Nu zondag 3 november 2013 is er een zonsverduistering te zien die begint als een ringvormige verduistering boven de Atlantische oceaan en snel totaal wordt met een maximale duur van 1m40s. Het is de langstdurende hybride eclips van de 21e eeuw. Boven het Afrikaanse vasteland, van Gabon tot Somalië is de duur minder dan 1 minuut. Nog een bijzonder feit is dat deze zonsverduistering totaal is op locatie 0° 0′ 0″, 0° 0′ 0″, oftwel het snijpunt van de evenaar en de nul-meridiaan. De totale fase begint daar 13:26:00 UT en duurt 54 seconden.

eclipspad 2013Momenteel zitten er vier groepen van Volkssterrenwacht Urania in Afrika om de zonsverduistering te volgen. Twee groepen met in totaal 30 deelnemers zitten in Ethiopië voor een eclipsreis van 15 dagen, en twee andere groepen met in totaal 40 deelnemers zitten in Oeganda voor een eclipsreis van 14 dagen.

 

Wat is een ringvormig-totale zonsverduistering?

De afstand tussen de maan en de plek waar (het verlengde van) de kernschaduwkegel van de maan de aarde raakt, is gedurende de verduistering niet helemaal constant ten gevolge van de bolvorm van het aardoppervlak. Er is daarom een grensgeval mogelijk tussen een totale zonsverduistering en een ringvormige zonsverduistering waarbij de eclips gedurende een deel van haar duur totaal is en gedurende het andere deel ringvormig. Men spreekt dan van een ringvormig-totale zonsverduistering of een hybride eclips. Voor dergelijke eclipsen is het moeilijk zeer precies te bepalen waar zij overgaan van ringvormig naar totaal of omgekeerd, omdat hiervoor rekening moet worden gehouden met de preciese vorm van de aarde (die afwijkt van de bolvorm!) en van het reliëf.

Urania

Meer info over de eclipsreizen van Urania kan u vinden via volgende link: http://www.urania.be/urania/astroreizen/eclipsreizen

Meer info over zonsverduisteringen kan u vinden via volgende link: http://www.urania.be/astronomie/sterrenkunde/hemelmechanica/eclipsen