Davidsfonds Hove brengt op zondag 19 januari, om 10.45 uur in zaal 3 van O.C. “De Markgraaf”, Kapelstraat 8 Hove: ‘De wereld van Paul van Ostaijen’ door Rita Backx. De familie van Ostaijen vestigde zich in maart 1913 op een landhuis aan de Lintsesteenweg 95 in het toen nog erg landelijke Hove. Vader van Ostaijen had zijn goed renderende bedrijvigheid van loodgieter stopgezet en profiteerde er van het leven. Paul raakte in deze periode bevriend met Paul Joostens, Floris en Oscar Jespers en met de componist Jef Van Hoof, die toen in het naburige Edegem woonde. In het landhuis schrijft Paul zijn eerste gedichten die later worden opgenomen in zijn eerste dichtbundel, zoals ‘Avondlast’, ‘Ik heb mijn venster’ en ‘Stemming’. Waarschijnlijk schreef hij in Hove ook het overbekende kinderversje ‘Mark groet ’s morgens de dingen’.

‘Boem Paukenslag’ verscheen in “Bezette Stad” en is één  van de bekendste gedichten van Paul van Ostaijen.Rita Backx brengt meer dan een gewone voordracht, het wordt een onderhoudende voorstelling die verbaast en ontroert, die tijdsgeest en anekdotes combineert en die op een begrijpelijke manier inzicht biedt in het werk van Paul van Ostaijen. De auteur komt weer tot leven aan de hand van teksten, foto’s, geluids- en filmfragmenten die je helemaal in de sfeer van de jaren twintig onderdompelen. Deze culturele poëtische zondagmorgen wordt afgesloten met bubbels, belegde broodjes, koffie en thee.

Gelieve vóór 15 januari je deelname per e-mail of telefonisch te bevestigen bij Lieve Duffeler, e-mail : lieve.duffeler@skynet.be, tel. 0477 / 41 79 29 of Mimi Heysse, e-mail : mimiheysse@skynet.be, tel. 03 / 455 36 39. Betaling op rekening BE96 9794 2476 3005. Davidsfondsleden betalen 8 EUR, niet-leden 10 EUR.