De opvolging van gewezen korpschef Frank Noël (overleden op 23 Januari 2013, zie GvH) aan het hoofd van de politiezone HEKLA (Hove-Edegem-Kontich-Lint-Aartselaar) is nog nooit zo spannend geweest. Er dienen zich vandaag twee gelijkwaardige kandidaten aan. De politieraad van woensdag 4 december e.k. zal een keuze moeten maken.

politiezone hekla 10 jaarDe gewezen korpschef Frank Noël verloor eind januari jl. op 53-jarige leeftijd de strijd tegen een slepende ziekte. Hij werd tijdelijk opgevolgd door commissaris Willy De Belder. Ondertussen moest de politiezone op zoek gaan naar een effectieve opvolger. Hiervoor werden kandidaturen opgevraagd. Sedert september jl. zijn er nog twee overgebleven kandidaten in de running om het tot het hoogste ambt hij de politiezone HEKLA te schoppen. Dit zijn : Frank Noens, vandaag korpschef van de politiezone Zwijndrecht (groot stuk havengebied) en Lee Vanrobays, commissaris bij de coördinatie- en steundirectie van de federale politie in Antwerpen.

 

Evenwaardige kandidaten

Bij een normaal examen heeft men bijna altijd een volgorde binnen de geslaagden, van zeer sterke kandidaten tot kandidaten die er net door geraakt zijn. Dit maakt het dan ook vrij makkelijk; men kiest normaal de eerste – als deze niet meer beschikbaar is – daalt men in de rangschikking verder af, enz …

Bij deze selectie zijn beide kandidaten aan elkaar gewaagd. Ze legden een examen af, wat ze ook kwamen verdedigen voor een selectiecommissie. Hierin zat een professor rechten en criminologie van de Vrije Universiteit Brussel (VUB), twee hoofdcommissarissen van HEKLA zelf en een afgevaardigde van de procureur. Beide kandidaten werden door deze commissie zeer geschikt gevonden en werden ook voorgedragen. Het is vrij uitzonderlijk dat twee kandidaten ook evenwaardig worden voorgedragen, want hun profielen lopen nogal uit elkaar, zeker wat hun huidige functie betreft.

De komende politieraad van woensdag 4 december e.k. zal uitsluitsel moeten geven wie de komende nieuwe korpschef van de zone HEKLA wordt.

Beide kanshebbers zijn nog steeds in de openstaande functie geïnteresseerd. Ze zullen zich apart voorstellen aan de 19 politieraadsleden en hun zienswijze op de werking van de HEKLA-zone verduidelijken. Daarna moeten de politieraadsleden in een geheime stemming één korpschef aanduiden. Degene met de meeste stemmen achter zijn naam, wordt de nieuwe korpschef van de politiezone HEKLA.

De effectieve aanstelling duurt nadien nog een goede twee maanden want er moeten nog allerlei administratieve formaliteiten worden vervuld.

De Edegemse burgemeester Koen Metsu (N-VA), voorzitter van het politiecollege, bevestigt dat beiden sterke kandidaten zijn. “Voor onze politiezone zijn we vooral op zoek naar iemand die goed met verandering kan omgaan. Want er staan in de zone nog wel wat uitdagingen te wachten. De komende jaren, bijvoorbeeld, gaan verschillende van de elf officieren met pensioen.
Daarnaast is het van belang dat de nieuwe korpschef iemand is die een goede en moderne kijk heeft op het beheer van de financiële middelen. Beide kandidaten zijn aan elkaar gewaagd en stralen veel charisma uit, terwijl ze toch uiteenlopende profielen hebben. De selectiecommissie is er daarom nog niet uit. We gaan nu extra adviezen inwinnen vanuit Brussel. Daarna is het aan de politieraad om een beslissing te nemen”
, verduidelijkt Koen Metsu.

p1040684

 

Werking politiezones :

In meergemeentezones worden de bevoegdheden van de gemeenteraad inzake organisatie en beheer van het lokaal politiekorps uitgeoefend door de politieraad.

