geen helihaven

De mogelijke komst van een heuse helikopterhaven naar de voormalige Lintse site van het TV-station Alfacam, vlak naast Kontich-Kazerne (station), blijft in de drie buurgemeenten Lint, Hove en Kontich voor de nodige onrust zorgen.

Op de bewuste site (Fabriekstraat in Lint) wil de firma Heliventure FTO bvba met zetel in Willebroek starten met een helikopterhaven voor VIP-vluchten, dringend cargovervoer, medische vluchten en opleidingen tot helikopterpiloot. In totaal zouden er een 8-tal toestellen hun vertrekbasis hebben. Dit zal aanleiding geven tot meerdere vluchten per dag, ook ’s nachts.

 

Buurtprotest

Dat de inplanting van zo’n hinderlijk bedrijf in een woonzone, vlak naast de Hovese “Dallaswijk” en de woonzone van Kontich-Kazerne tot hevig burenprotest zou aanleiding geven, stond in de sterren geschreven.

Zulke inplanting geeft immers een enorme geluidsoverlast, helikopters met zware motoren zullen er laag over de daken scheren. Wat als er eens iets mis gaat en zo’n toestel zijn landingsplaats mist?

Tags

Places

    Direction

      De buurtbewoners in een straal van zeker 2 km (meer dan 10.000 mensen) zullen permanent in hun rust gestoord worden (studerende kinderen, ouderen ?). De motoren van helikopters zijn onzichtbare vervuilers die de volksgezondheid van de direct omwonenden – veel mensen – ernstige schade kunnen toebrengen.

      Lintse helikopterhavenDe economische toegevoegde waarde van zo’n bedrijf is in Lint bijna nihil. Op de luchthaven van Deurne zijn er meer en betere faciliteiten voorzien voor helikoptervluchten. In Deurne zijn er reeds enkele helikoptermaatschappijen actief.

      Dinsdagavond 17 december jl. was het gemeenteraad in Lint met voorafgaand om 18.30u. een vragenhalfuurtje voor het publiek. Dit was de uitgelezen plaats voor het buurtcomité om het volksprotest massaal te laten klinken. Zo’n 150 manifestanten uit Lint, Hove en Kontich verzamelden voor de raadszaal van de remise in het Lintse gemeentepark waar de vergadering doorging. Er waren twee agenten van de politiezone HEKLA opgetrommeld om, indien nodig, in te grijpen, maar ze bleven tijdens de actie werkloos toekijken. Wie ook aanwezig was in de zaal was de Hovese burgemeester Koen Volckaerts (N-VA). Hij werd de laatste dagen ook bestookt met kritische vragen van verontruste Hovenaars.

       

      Kritische vragen:

      Lintse helikopterhavenDe leiders van het buurtprotest zijn twee juristen: Bert Luyten, advocaat, en Alberic De Roeck, rechter. Twee mannen die de “juridische slagen van de zweep” goed onder de knie hebben. Dit bewezen ze ook in hun kritische vraagstelling tegenover de Lintse burgemeester Harry Debrabandere (N-VA). “Burgemeester, de mensen begrijpen noch aanvaarden uw standpunt. U moet een keuze maken tussen het particuliere belang van een firma en het algemeen belang van de gemeenschap. We dulden geen achterkamertjespolitiek van de voldongen feiten. Wij willen dat de meerderheid en de voltallige oppositie kiest tegen elke vorm van helihaven in Lint”. “Er werden al bomen gekapt. Krijgen de overtreders hiervoor een boete ? Men geeft sneller GAS-boetes en trekt voor dit dossier zijn paraplu open” waren de opmerkingen die de Lintse burgemeester kreeg voorgeschoteld. Deze antwoordde “dat we dit zoveel mogelijk moeten tegen houden. De kans bestaat dat ze boven ons hoofd nog een regeling willen treffen. Nu loopt er tot 11 januari 2014 een inspraakprocedure voor de burgers waar ze hun bezwaren kunnen kenbaar maken. De firma deed eerst een overtreding en probeert dit nu te legaliseren. Alles gebeurde achter onze rug. Wij zijn van plan om het beste uit dit dossier te halen. We hebben de plicht om dit te doen en begrijpen volkomen jullie protest”.

