Vergadering van dinsdag 26 november 2013, 20u., Gemeentehuis.
Aantal aanwezigen : +/- 30.

Voorzitter Luc Van Braekel was afwezig wegens ziekte. We wensen hem een spoedig herstel.
De vergadering werd voorgezeten door Kris Martaux, ondervoorzitter.

* Verslag vorige zitting (23/04/2013) werd unaniem goedgekeurd.

* In 2014 komt er een ‘Cultureel weekeinde’ i.p.v. een deelname aan de Hovese Zomerendfeesten. Dit omdat het publiek dat naar de Zomerendfeesten komt, niet direct geïnteresseerd is in cultuur. Dit weekeinde zal doorgaan van 12 tot en met 14 september 2014. Men wil op een creatieve wijze het jaarprogramma van alle deelnemende verenigingen en clubs aan het grote publiek voorstellen en hiervoor gebruik maken van alle beschikbare locaties in C.C. “De Markgraaf” en “Het Kostershuisje”. Tijdens dit weekeinde gaat ook de opendeurdag bij Volkssterrenwacht Urania door.

wakOm de werking te optimaliseren wil men een werkgroep samenstellen. Vb. foto’s van verenigingen, culturele wandelingen, workshops, enz … Men wil ook zoveel mogelijk verenigingen laten samenwerken. De bestaande ‘Week van de Amateur Kunstenaars’ (WAK), ‘Erfgoeddag’, ‘Open Monumentendag’, enz …staan volledig buiten dit culturele weekeinde.

Verenigingen die willen meedoen moeten dit ten laatste in februari 2014 melden.

* Het Cultureel Beleidsplan werd voorgesteld door een ambtenaar. Download het  Cultuurbeleid 2014-2019.

* Mevrouw Ingrid Seelens werd voorgedragen als plaatsvervanger voor het Davidsfonds. Eénparigheid.

* Herdenking 100 jaar WOI (1914-18) :

Hiervoor is een werkgroep opgericht. Tijdens de opening van het cultureel weekeinde, op vrijdag 12 september 2014 zal hieraan extra aandacht worden geschonken.

Tussen vrijdag 26 september en 6 oktober 2014 loopt er een tentoonstelling in De Markgraaf en Het Kostershuisje. Er is op 26 september 2014 een academische zitting voorzien met een gastspreker. De 11-novemberviering krijgt een uitgebreider feestelijk tintje met o.a. een optreden van Tine Ruysschaert.

Het Davidsfonds organiseert in hert voorjaar 2015 een uitstap naar de Westhoek i.s.m. Johan Vynck.
In onze buurgemeenten Kontich, Lier, Lint, enz … zijn er soortgelijke en interessante vieringen.
Het concert van het Kamerkoor Cantabile werd verschoven naar het jaar 2015.

* Verenigingen die een bepaalde verjaardag vieren (10 jaar, 25 jaar, + 5 jaar = 30, 35, 40, enz …) kunnen hiervoor extra toelagen krijgen van het gemeentebestuur. Aanvraag richten tot het College van Burgemeester en Schepenen en dit voor 1 oktober voor het jaar van de eigenlijke viering. De uitbetaling gebeurt in het jaar van de viering.

* Verdienstelijke burgers :

Tatiana Loguinova
Tatiana Loguinova

De gemeente viert ieder jaar zijn verdienstelijke burgers op sportief, maatschappelijk en cultureel vlak. De kandidaten moeten zichzelf voordragen of laten voordragen. Er kwamen geen reacties op de oproep. De culturele ambtenaar stelde voor om mevrouw Tatiana Loguinova voor te dragen als verdienstelijke burger 2013 op cultureel vlak. Mevrouw Loguinova is van Russische afkomst, geboren in Moskou, woont al een hele tijd in Hove en is muzikante. Zij won recent nog in Barcelona een internationale prijs.

Over haar voordacht stelde een geacht lid enkele kritische vragen. Hij vond dat betrokkene veel te weinig aanwezig is in het Hovese maatschappelijke en culturele leven. Na nog wat discussie werd haar voordracht dan uiteindelijk unaniem aangenomen.

* Varia :

Van de 30 aanwezigen hadden 27 personen/verenigingen niets aan te merken. Zijn dit brave mensen of lammetjes die je alles kan wijsmaken?

Een ander geacht lid stelde vragen over de stand van zaken van de werkzaamheden aan zaal Da Capo aan de Lintsesteenweg. Volgens de culturele ambtenaar zijn de werken volop bezig en op schema en zullen zij hun afronding krijgen tijdens de herfst van 2014. De kreeftensouper van de Kon. Harmonie Sint-Laureys zal misschien terug kunnen doorgaan in zaal Da Capo.

Da Capo verbouwingen Da Capo verbouwingen

Een geacht lid stelde voor om een ‘brainstorming’ te doen over het culturele weekeinde 2014. “Want als het er op aankomt, zijn het steeds dezelfde verenigingen die daarop ingaan” aldus de interpellant. Hierover ontstond een korte discussie tussen enkele leden. Gelukkig bleef alles deftig. Incident gesloten.

De vergadering werd afgesloten rond 21.15u.

 

Commentaar:

– Het valt op dat het grootste gedeelte van de aanwezigen er passief bij zit. Kennen ze hun dossiers? Of zitten ze er enkel om te voldoen aan de vereisten voor de gemeentelijke subsidies?

– De schepen van cultuur, Arnold Herrebout, heeft zelf weinig of niets gezegd. Zelfs de voorstelling van het nieuwe gemeentelijke cultuurbeleidsplan werd gedaan door een ambtenaar.

– Er worden op de cultuurraad dikwijls mooie en veredelde woorden uitgesproken zoals “samenwerking tussen verschillende verenigingen”. In de praktijk komt er vaak weinig of niets van terecht.

Er is een groot verschil tussen mooie inzichten formuleren die tot stand komen van achter een bureel en de praktijk in het veld. Daar heeft men te maken met verenigingen/personen en hun ingesteldheid … en sommige personen/verenigingen komen in Hove echt niet overeen met elkaar. Sommigen communiceren enkel via advocaten …die daar enkel goed van worden.