Sedert zaterdag 2 november jl. staat er de eerste zaterdag van de maand een tweedehandsboekenmarkt op het Mortselse Stadsplein, aan het kruispunt van de Liersesteenweg en de Sint-Benedictusstraat. Op deze plaats gaat ook de wekelijkse algemene woensdagvoormiddag markt door. De ruimte is afgeschermd voor allerlei klimatologische neerslag, want heeft een dak bestaande uit zonnepanelen.

Tussen 9.00u. en 16.00u. kan men er terecht om allerlei verloren schatten te ontdekken die wachten op een tweede leven. De marktkramers brengen een kwalitatief aanbod van boeken en historische tijdschriften, dat veel meer is dan gewoon een rommelmarkt. Men trekt er een intellectueel publiek aan.

Bij de eerste uitgave van de boekenbeurs waren er een 8-tal standhouders die zeker niet mochten klagen van de publieksopkomst en de verkoop, terwijl de jaarlijkse “Boekenbeurs voor Vlaanderen” enkele kilometers verder op het Antwerpse Kiel doorging. Er zijn nog voldoende groeimogelijkheden aanwezig.

 

Hove hierin ?

In onze gemeente ijveren een aantal zelfstandige ondernemers ervoor om zeker maandelijks een gespecialiseerde (bio)markt in het gemeentecentrum te organiseren. Men denkt aan een vestigingsplaats in de omgeving van de Sint-Laurentiuskerk/ C.C. De Markgraaf. Hierover liepen reeds enkele gesprekken tussen het gemeentebestuur en de betrokken initiatiefnemers. Voorlopig nog zonder resultaat.

Vele zelfstandige ondernemers uit Hove zoeken allerlei middelen om meer klanten naar het Hovese dorpscentrum te halen. Een markt – in welke vorm ook – is hiervoor een geschikt middel. De marktbezoekers zullen zeker de overige Hovese handels- en horecazaken bezoeken.

Door het langdurig twijfelen van het Hovese schepencollege zijn de Mortselse buren nu met de buit gaan lopen.

 

Welke mogelijkheden heeft Hove nog ?

Een tweedehandsmarkt ?

Zulke markten gaan geregeld in de Antwerpse regio (Antwerp Expo) door en worden veelvuldig bezocht door Noord-Afrikaanse en zwart-Afrikaanse mensen. Niet direct het publiek waaraan de doorsnee Hovenaar en Hovese zelfstandige ondernemer denkt. Wegens te weinig kapitaalkrachtig en andere argumenten die we hier niet gaan opsommen …

Een (bio)markt ?

Zoals reeds voorgesteld door enkele Hovese zelfstandige ondernemers (zie reeds verschillende artikels hierover op GvH). Hierover spraken we reeds met verschillende zelfstandige ondernemers uit Mortsel-Dorp, Edegem en Boechout. Allemaal vonden ze – onafhankelijk van elkaar – dat dit een interessante kans was om Hove op de commerciële kaart te zetten. Kenners gaven hun mening. Waar wacht het nieuwe Hovese gemeentebestuur nog op ?