De jaarlijkse herdenking van de beide wereldoorlogen ging op maandag 11 november jl. in onze gemeente door.
Na de traditionele eucharistieviering in de Sint-Laurentiuskerk van 9.30u. ging het een uurtje later in optocht achter de Kon. Harmonie Sint-Laureys naar het Monument van de gesneuvelden aan het begin van de Geelhandlaan.
Hier was er eerst een toespraak van de heer Eddy Beyens, voorzitter van de Hovese Oudstrijdersbond. In zijn toespraak riep de heer Beyens de overheden op om de jongeren zoveel mogelijk te betrekken bij de oorlogsherdenkingen en ook dat we ons moeten wapenen tegen extremisme, zeker als dit in naam van een godsdienst wordt verpakt.
Daarna volgde een toespraak van schepen Arnold Herrebout (zie bijlage hieronder).
Vervolgens legden de leden van het college van burgemeester en schepenen bloemen neer aan het monument, gevolgd door de NSB, de politieke gevangenen en rechthebbenden van Boutsersem, een afvaardiging van de Hovese scholen, de Hovese politieke partijen, enkele Hovese verenigingen (3).
Na het spelen van de Vlaamse Leeuw en de “Brabantse vrouw” trok men in stoet naar de gemeentelijke begraafplaats aan de Leon Dumortierstraat.
Op het erepark der gesneuvelden (gelukkig zijn er niet zoveel effectief gesneuveld als er begraven liggen) werden bloemen neergelegd door enkele schoolkinderen en werden terug de nationale hymnen gespeeld. Een aantal aanwezigen krijgen nog steeds een stijve arm als de Vlaamse Leeuw, de officiële hymne van de Vlaamse Gemeenschap, wordt gespeeld. Als het hier niet goed is, dan mogen ze onmiddellijk verhuizen naar plaatsen waar het volgens hen beter is ! Irak, Afghanistan, Mali, Somalië, …
Nadien trok het gezelschap naar O.C. “De Markgraaf”. Hier kregen de nog aanwezigen het stuk “Aanvallen!” door de groep Borsalino voorgeschoteld.
“1968. Edegem bij Antwerpen. Eduard Ceulemans heeft Alzheimer. Hij leeft terug in de periode die hem het meest heeft getekend : die bij zijn regiment in de Westhoek tijdens de Eerste Wereldoorlog. Deze voorstelling naar de literaire roman van Roland Bergeys beschrijft het leven van een frontsoldaat in de Westhoek en zijn liefje Ida ‘Anderland’ die eerst naar Nederland vluchtte en dan naar het Engelse Elisabethville, waar Belgen bommen maakten.
“Aanvallen!” is spannend, pakkend, verlucht met projecties van originele foto’s en van de schitterende illustraties van Dieter Dresselaers. De voorstelling werd opgevoerd als muzikale vertelling vol swingende en ontroerende liedjes uit 1914-18 en eigen nummers. De prachtige stemmen, de beklijvende sax, de passende percussie, de frivole toetsen en de zwierige mondharmonica hielden de aanwezigen op het puntje van hun stoel.” Op het einde volgde een welgemeend langdurig applaus voor Borsalino.
Tot slot was er nog een receptie waarbij enkele leden van de Hovese Oudstrijdersbond een medaille kregen opgespeld door dienstdoend burgemeester Bart Van Couwenberghe.
[nggallery id=29]Verdere info over het stuk van Borsalino:
www.bloggen.be/ug – e-post : Roland.bergeys@skynet.be .