Vaak wordt er bij de bouw of verbouwing van de woning onvoldoende nagedacht over veranderende levensomstandigheden, de oude dag, of (plotse) fysieke beperkingen en ongemakken. Veel woningen zijn met andere woorden niet aangepast aan de veranderende noden van de bewoners.

De gemeente is volgens de Vlaamse Wooncode de regisseur van alle huisvestingsinitiatieven op haar grondgebied. Omdat sommige, vaak kleinere gemeenten, over onvoldoende kennis en financiële middelen beschikten om een lokaal woonbeleid te voeren richtten zij samen met IGEAN de 3 interlokale verenigingen “Lokaal Woonbeleid Noord, Midden en Zuid” op. Deze verenigingen zijn samenwerkingsverbanden tussen de gemeenten en IGEAN. De verenigingen hebben tot doel de gemeenten te ondersteunen bij de uitbouw van hun lokaal woonbeleid. De werking wordt gefinancierd met middelen van de Vlaamse overheid, Agentschap Wonen Vlaanderen, de deelnemende gemeenten van het samenwerkingsverband en IGEAN.

Hilda in haar aangepaste badkamer
Hilda in haar aangepaste badkamer

In 2012 werden al infodagen georganiseerd waarbij het thema “levenslang en aanpasbaar wonen” op een ludieke wijze centraal werd gesteld. Nu geven de interlokale verenigingen “Lokaal Woonbeleid Noord, Midden en Zuid” een brochure voor de inwoners uit waarin alle informatie over dit thema aan bod komt.
In de eerste plaats worden de verschillende definities en begrippen kort en eenvoudig uitgelegd. Vervolgens wordt op een rijtje gezet waarom en voor wie is een ‘levenslange woning’ belangrijk is.
Aanpasbaar (ver)bouwen start al bij de opmaak van de (ver)bouwplannen. Het is dus heel belangrijk om goed te overleggen met je architect. Die kan je op weg helpen. Toch lijsten we in de brochure nog heel wat praktische tips voor (ver)bouwers op. Want een architect is niet voor iedere verbouwing noodzakelijk, en je woning aanpassen kan ook op een eenvoudige manier en met beperkte middelen.

 

“Aanpasbaar (ver)bouwen start al bij de opmaak van de (ver)bouwplannen.”

Omdat de verschillende overheden overtuigd zijn van levenslang en aanpasbaar wonen kan je ook beroep doen op verschillende premies. Het is niet voor iedereen even eenvoudig om hier zijn weg in te vinden. Daarom wordt in de brochure een overzicht gegeven van de mogelijkheden. Omdat het overzicht van de premies een momentopname is worden ook enkele websites en de contactgegevens van diensten vermeld. Daar kan je immers steeds terecht voor de meest actuele informatie.

De overhandiging van de brochure van de interlokale verenigingen. Op de foto ziet u van links naar rechts: Lukas Jacobs: voorzitter IVLW noord, Katrien Schryvers: voorzitter IVLW midden. De werkleider van Familiehulp die de werken mee coördineerde en uitvoerde Brigitte Vermeulen-Goris, voorzitter van IVLW zuid was verontschuldigd voor het persmoment.
De overhandiging van de brochure van de interlokale verenigingen.
Op de foto ziet u van links naar rechts:
Lukas Jacobs: voorzitter IVLW noord, Katrien Schryvers: voorzitter IVLW midden. De werkleider van Familiehulp die de werken mee coördineerde en uitvoerde Brigitte Vermeulen-Goris, voorzitter van IVLW zuid was verontschuldigd voor het persmoment.

We verzamelen tenslotte een aantal organisaties die gespecialiseerde ondersteuning aanbieden om langer thuis te blijven wonen of je woning aan te passen aan het concept van meegroeiwonen.
“De interlokale verenigingen “Lokaal Woonbeleid Noord, Midden en Zuid” ondersteunen het gemeentelijk beleid over wonen en huisvesting.”

De brochure is te verkrijgen bij het woonloket in het gemeentehuis. Het gemeentelijk woonloket blijft de spil in heel dit verhaal. Je kan er terecht met al je vragen over wonen. De medewerker van het woonloket zal luisteren naar al je vragen en je zo goed en gericht mogelijk doorverwijzen naar gespecialiseerde organisaties. Hij of zij kan je informatie geven over alle mogelijke premies en tegemoetkomingen. Bovendien zal de medewerker van het woonloket je verder helpen en begeleiden bij je premieaanvragen bij de Vlaamse, provinciale en gemeentelijke overheid.

De interlokale verenigingen “Lokaal Woonbeleid Noord, Midden en Zuid” ondersteunen de gemeenten bij de opmaak van de gemeentelijke woonbeleidsplannen en de uitbouw van het gemeentelijk woonloket of wooninfopunt. Verder nemen ze in overleg met de gemeenten de organisatie van het lokaal woonoverleg op zich, bieden ze ondersteuning bij de toepassing van nieuwe of gewijzigde regelgeving en organiseren ze verschillende infomomenten.

Met de uitgave van deze brochure en andere toekomstige initiatieven willen de interlokale verenigingen “Lokaal Woonbeleid Noord, Midden en Zuid” het gemeentelijk beleid over wonen en huisvesting blijven ondersteunen.

IGEAN nieuw logo

Intergemeentelijk werken rond ‘woonbeleid’ in de regio van IGEAN

IGEAN werkt rond het thema lokaal woonbeleid in 3 regio’s:

  • IVLW-Noord – sinds 1.05.2009
  • IVLW-Zuid – sinds 1.05.2011
  • IVLW Midden – sinds 1.07.2012

IGEAN dienstverlening ondersteunt de 28 gemeenten in de drie regio’s. Ook de Vlaamse overheid en de provincie ondersteunen met subsidies de intergemeentelijke uitbouw van het lokale woonbeleid.

IGEAN dienstverlening blijft instaan voor de coördinatie van de drie projecten om de regisseursrol van de gemeenten op het beleidsdomein wonen te versterken.

intergemeentelijk woonbeleid igean

Voor meer informatie kan je steeds contact opnemen.
IGEAN milieu & veiligheid Doornaardstraat 60 2160 Wommelgem
Tel 03 350 08 09 Fax 03 353 34 10 GSM 0479 20 33 42 E-mail wouter.meersmans@igean.be