De jaarlijkse griepcampagne is terug van start gegaan. Dit jaar gaat er speciale aandacht naar zwangere vrouwen. Uit cijfers uit de periode 2007-2009 is gebleken dat slechts 0,8 tot 2 procent van de zwangere vrouwen werd ingeënt tegen griep. Dit cijfer moet naar omhoog.

Icoon Zwanger_kleur klein formaat“Een vaccin beschermt moeder, maar ook de baby”, zegt Elke Sleurs van de Vlaamse Vereniging voor Obstetrie en Gynaecologie (VVOG). Volgens griepcommissaris Marc Van Ranst zullen er genoeg vaccins zijn. Hij roept ook op zeker niet te vroeg te laten vaccineren. “Een vrouw die vanaf half oktober 12 of meer weken zwanger is, kan zich laten vaccineren”, zegt Sleurs. Met het griepvaccin heeft de moeder minder kans ziek te worden. Een zwangere vrouw heeft immers zeven keer meer kans om door de griep in het ziekenhuis opgenomen te moeten worden dan andere vrouwen.

Zwangere vrouwen hebben minder weerstand tegen infecties, zodat griep bij hen erger kan zijn en meer complicaties kan veroorzaken. Een zware griepaanval kan bovendien de gezondheid van de baby ernstig schaden. Als een gevaccineerde zwangere vrouw toch ziek wordt, is de griep trouwens minder ernstig. Het beschermt de baby, tot zes maanden na de geboorte.
De vaccinatie tegen seizoensgriep gebeurt vanaf half oktober. Ben je 12 weken of meer zwanger in die periode, laat je dan vaccineren. Praat erover met je huisarts of gynaecoloog.

 

Nog veel werk te doen

“Zwangere vrouwen kunnen voor hun vaccin terecht bij de huisarts”, zegt Sleurs. Het vaccin kost tussen de 11 en 12 euro, maar wordt voor de helft terugbetaald aan risicogroepen, zoals zwangere vrouwen. In de nieuwe Vlaamse gezondheidsdoelstelling, die dateert van april 2012, staat dat tegen 2020 de helft van de zwangere vrouwen tegen seizoensgriep gevaccineerd moet zijn. “Recentere cijfers dan 2009 hebben we niet, en die zullen we moeten hebben als we zicht willen hebben op hoe ver we staan”, zegt griepcommissaris Van Ranst. “Het staat in ieder geval vast dat we nog werk hebben.”

Van Ranst stelde ook dat het er niet naar uitziet dat er te weinig vaccins zullen zijn. “Het is een spel van vraag en aanbod. De farmaceutische bedrijven en apothekers hebben natuurlijk graag dat gemeld wordt dat er tekorten zullen zijn.” De griepcommissaris vraagt ook niet te vroeg te vaccineren. “Het is beter de meest fragiele oude mensen wat later te vaccineren, vanaf de tweede helft van november.”