersteuning bij intergemeentelijke samenwerkingsinitiatieven”. Als voorbeeld kan hier het idee rond het opzetten van een gemeenschappelijk recyclagepark tussen de gemeenten Hove, Lint en Boechout.

– Nadien sprak OCMW-voorzitster Goedele Breyne over “de vergrijzing van de gemeente Hove”. De vergrijzing is hier sterk toegenomen tussen 1991 en 2010. Men verwacht dat deze trend zich verder zal zetten naar 2030. In 2012 was de ‘grijze druk’ het hoogste in Edegem (60%). Hove (55%) en Mortsel (49%) kennen ook een hoge ‘grijze druk’. In Lint (36,5%) ligt deze ‘grijze druk’ duidelijk lager dan in de andere gemeenten van de regio. Tussen 2010 en 2025 zal er volgens schattingen een enorme stijging van de ‘grijze druk’ plaatsvinden in Hove.

– Burgemeester Volckaerts mocht nadien de problematiek van de brandweerkosten en de intergemeentelijke noodambtenaar behandelen.

De gekende problematiek van de te grote financiële last op de gemeentelijke schouders en het niet-ondersteunende van de hogere overheid – ondanks afspraken – blijft wegen. Er wordt in onze zone overwogen om op het vlak van noodplanning een tandje bij te steken. Dit zou kunnen resulteren in het plan om een intergemeentelijke noodambtenaar in de schoot van de brandweer aan te werven.

De brandweerhervorming, maar ook het feit dat de gemeenten met terugwerkende kracht tot 2007 nog aanzienlijke bedragen zullen moeten ophoesten in het kader van de kwartaalbijdragen , kunnen de financiële armslag van de gemeenten in de komende jaren sterk hypothekeren.

Hoveberg oostzijdeTot vandaag hebben de gemeentebesturen hierover nog geen enkele concrete informatie ontvangen. Rekening houdend met de budgetopmaak en meerjarenplanning is het noodzakelijk dat de gemeenten dringend vernemen waar ze aan toe zijn. Dit is een vraag aan de gouverneur.

– De burgemeester mocht doorgaan over de ondersteunende maatregelen van de hogere overheid rond ‘bepaalde verplichtingen’. Bij de mobiliteit o.a. de provinciale ondersteuning bij het opzetten van nieuwe initiatieven rond openbaar vervoer; bijv. het ontbreken van een tangentiële verbinding in de zuidrand die de verschillende gemeenten en de ziekenhuizen met elkaar zou kunnen verbinden.

– Schepen van Ruimtelijke ordening Dave Van den Berghe had het nadien over de vestedelijking. Het uitdeinen vanuit Antwerpen van de verstedelijking naar gemeenten zoals Hove e.a.

Tot slot besprak schepen van cultuur en onderwijs Arnold Herrebout de mogelijke toeristische samenwerkingsverbanden. Het gaat hier om de Antwerpse zuidrand (AZURA), met gemeenten die niet tot een toeristische regio behoren en hoe Toerisme Provincie Antwerpen daar mee omgaat.

Na deze werkvergadering trok het gezelschap naar kasteel Hoveberg aan de Edegemsestraat waar ook het aperitief wachtte.

Kasteel Hoveberg is een gezinsvervangend tehuis voor een twintigtal ‘anders begaafden’. Deze mensen staan centraal en integratie is bij Hoveberg zeer belangrijk. De werking van Hoveberg geniet een uitzonderlijke uitstraling en een onweerstaanbare aantrekkingskracht. Dit niet alleen ten gevolge van de bijzondere begeleiding maar ook vanwege de prachtige omgeving en een zeer eigen sfeerschepping waarin de bewoners echt ‘thuis’ kunnen komen.

Tot slot wachtte een heerlijke lunch in dorpsrestaurant “De Lamme Goedzak” aan de Kapelstraat. Dit was eerst een winkel en in 1997 werd het omgebouwd tot restaurant met ook de dagelijkse kost. Aan de muren hangt nu een reeks opvallende zwart-wit-prints van groeten en fruit afgewisseld met spiegels.

Om 14.00u. eindigde het evenement.