Doorgedreven inbraakpreventieacties lonen

Op regelmatige basis organiseert HEKLA inbraakpreventieacties, WIDCA (WoningInbraken Door controles Aanpakken) genoemd, om het aantal diefstallen in woningen terug te dringen.

Tijdens 2 verschillende acties konden telkens 3 verdachten van inbraken worden opgepakt. Zo controleerden onze politiemensen in een dispositief een voertuig met 3 inzittenden. Na controle van het voertuig bleek dat zij in het bezit waren van allerhande inbrekersmateriaal én kledij en juwelen. Na onderzoek bleek dat dit de buit was van een inbraak die 10 minuten voordien in onze zone was gebeurd. De drie verdachten van Albanese nationaliteit werden gearresteerd.

Bij een andere actie werd eveneens een voertuig met 3 verdachten gecontroleerd. In het voertuig werden allerhande inbrekersmateriaal en juwelen gevonden. Bij de huiszoeking werden eveneens gestolen voorwerpen aangetroffen. De drie verdachten van Roemeense nationaliteit werden gearresteerd.

p1040684

GEEF INBREKERS GEEN KANS :

Diefstallen in woningen is een absolute prioriteit voor de politiezone HEKLA. Geef inbrekers echter geen kans en beveilig je woning. De beveiliging van je woning moet niet noodzakelijk veel kosten. Met enkele eenvoudige maatregelen maak je het de inbrekers al heel wat moeilijker.

Pas de maatregelen toe in onderstaande volgorde :

1. Organisatorische maatregelen:

Goede gewoonten aanleren = eenvoudig en goedkoop.

Sluit je woning goed af bij je vertrek of wanneer je gaat slapen. Geef je huis een bewoonde indruk wanneer je er niet bent en laat je sleutels niet rondslingeren. Neem bij het slapengaan je sleutels en portefeuille mee naar de slaapkamer en laat geen waardevolle spullen in het zicht liggen.

Verwijder alle zaken rond je woning die het werk van inbrekers gemakkelijker maken (zoals ladder, opstapjes, …). Doe het tuinhuisje of berghok op slot.

Zorg voor voldoende zichtbaarheid.

Zo wordt de uitdaging voor een inbreker kleiner om je woning te betreden.

Het zijn kleine gewoonten waarmee je de eerste en belangrijke stap zet naar een goed beveiligde woning.

2. Bouwkundige/fysieke maatregelen :

Maak het inbrekers moeilijk !

Verstevig je ramen en deuren met stevige sloten en inbraakwerend glas.

Buitenverlichting schrikt ongewenste bezoekers af en vergroot het veiligheidsgevoel in nauwe straatjes. Het is dan ook een van de belangrijkste vijanden van inbrekers maar kan ook een hulpmiddel zijn om in te breken op plaatsen waar geen sociale controle is.

3. Elektronische maatregelen :

Niemand komt ongezien in je woning.

Elektronische beveiligingssystemen voorkomen niet dat inbrekers je woning binnendringen. Wel zorgen ze ervoor dat jij ze sneller opmerkt. Zo hebben ze minder tijd om naar waardevolle voorwerpen te zoeken. Elektronische beveiliging is dus een belangrijke aanvullende maatregel naast je organisatorische en bouwkundige initiatieven.

 

Technopreventief advies

technopreventieOp eenvoudig verzoek kan elke HEKLA-inwoner gratis beroep doen op onze dienstverlening technopreventief advies. Deze dienstverlening kadert in de preventieve maatregelen ter voorkoming van diefstallen in woningen en heeft als doel het risico op inbraak te verkleinen en eventuele schade te beperken. In elke HEKLA-gemeente zijn er medewerkers speciaal opgeleid om u deze dienstverlening op een kwaliteitsvolle manier te verschaffen.

Wat kan u verwachten :

  • tips inzake het beveiligen van uw woning
  • preventieve controle hang- en sluitwerk op ramen, deuren, poorten, daken, keldergaten, ventilatieroosters, …
  • objectieve en onafhankelijke beoordeling
  • iedereen kan het aanvragen, ongeacht of u slachtoffer van een inbraak werd of niet.

Wat kan u niet verwachten ?

  • doorverwijzing naar handelaars of uitvoering van voorgestelde werken
  • een exacte prijsberekening van de beveiliging (zoniet zou de objectieve en onafhankelijke beoordeling niet langer gegarandeerd zijn).

Meer informatie :

Hoofdinspecteur Guy Van Reeth
Algemene coördinatie preventief advies – Prins Boudewijnlaan 43a – 2650 EDEGEM
Tel. 03 / 444 00 00 – Fax 03 / 444 00 01
Aanvragen per e-mail : preventie@hekla.be

inbraak

WAT DOE JE NA EEN INBRAAK ?

Werd je het slachtoffer van een inbraak? Hou dan rekening met volgende zaken.

• Ga, indien mogelijk, niet meteen je woning binnen. Bel onmiddellijk de politiediensten op het noodnummer 112 of voor de politiezone HEKLA: 03 /444 00 00.
• Ga je je woning al binnen vóór de politie er is? Let dan op volgende zaken:

  • Raak geen voorwerpen aan waarop dieven misschien vingerafdrukken achterlieten. Laboratoriumdeskundigen van de politie onderzoeken die spullen op zoek naar sporen van de dader(s).
  • Is je deurslot aan de buitenkant afgebroken? Raak het dan zeker niet aan.
  • Laat glasscherven liggen.
  • Ontdek je bloed-, voet- of bandensporen? Meld dit en laat die dan onaangeroerd. Zo heeft het laboratorium nog voldoende materiaal om te onderzoeken.

• De politie is er om jou te helpen:

  • Controleer je hele woning om te ontdekken wat er gestolen is en geef dat door aan de inspecteurs.
  • Vraag de politiediensten om een diefstalpreventieadviseur naar je woning te sturen voor een plaatsbezoek en persoonlijk advies.

• Nam de dief je identiteitskaart of paspoort mee ?

  • Blokkeer die dan onmiddellijk en gratis via 00800 2123 2123. Zo draai je niet op voor de kosten bij frauduleus misbruik van je gegevens (bijvoorbeeld wanneer de dief in jou naam een lening aangaat of een wagen huurt !).

• Als de inbreker je bankkaart steelt, laat ze dan blokkeren via Cardstop op het nummer 070 / 344 344.

• Ben je verzekerd tegen diefstal ? Breng dan onmiddellijk je verzekeringsmakelaar op de hoogte.

• Wees na een inbraak extra op je hoede en neem meteen maatregelen om een nieuwe diefstal te vermijden. Want het gebeurt dat dieven enkele dagen na de inbraak terugkomen om bijvoorbeeld de grotere voorwerpen mee te nemen !

Hoofdcommissariaat HEKLA, Prins Boudewijnlaan 43a in 2650 Edegem.
Tel. 03 / 444 00 00 of 101 (in geval van nood) – Fax 03 / 444 00 01
http://www.hekla.be – politie@hekla.be