Openbare zitting

Alle 19 raadsleden waren aanwezig. De raadsleden Peeters en Lecoutre (beiden CD&V) hadden enkele opmerkingen bij het verslag van de vorige septembervergadering. Werd nadien unaniem goedgekeurd.
Er zaten 20 toeschouwers in de publiekstribune.

* Intergemeentelijk samenwerkingsverband Antwerpse Waterwerken (A.W.W.), opdrachthoudende vereniging :

  • – Algemene vergadering van 18 december 2013
  • – verlenging van de bestaansduur van de vereniging
  • – statutenwijziging

raadszaal gemeentehuis HoveAan de raad wordt gevraagd de verlenging van de bestaansduur van de vereniging alsook de statutenwijziging goed te keuren. Schepen Bart van Couwenbergh of zijn plaatsvervanger schepen Dave Van den Bergh vertegenwoordigt de gemeente Hove op de Algemene vergadering van 18 december 2013. Eénparig goedgekeurd.

 

Beslissing inzake het ontwerp van statutenwijziging van de dienstverlenende vereniging CIPAL

Aan de raad wordt gevraagd om het ontwerp van statutenwijziging van de dienstverlenende vereniging CIPAL goed te keuren. De statuten worden voornamelijk gemoderniseerd op het vlak van digitale communicatie en terbeschikkingstelling van documenten. Eénparig goedgekeurd.

 

* Ondertekening van het “Charter voor een Gezonde Gemeente”

Voor het gemeentebestuur van Hove is de gezondheid van iedereen in de gemeente belangrijk. Het wil een samenhangend beleid ontwikkelen in samenwerking met LOGO Antwerpen en door een beroep te doen op de Vlaamse expertisecentra. Een beleid dat iedereen kansen biedt en stimuleert om gezond te leven in een gezonde omgeving. Een beleid dat bovendien de zorg toegankelijker maakt. Daarom heeft de gemeente de intentie om gezondheid te integreren in de beleids- en beheerscyclus en in de hele gemeente

Het charter is een document waarin je als gemeente je intentie om werk te maken van een geïntegreerd lokaal gezondheidsbeleid publiek maakt. Het vormt de start van een autonoom traject van de gemeente. Het Logo (Lokaal Gezondheidsoverleg) kan ondersteunen volgens de gemaakte afspraken in de samenwerkingsovereenkomst. Vanaf de ondertekening van dit Charter kan de gemeente Hove het logo “Gezonde Gemeente” gebruiken in al haar publicaties en bij al haar activiteiten die gezondheid bevorderen. De gemeente krijgt hiervoor een gratis pakket promotiematerialen.

Volgens OCMW-voorzitter en schepen van sociale zaken Goedele Breyne (Ph7) “zal Hove in de eerstvolgende jaren sterk vergrijzen. We lanceren het project ‘Ouderen in beweging’, mentaal en sociaal”.

Jos Peeters
Jos Peeters

Raadslid Jos Peeters (CD&V) had hierover nog enkele vragen. “Dit project is de logische voortzetting van dingen die reeds bestaan. Het is ook raar dat enkel het OCMW dit charter mee ondertekent. U kan dit toch ook doen als schepen van sociaal beleid ? Budgetair kost het officieel 0,0 euro. Dan gaan we niets doen ? Hoe zit het met het bestaande lokale “Gezondheids- en welzijnsoverleg” ? Dit was hier in Hove breed ingevuld met mandatarissen en vrijwilligers vanuit het middenveld. Het liep goed. Op de laatste vergadering van november 2012 zei u dat dit zou verder worden gezet. Er liepen een aantal initiatieven vrij goed zoals het ‘alcohol- en drugsgebruik’ en de ‘dementievriendelijke gemeente’. We hebben er niets meer van vernomen.” In haar antwoord stelde Goedele Breyne “dat het budget in het meerjarenplan zal worden ingevuld. In verband met het lokaal Gezondheidsoverleg gaan we eerst kijken welke acties we gaan uitwerken. In functie daarvan gaan we de groep samenstellen. Op 7 november e.k. is er een inspraakmoment over het sociale beleid in een meerjarenplan”. Uiteindelijk keurden alle 19 raadsleden dit Charter goed.

