De laatste raad van het Openbaar Centrum voor Maatschappelijk Welzijn (OCMW) van 10 december jl. bevestigde nogmaals dat de meerderheidspartijen N-VA en Ph7 nog niet tot een oplossing zijn gekomen om de politieke crisis in het Hovese gemeentebestuur op te lossen.

raadszaal OCMW

Alle 9 OCMW-raadsleden waren aanwezig. Er zaten 15 toeschouwers in het publiek – een record – waarvan bijna de hele partijtop met 10 personen van het groen-linkse Hove Beweegt.

Voor de vergadering effectief begon vroeg en kreeg het groen-linkse boegbeeld Guy Goyvaerts het woord van de gewillige OCMW-voorzitster Goedele Breyne (Ph7). De heer Goyvaerts haalde een citaat aan van de net overleden ex-Zuidafrikaanse president Nelson Mandela (ANC) aangaande armoede “Armoede bestrijden (…) zolang armoede blijft bestaan is er geen echte vrijheid.” Onder (gewezen) marxisten kan het leven toch mooi zijn! Wat heeft dit met Hove te maken? Einde van de show.

Aangezien deze woorden werden uitgesproken voor de eigenlijke raadszitting, worden ze niet opgenomen in het raadsverslag.

Het echte verslag van de vorige vergadering op 19 november jl. werd unaniem goedgekeurd.

 

Meerjarenplan 2014-19 uitgesteld

dienstencentrum ten HoveVoorzitster Goedele Breyne stelde “dat we dit punt best verdagen. De impasse van de vorige raadsvergadering is gebleven. Vanuit het schepencollege krijgen we een negatief advies. Zij beperken zich tot een jaarlijkse bijdrage van de gemeente aan het OCMW van 790.000 euro met een jaarlijkse stijging van 20.000 euro.” Raadslid Gerd Denollet (CD&V/VLD) kon niet volgen. “Kunnen we eventueel overleggen om tot die 790.000 euro te komen ?” Volgens voorzitster Breyne gaat dit echt niet. “In een werkgroep buiten de geheime zitting. Vanavond gaat dit niet. We moeten de 14-dagen periode bewaren.” Raadslid Diane Tinnemans (CD&V/VLD) vroeg hoe het nu verder moet ? Goedele Breyne : “We zullen met voorlopige 12-den werken. Dit kan max. 3 maanden duren. Dan moeten we eruit zijn. Het negatief advies is een vormvereiste. Daaraan is voldaan. Na het schepencollege is het de gemeenteraad die zijn oordeel moet geven. Het impact op de Bestuurs- en Beleidscyclus (BBC) ? We zullen niet tijdig klaar zijn. Het document is door deskundigen opgesteld en is nog waardevol.”

Raadslid Guy Goyvaerts (HB) : “Ik ben niet gelukkig met deze verdaging. Het is wel de meest wijze beslissing. Ik breng hulde aan de ambtenaren van het OCMW die dit dossier hebben samengesteld. Deze situatie kan ik kwalificeren als onbehoorlijk bestuur. De werking dreigt bemoeilijkt te worden als we met voorlopige 12-den moeten werken. De meerderheid had genoeg tijd om tot een oplossing te komen. Dit is een vorm van wanbeleid.” Voorzitster Breyne : “Vanaf september jl. zijn we naar het schepencollege getrokken. We betreuren dit samen met jullie. Die 790.000 euro is een totale verrassing. We weten niet hoe dit bedrag het mogelijk maakt om te blijven werken en zonder aan de sociale dienstverlening te raken.”

Raadslid Walter Witvrouwen (N-VA) : “We vinden dit ook een pijnlijke situatie. De financiële marge van de gemeente is niet wat iedereen denkt te zijn. De huidige coalitie heeft het vertrouwen gekregen, maar ze moet ook kwalitatief iets neerzetten. De moeilijkheid is het aftoetsen in de budgettaire ruimte. Er moeten bepaalde keuzes gemaakt worden.”

Het punt werd unaniem verdaagd … zonder datum erop te plakken !

De fractie CD&V/VLD had nog wat tips terzake die ze zal overmaken aan de secretaris.

 

Financiën:

OCMW Dienstencentrum Ten HoveHet gaat om een interne kredietaanpassing. Er wordt geschoven binnen de budgetten zonder de totaliteit van de activiteiten te wijzigen.
In het Dienstencentrum is de huishuur erbij gebudgetteerd. Heel het jaar heeft men nog huur moeten betalen voor dit pand.
Leningen werden aangepast. Een personeelslid werd ontslagen en de opzegvergoeding was ruimer dan eerst gedacht. In de gezinszorg werd een factuur van 1.400 euro niet gebudgetteerd.

In het Lokaal Opvang Initiatief (LOI) waren er meer onkosten voor de apotheek en hogere hospitalisatiekosten.
Verder waren er nog enkele personeelsaanpassingen.
Eénparig goedgekeurd.

 

Prijzen spijzen Dienstencentrum:

Aanpassing prijzen cafétaria Diensten Centrum “Ten Hove” aan de René Verbeecklaan.

Breyne : “Het gaat over prijzen van het cafétaria en de warme maaltijden. Sedert oktober 2011 werden ze niet meer aangepast. Het punt werd voorgelegd aan de Centrumraad die hiermee akkoord ging. De prijzen blijven nog democratisch.” Eénparig goedgekeurd.

 

Elektronische dossiers:

Het ter beschikking stellen van dossiers aan de raadsleden via elektronische weg. Wat zijn de verwachtingen van de raadsleden ? OCMW-secretaris : “Vanaf 1 januari 2014 moeten we alle dossiers op verzoek van een raadslid elektronisch kunnen versturen in PDF-vorm. Dit kost geld maar gaat sneller. Met een I-Pad of laptop moet men alles kunnen raadplegen. Het wordt ook door de gemeente overwogen om zulk pakket aan te kopen. We hebben nog geen zicht op de prijs.” De CD&V/VLD fractie had vragen. “We moeten het budget afwachten. Het geld gaat beter naar de werking van het OCMW. Voor elk ingescand document gaat het om een enorme kost. Heeft dit wel zin ?” Volgens de secretaris gaat het ook met een vast beamer om documenten te projecteren.

Geen enkel raadslid vroeg naar de elektronische toepassing hiervan. Voorlopig blijft men met de papieren versie werken.

 

Allerlei:

De vergaderdata voor 2014 werden doorgegeven. Er zit minder patroon in dan in 2013. Verder waren er geen vragen noch opmerkingen van de raadsleden.

De voorzitster sloot de openbare vergadering af om 20.39u.
De 15 toeschouwers konden beschikken, … en trokken naar hun aanhankelijke kroegen (“De Pomp” voor de groen-linksen en “Bahnhove” voor de anderen).