 (foto HEKLA)
(foto HEKLA)

De politieraad HEKLA kiest een nieuwe korpschef

De 5 burgemeesters van de HEKLA-gemeenten zijn van rechtswege lid van de politieraad, de voorzitter van het politiecollege is tevens voorzitter van de politieraad.

Voorts voorziet de wet in 19 raadsleden voor een bevolking tussen 50.001- 80.000 inwoners (de HEKLA-zone heeft ongeveer 73.000 inwoners).

De politieraad wordt evenredig samengesteld uit leden van de gemeenteraden van de verschillende gemeenten die de meergemeentezone vormen, op basis van hun bevolkingscijfers. Voor Hove zijn dit de raadsleden Gerda Lambrecht (N-VA) en Mark De Cleene (Ph7).

Bevoegdheden politieraad :

  • Goedkeuring jaarlijkse begroting
  • Goedkeuring uitgaven politiezone
  • Bepalen personeelsformatie van zowel operationeel als administratief en logistiek korps, rekening houdend met de door de Koning bepaalde minimumnormen
  • Goedkeuren vacatures politiezone, benoemingen in functies en bevorderingen, pensioendossiers, loopbaanonderbreking,…
  • Benoeming zonale secretaris en bijzondere rekenplichtige
  • Voordracht van de korpschef ter benoeming door de koning, samenstelling selectiecommissie korpschef.

Het politiecollege wordt gevormd door de burgemeesters van de verschillende gemeenten. Het komt één keer per maand bijeen, samen met de korpschef en de secretaris van de zone.

De korpschef licht het politiecollege in over alles wat het lokaal politiekorps en de uitvoering van zijn opdrachten aangaat en geeft kennis van de initiatieven die de lokale politie overweegt te nemen en die betrekking hebben op het zonale veiligheidsbeleid. De korpschef brengt verslag uit over de werking van het korps en brengt het politiecollege op de hoogte van klachten van buitenaf aangaande de werking of het optreden van zijn personeel.

Het politiecollege beslist over uitgaven van de politiezone binnen de machtiging die ze daartoe kreeg van de politieraad.

Een meergemeentezone als HEKLA beschikt over rechtspersoonlijkheid. Het politiecollege oefent dezelfde bevoegdheden uit in een meergemeentezone als het college van burgemeester en schepenen in een ééngemeentezone.

Het politiecollege stelt één van zijn leden aan als voorzitter. Hij is dan tevens voorzitter van de politieraad en van de zonale Veiligheidsraad.

In HEKLA is gekozen voor een alternerend voorzitterschap, volgens beurtrol. Het voorzitterschap verandert jaarlijks op 1 april. Vandaag heeft Edegem het voorzittersschap.

 

De zonale Veiligheidsraad

 (foto HEKLA)
(foto HEKLA)

Zoals bepaald in artikel 35 van de Wet 7 december 1998 op de geïntegreerde politie (WGP) is er ook in de politiezone HEKLA een zonale veiligheidsraad.

Volgende personen maken deel uit van de zonale veiligheidsraad HEKLA : de vijf burgemeesters, de heer Herman Dams, Procureur des Konings te Antwerpen, de (waarnemende) korpschef Willy De Belder, Paul Neefs, Hoofdcommissaris van politie, Bestuurlijke Directeur – Coördinator Federale Politie Arrondissement Antwerpen, Stanny De Vlieger, Hoofdcommissaris van politie, Gerechtelijk Directeur Federale Politie Arrondissement Antwerpen, An Romeyns, zonale secretaris.

De zonale veiligheidsraad kan eveneens uitgebreid worden met deskundigen op uitnodiging van de vorige leden.

Opdrachten van deze zonale Veiligheidsraad :

  • het bespreken en de voorbereiding van het zonaal veiligheidsplan;
  • het bevorderen van de optimale coördinatie van de uitvoering van de opdrachten van bestuurlijke en gerechtelijke politie;
  • het evalueren van de uitvoering van het zonaal veiligheidsplan.