 

Interlokale Vereniging Lokaal Woonbeleid ‘Wonen in de Zuidrand’

De gemeenteraad wordt gevraagd om de toetreding tot de Interlokale vereniging Lokaal Woonbeleid ‘Wonen in de Zuidrand’ goed te keuren. Dit is eigenlijk een verderzetting van de IVLW Zuid, welke nu om o.a. redenen van betere subsidiëring gesplitst wordt. Andere deelnemende gemeenten zijn : Aartselaar, Boechout, Borsbeek, Edegem, Kontich, Lint en Mortsel. Doelstellingen van het project : het ontwikkelen van een gemeentelijke beleidsvisie op vlak van wonen, het organiseren van het lokaal woonoverleg, het uitbouwen van een klantgerichte dienstverlening aan de burger en het verbeteren van de kwaliteit van het woningpatrimonium en de woonomgeving.

Eénparig goedgekeurd.

 

Terugname grafconcessie en wegnemen zerk

De raad wordt gevraagd om toelating voor het wegnemen van een grafzerk op een vervallen graf na terugname van de concessie. Unaniem goedgekeurd.

 

Jaarrekening 2012 sportraad

De Sportraad kreeg toelagen van de gemeente voor het organiseren van sportactiviteiten zoals : stratenloop, sportkampen, senioren sportdag, enz …. . Deze activiteiten werden door de gemeentelijke Sportdienst georganiseerd in samenwerking met de Sportraad. De sportfunctionaris gaf de facturen (flyers, rode kruis, uitstappen sportkampen, …) aan de Sportraad om deze te betalen vanuit hun toelagen die zij van de gemeente ontvingen.

Door de vele personeelswissels en onduidelijke afspraken en gebrek aan transparante werking tussen sportdienst en sportraad over de jaarlijkse begroting werd er meer uitgegeven dan er inkomsten waren. Met als gevolg een verlies van 5.399,79 euro op het einde van vorig boekjaar. Er wordt nu een nieuwe financiële regeling opgezet : de sportdienst zal – mits goedkeuring van het schepencollege – in de toekomst instaan voor de sportpromotie en zal de activiteiten bekostigen zonder financiële tussenkomst van de Sportraad.

Guy Wollants
Guy Wollants

Hierover ontspon er zich een discussie tussen gewezen schepen en raadslid Els Pauwels (CD&V) en huidig sportschepen Guy Wollants (Ph7) over “een vergeten inkomstenpost van een BBQ met een totaal verlies van – 4.000 euro”. Volgens Wollants zal “ de sportraad enkel nog een adviesorgaan zijn. De gemeente zal activiteiten zoals de parkloop organiseren. Het tekort is ontstaan omdat een gemeentelijke toelage niet is opgevraagd. Deze is post factum in 2013 gestort. Ondertussen is de rekening van de sportraad uit het rood. Het fout lopen verliep tijdens de vorige legislatuur, niet onder mijn verantwoordelijkheid. De geschiedenis leerde dat het zwaartepunt en de verantwoordelijkheid lag bij mensen die dit niet wilden. De Sportraad krijgt vandaag 1.500 euro werkingstoelage” aldus de schepen. De groen-linkse fractie Hove Beweegt en de CD&V onthielden zich op dit punt. De bestuursmeerderheid keurde het goed.

 

Geheime zitting gemeenteraad

Samenstelling “Gemeentelijke Commissie Ruimtelijke Ordening” (GECORO) – aanstelling leden.

Voormalig burgemeester en raadslid Luc Vuylsteke de Laps (CD&V) wilde dit punt tijdens de openbare zitting behandelen. Volgens schepen Dave Van den Bergh ging dit niet omdat er namen van particulieren worden genoemd. Dit punt stond reeds eerder op de agenda van de gemeenteraad. Er liep ook een klacht over bij het Antwerpse provinciebestuur.