Met een overgrote meerderheid werd de 38-jarige Lee Vanrobays uit Deurne op de politieraad van de zone H.E.K.L.A. (Hove-Edegem-Kontich-Lint-Aartselaar) woensdagavond 4 december jl. verkozen tot nieuwe korpschef in opvolging van de in januari jl. overleden Frank Noel.

Na een lange selectieprocedure bleven er nog twee kandidaten over voor de post van korpschef in de zone HEKLA : Frank Noens, de korpschef van de politiezone Zwijndrecht en Lee Vanrobays, politiecommissaris in Antwerpen. Beide kandidaten werden evenwaardig bevonden en zo aan de politieraad voorgesteld. Deze moest in een geheime stemming zich over beide kandidaten uitspreken. De kandidaten mochten zich nog even apart komen voorstellen aan de politieraad. Daarna ging deze in geheime zitting over tot de stemming. Deze situatie kwam men nog niet veel tegen bij aanstellingen van hogere politieofficieren.

Edegems burgemeester Koen Metsu, tevens voor 1 jaar tijdelijk voorzitter van de politieraad HEKLA, mocht de nieuwe korpschef na zijn verkiezing voorstellen : “Toen ons selectiecomité op 5 september jl. samenkwam hadden we te maken met twee ijzersterke kandidaten. Er werd geen rangorde vastgesteld. Beide kandidaten eindigden evenwaardig in het klassement. Beiden hadden heel wat capaciteiten stelde ons selectiecomité vast. Wie past nu het beste binnen onze zone ? was de grote vraag. Lee Vanrobays denkt in oplossingen en mogelijkheden i.p.v. in problemen. Zijn toekomstvisie voor HEKLA heeft ook meegespeeld in zijn verkiezing. In de komende legislatuur verlaten er 6 van de 11 officieren ons korps wegens pensionering. Lee zal deze vergrijzing moeten opvangen. Hij is ook de juiste persoon om bruggen te bouwen. De eerstkomende tijd zal hij veel kennis moeten absorberen van zijn commissarissen”.

 

Begon bij de Rijkswacht

Lee VanrobaysLee Vanrobays ging in 1993 naar de Kadettenschool van Lier, in voorbereiding op zijn ingangsexamen aan de Kon. Militaire School in Brussel. Tussen 1994-96 studeerde hij aan de Rijkswachtschool en behaalde nadien nog een licentie criminologie aan de UGent. In 2000 werd hij luitenant bij de Rijkswacht. Daarna volgden zes jaar Federale Politie en zes jaar Lokale Politie waarvan 3 jaar Coordinatie steun aan de Lokale Politie in Antwerpen. Vanaf januari 2014 staat hij aan het hoofd van de politiezone HEKLA. Er moeten eerst nog een aantal administratieve formaliteiten worden vervuld.

De nieuwe korpschef zal, na raadpleging van zijn commissarissen, pas dan zijn prioriteiten en accenten voor de politiezone bekend maken.