Jongerenwerking gaat over naar de gemeente

De afgelopen 12 jaar behoorden de speelpleinwerking Sjiraf, Grabbelpas– en Swapwerking tot de bevoegdheden van de vzw JOC (Jeugd Ontmoetings Centrum). Door de organisatie van de diverse werkingen werd er jaarlijks een gemeentelijke toelage gegeven aan de vzw JOC. Tot vandaag legt de vzw jaarlijks een jaarrekening ter goedkeuring voor aan de gemeenteraad. Ten gevolge van het gemeentedecreet dat stelt dat gemeentelijke vzw’s niet langer kunnen bestaan, wordt met de start van de nieuwe Beheers- en Beleidscyclus (BBC), die van start gaat vanaf januari 2014, voorgesteld om deze jeugdwerkingen over te dragen naar de gemeente Hove.

JOCVolgens raadslid Filip Lecoutre (CD&V) “is de redactie van dit punt niet goed onderbouwd. In de vzw JOC is nooit enig besluit in die zin genomen. We moeten terugkoppelen naar de beheersovereenkomst. Dit eventueel opzeggen of een verzoek tot wijziging indienen met een duidelijke timing. De stoffering van dit agendapunt is geen behoorlijk bestuur.” Schepen van Jeugd Guy Wollants (Ph7) gaf toe dat het een slordig agendapunt was. “We nemen dit nu ter kennisgeving en we hernemen dit op een volgende gemeenteraad.”

 

Afkoppeling van regen- en afvalwater

Aan de gemeenteraad werd gevraagd om het reglement inzake het afkoppelingsbeleid van hemelwater goed te keuren. Dit reglement regelt de afkoppeling van regen- en afvalwater bij eigenaars van gebouwen gelegen in een goedgekeurd afkoppelingsproject. Volgens gemeenteraadslid Jos Peeters (CD&V) “is deze terugbetaling van 5 % van de kosten met een maximum van 500 euro hetzelfde bedrag als vroeger. Welke invloed heeft dit op de gemeentefinanciën ?” Schepen van Financiën Dave Van den Berghe (Ph7) had even de raadszaal verlaten, zodat Jos Peeters ‘op zijn kin kon kloppen’ wat het antwoord betreft. CD&V en Hove Beweegt stemden dan tegen dit punt. De meerderheid voor, dus aangenomen.

De raadsleden moesten zich ook nog uitspreken om een belasting in te stellen voor mensen die bij afkoppelingswerken weigeren om het hemelwater af te koppelen van het afvalwater. Deze belasting dient ingevoerd te worden om subsidies van de hogere overheid te kunnen verkrijgen inzake rioleringswerken met optimale afkoppeling. De belasting bedraagt 1.500 euro per jaar.

GeelhandlaanVolgens raadslid Lecoutre (CD&V) “is dit een actieve belasting die mensen uit de Geelhandlaan bijv. vele duizenden euro’s kan kosten. Als ze niet willen krijgen ze deze factuur op hun dak.” De bevoegde schepen van leefmilieu Bart Van Couwenberghe (N-VA) stelde “dat de gemeente voor 100 % afkoppeling moet zorgen. Dit is een stok achter de deur vanwege de Vlaamse overheid.” Raadslid Tania Devriendt (Ph7) voegde hieraan toe “in de Magdalena Vermeeschlaan is de ontkoppeling nooit gevraagd. Men kon zelf ontkoppelen door een vat van HUBO te plaatsen en dan dit water aan de plantjes geven.” Volgens raadslid Jo Ampemoet het schepencollege eens eindelijk gaan besturen.” Burgemeester Koen Volckaerts antwoordde de groen-linkse interpellant “dat Hove Beweegt heeft er 12 jaar over gedaan om niets te doen in de Geelhandlaan, wij lossen dit op in zes maanden en ook goedkoper.” CD&V stemde tegen dit punt, Hove Beweegt voor.

 

Adviesraad voor Ontwikkelingssamenwerking (AROS)

AROS logoDe statuten en het huishoudelijke reglement van de AROS zijn al meer dan 20 jaar oud en voldoen niet meer aan de huidige situatie. De gemeenteraadsleden kregen de opdracht om de vernieuwde statuten van de AROS en het huishoudelijk reglement goed te keuren. Raadslid Anne Van Put (HB) stelde vragen over de politieke afgevaardigden in de raad. “Kunnen twee afgevaardigden van één vereniging stemmen ? Dan zal men snel onevenwichten krijgen !” Schepen van ontwikkelingssamenwerking Bart Van Couwenberghe (N-VA) antwoordde “dat verenigingen meer achterban hebben dan individuele burgers. Er zetelen in de Hovese AROS 13 verenigingen met twee afgevaardigden (effectief en plaatsvervangend). Per vereniging krijgen ze één stem. Er zitten ook vier individuele burgers die mogen stemmen.”

 

Fietspaden Geelhandlaan en Parklaan

Jo Ampe (Plankendael)Raadlid Jo Ampe (HB) vroeg een toelichting over de stand van zaken rond het fietspad in de Geelhandlaan. “Eindelijk worden er ingrepen doorgevoerd. Ik zie wel nergens bordjes met ‘gewijzigde verkeerssituatie’ en ‘fietsers op de rijbaan’. Men moet borden 30 km/u. op ieder kruispunt zetten; Er is ook verwarring met zone 30 en 30 km/u.” Raadslid Jos Peeters (CD&V) ging hierop verder door en stelde “dat het fietspad in de Parklaan dringend aan herstel toe is. Het is er erg problematisch i.v.m. de wortels. Er zijn reeds verschillende keren ingrepen gebeurd. De fietsers rijden er nu op de rijbaan.” Volgens burgemeester Koen Volckaertszijn de bestellingen reeds gedaan om dit fietspad aan te leggen”.

A102/R11 bis : Plan MER

R11_A102_tangenten_zonder_oosterweelRaadslid Diederik Vandendriessche (HB/Groen) vroeg “of het gemeentebestuur van plan is om zelf initiatieven in de kennisgevingsfase in te dienen en zo ja welke alternatieven ?” Hij vroeg ook op welke manier het gemeentebestuur van Hove de inbreng van de bevolking zal stimuleren bij deze kennisgevingsfase? Burgemeester Koen Volckaerts (N-VA) : “Het schepencollege is voorstander van een boring onder de Vredebaan, de oude spoorwegberm. Dit geeft de minste hinder voor de bewoners. Op een diepte van 30 m kan men twee tunnels boren. Andere tunnels geven een schampschot met Hove (Boniverlei). Dit wordt zeer kostelijk. Deze afstand is 50 % tot dubbel zo lang als het andere traject. Bij werken zal de R11 (Vredebaan) jaren lang open liggen en dit zal veel verkeer geven door Hove. Het basistracé heeft voor ons de voorkeur. We zullen de Hovenaars informeren en adviezen geven via InfoHove, de gemeentelijke webstek en de E-borden.”