Vandaag begint “de week van het bos” (van 13 tot 20 oktober). In heel Vlaanderen kan je deelnemen aan 1.001 activiteiten rond natuur en milieu. Je kan ook supporteren voor de natuurdoelen. Wat zijn dat ? In heel Europa worden grote inspanningen geleverd voor soorten en habitats die een bijzonder belang hebben vanwege hun zeldzaamheid en kwetsbaarheid. Dat initiatief heet Natura 2000. Ook in Vlaanderen zorgt Natura 2000 ervoor dat soorten als de boomkikker, de gladde slang, de hamster en het vliegend hert binnenkort weer in topvorm zijn.

week van het bosTijdens deze Week van het Bos kom je alles te weten over de Natura 2000-soorten en de realisaties op het terrein. Ook jij kunt je steentje bijdragen. Ben je een vereniging of bedrijf, een bos of landeigenaar, een openbaar bestuur of louter geïnteresseerde ? Ontdek dan wat jij kunt doen voor de natuurdoelen. Of doe mee met de Week van het Bos en organiseer een activiteit. Ben je leerkracht ? Schrijf je dan zeker in voor onze scholenwedstrijd. En probeer onze schat aan educatief materiaal uit !

De Week van het Bos 2013 wordt georganiseerd door het Agentschap voor Natuur en Bos en BOS+, in samenwerking met Natuurpunt en Pasar.

Volg de campagne ook op Facebook via www.facebook.com/weekvanhetbos .

 

Het Uilenbos, ongerepte parel Hovese natuur

De herfst is vandaag volop ingetreden en de bomen tonen in deze periode hun laatste kleurenpracht voordat ze definitief afvallen. Tijd om eens mee te stappen met een wandeling van Natuurpunt Zuidrand in het Hovese Uilenbos.

wanneer valt hij neerVoor zij die het Uilenbos in Hove nog niet weten te situeren : dit gevarieerde loofbos (36 ha.) is gelegen langsheen het “bos van Moretus” (ter hoogte van het waterzuiveringstation aan de Lintsesteenweg) en herbergt typische beuken-eiken bestanden zowel als vochtiger broekbos. De eigenaar is het Antwerpse OCMW via erfenissen van voormalige kloosterordes.

Het Uilenbos is één van de mooiste bosgebieden uit onze omgeving en bovendien erg biodivers. Reeën, haas, zwarte specht, havik en in de weiden er rond zwartkopmeeuw. Verder vinden we er steenmarters, sperwers, buizerds, rans- en steenuilen, de rode wouw, zijn maar enkele van de dieren die er ook voorkomen. De populatie van reeën wordt geschat op een 16-tal dieren (het grootste aantal in de Antwerpse agglommeratie), die geregeld “uitstapje maken” naar de Hovese begraafplaats en daar alle bloemstukken opeten.

Met wat geluk staan er in deze periode ook een variatie aan paddenstoelen … die je best laat staan om de biodiversiteit niet in het gedrang te brengen.

[slideshow id=27]

Eiken sterven na gemiddeld 110 jaar. Onder een omgevallen boom komt een leef nieuw leven van fauna en flora tot stand. Er zijn in het bos dat begin 20ste eeuw werd aangeplant al veel wilde eiken tussengekomen. Er is een afwisseling van Canadabos, weide, terug bos, populieren. Adelaarsvaren in de onderbegroeiing is typisch voor bossen met een zure ondergrond. Er zijn nogal wat schommelingen in de watertafel. Er zit een hoge populatie aan teken, voornamelijk op de varens.

In het bos is er een jachtverbod. Er lopen enkele beekjes door. De bekendste is de Lauwerijkbeek (vandaag genaamd Lachenenbeek). Buiten enkele voorntjes zit er weinig vis in deze zijbeek van de Nete.

In het voorjaar staat het bos in pracht en praal vol bloemen. Maar je komt er niet zo maar in ! Enkel onder begeleiding zijn geleide bezoeken toegelaten. Natuurpunt zorgt hiervoor in maart en oktober. Zorg ervoor dat je er volgende keer ook bij bent.

Verdere info op www.natuurpunt.be.