      Lintse helikopterhavenNadien wenden de manifestanten zich tot de groene schepen Monique Van den Brande. Zij kreeg ook een salvo kritische vragen over haar heen. Ze antwoordde diplomatisch “dat ze een idee heeft over dit dossier maar dat ze nu de procedure moet afwachten en het openbare onderzoek laten lopen. Daarna zullen we de bezwaren onderzoeken.” Dit antwoord was ook niet voldoende voor de manifestanten, die nu hun artillerie richtten op Groen-fractieleider Hans Verreyt. Deze stelde : “We wisten van niets. We moeten ons eerst informeren om te zien wat we dan kunnen doen. We hebben nog wat tijd om alle adviezen in te winnen. We moeten alles eerst onderzoeken in het belang van Lint. We willen dit bedrijf niet helpen. We willen achteraf ook niet teruggefloten worden.”

      Dan volgende er nog vragen aan wie er reeds advies werd gevraagd. Dit zijn het Agentschap Zorg en Gezondheid, Ruimte Vlaanderen, de intercommunale IGEAN en Infrabel van de Spoorwegen.

      Moeten we geen advies vragen aan het schepencollege van Hove ?” De gemeente Lint is enkel bevoegd in dit dossier omdat het bedrijf op Lints grondgebeid is gevestigd. De Hovese burgemeester werd nadien nog lang aangesproken door ettelijke Hovese manifestanten die naar Lint waren afgezakt.

      Lintse helikopterhavenNa het vragenhalfuurtje begon de Lintse gemeenteraad met het begrotingsdebat iets over 19.00u.

      De manifestanten werden buiten nog toegesproken door de leiders over hoe ze het volksprotest moeten kanaliseren. Er leefde bij een gedeelte van de manifestanten een duidelijk ongenoegen over de gang van zaken. Ze vragen een duidelijker standpunt van de Lintse burgemeester tegen de komst van deze helihaven, want ze vrezen dat er “onderling al enkele zaakjes zijn geregeld”. Daarom riepen ze ook op om Antwerps burgemeester en N-VA-voorzitter Bart De Wever, evenals de N-VA-toppers Liesbeth Homans en N-VA-minister Philippe Muyters (wonende in Edegem) ook bij dit protest te betrekken.

      Informatievergadering

      Lintse helikopterhavenOp vrijdag 20 december e.k. is er op de site van de betrokken firma AED Studio’s om 20.00u. een informatievergadering voor de buurt. Ingang studio 6.

      Het openbaar onderzoek voor deze aanvraag van een helikopterhaven loopt van 13 december 2013 tot en met zaterdag 11 januari 2014. Het dossier kan tot 11 januari e.k. ingekeken worden bij de technische dienst van de gemeente Lint, dit tijdens de openingsuren van het gemeentehuis. Tel . 03 / 460.13.30. – e-post : info@lint.be .

      Lintse helikopterhavenMensen die bezwaren hebben kunnen tijdens deze periode dit aan het College van burgemeester en schepenen van Lint schriftelijk overmaken – best aangetekend per brief of een ontvangstbewijs vragen aan de balie.

      Juridisch moet alles volgens de regels van de wet verlopen.

       

      *******************************

      PERSMEDEDELING BUURTCOMITE

      “Waarom wij geen helihaven willen in onze achtertuin ?
      – Einde van de rust !

      Lint is een landelijke gemeente die graag uitpakt met haar rustig karakter. Een bedrijf dat 8 helikopters bezit en dagelijks meerdere vluchten zou willen uitvoeren zal een einde maken aan die rust. De impact van de helihaven zal groot zijn. Er zal ook met zware toestellen laag boven huizen en natuurgebied gevlogen worden. Ook ‘s nachts en tijdens het weekend. Buurtbewoners mogen hun gras niet afrijden op zondag. Maar een helikopter, geen probleem ?

      – Onveilig

      Helikopters die meermaals per dag opstijgen en landen boven drukbevolkt gebied vormen onmiskenbaar een gevaar. Bovendien, aan de ingang van AED Studio’s hangt momenteel reclame voor luchtdopen en opleidingen. Wie wil er een leerling-piloot boven zijn dak ?

      Op het terrein zal ook een grote hoeveelheid brandstoffen worden opgeslagen.

      – Medische vluchten zijn drogreden

      AED Studio’s zegt dat het alleen medische vluchten wil uitvoeren. Maar dat is een manier om een vergunning binnen te halen en in een volgende fase meer vluchten te kunnen uitvoeren.  Die vrees is ook uitgesproken door de burgemeester van Lint Harry Debrabandere op de gemeenteraad van 26 november 2013.

      – Zonder vergunning

      De vergunning is nog niet toegekend en toch zijn er al talrijke vluchten uitgevoerd !
      Er zijn ook al bomen gekapt op het terrein, zonder vergunning.
      Er zijn al stedenbouwkundige overtredingen begaan.

      – Luchthaven Deurne is vlakbij 

      De plaats waar de helihaven zou komen ligt in een klein industriegebied, maar dat ligt te midden van een drukbevolkte woonzone. Bovendien hoort een helihaven niet thuis in industriegebied, want vliegen met helikopers is geen industrie, het is een dienst. Waarom moet er een helihaven komen in Lint terwijl er vlakbij de luchthaven van Deurne is ? Die is niet rendabel en kan dus elke investeerder gebruiken ! Alle faciliteiten zijn daar aanwezig.

      Zijn wij al gaan aankloppen bij de burgemeester ?

      Harry Debrabandere heeft ons een maand geleden ontvangen. Hij had toen beloofd al het nodige te doen om de helihaven tegen te houden. Hij zou ook juridische stappen zetten, maar voorlopig hebben wij daar niets van gemerkt. De oppositie is unaniem tegen. Ook uit de betrokken buurgemeenten Kontich en Hove groeit het protest. Zelfs binnen de meerderheid.

      Het protest zwelt aan !

      Er is een buurtcomité dat elke week groter wordt. Buurtbewoners hebben flyers uitgedeeld, er hangen affiches. Vele omwonenden melden zich om een bezwaarschrift in te dienen tegen de helihaven.

      Dinsdagavond 17 dec is er om 18u30 gemeenteraad in Lint  en gaan we protesteren.

      We hopen op jullie komst.

      Voor meer info :
      Bert Luyten, 0495 / 64 38 77
      Alberic De Roeck, 0485 / 76 45 19”

       

      4 reacties

      1. Een heli-haven in je achtertuin, verschrikkelijk. Ik hoor bij de gelukkige die een woning heeft in Knokke en daar hebben ze ver buiten het centrum zo’n Heli-haven (’t Walletje aan de N49). Ook al is Knokke-centrum in principe een no-fly zone je hoort ze toch veel over vliegen, ook ’s nachts. Helicopters hoor je trouwens al van ver afkomen met hun gedreun.
        Als op elke strook groen (met links ervan Hove en rechts Lint) een aanvliegroute mag komen, dan zijn we vertrokken. Hopelijk kan Lint én Hove deze vergunning tegenhouden. Maar lobbywerk van hogerhand zal dit weeral in de kiem smoren.

      2. Weer een voorbeeld van één of enkele personen die grof geld willen verdienen letterlijk boven de hoofden van de buurtbewoners die er jaren lang alle lasten van moeten dragen! Onbegrijpelijk hoe dit kan, vooral als er vlak bij een luchthaven in Deurne is waar men alle moeite van de wereld moet doen om die te blijven verantwoorden ????????

      3. Wie overlast voor buren veroorzaakt wordt bestraft met een GAS boete.
        Stel voor om in de vergunningsvoorwaarden op te nemen dat de exploitant van de helihaven elk jaar 250,00 euro per gezin betaalt in de gemeenten Lint, Hove en Kontich-Kazerne.!

      4. Niet enkel de mensen gaan er last van hebben. Bijvoorbeeld honden horen +10x beter dan een mens. Ze zijn erg gevoelig voor de luchtdruk van de rotor. En wat met andere wilde dieren die in het gebied wonen, zowel aan de kant van Lint/Hove als de andere kant in Kontich wat natuurgebied is. Dit kan nooit gezond zijn.
        Er was al overlast (auto’s) als er opnames waren bij Alfacam, daarvoor met vrachtwagens van Sobimi. Nu de rust in de streek weer terugkeerde, krijgen we dit.
        Bedankt Gazet van Hove om dit alles in de kijker te zetten.

      Geef een reactie

      Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *