Bijlagen :

* Bijlage 1) R11 Mis :

De plannen  (Bron: www.r11mis.be)

In kader van het Masterplan Antwerpen 2020 komt de Vlaamse regering met grootse plannen voor de Zuidoostrand van Antwerpen. De huidige R11 die een verbinding vormt tussen Wilrijk (E19) en Wommelgem (E313) krijgt een ondergronds broertje… De zogenaamde R11 bis. De R11 bis zou een alternatieve ondergrondse snelweg vormen die grotendeels het huidige R11 tracé volgt en het verkeer op de Antwerpse ring moet ontlasten om de leefbaarheid te verbeteren. Maar precies daar knelt het schoentje.

Want de huidige plannen voor de R11 bis spreken immers niet over een ondertunnelde snelweg waarbij de impact van de aanleg ervan bovengronds minimaal is, de tunnel R11 bis zou overwegend worden uitgegraven in een sleuf met een breedte van ongeveer 35 meter. Er wordt met andere woorden gewerkt met een ‘cut & cover’ methode. Dit betekent dat wat zich bovengronds bevindt van het geplande R11 bis-tracé moet worden afgegraven. Een ruw overzicht van het geplande tracé vindt u op onderstaand kaartje (bron : provant.be) :

plan R11bis trace

Om dit te kunnen realiseren, zal de gehele groene berm in Wilrijk en Mortsel moeten verdwijnen. Tevens wordt het enige natuurgebied van Mortsel, Klein-Zwitserland, met de grond gelijk gemaakt. Klein-Zwitserland vormt een groene oase en een stiltegebied dat een buffer betekent tegen geluidsoverlast en fijn stof naar de omliggende woonwijken. Het gebied vormt tevens het biotoop voor talrijke dier- en plantensoorten. Niet alleen Natuurpunters, maar ook omwonenden, jeugd- en sportverenigingen en recreanten pleiten sterk voor het behoud van dit pareltje natuur. Het gaat tenslotte om hét gebied van Mortsel voor natuurbeleving in eigen buurt op al haar niveaus. Er is sprake van de sleuf na de werken met platen af te dekken, en daarboven een langgerekte parkzone aan te leggen. Tenminste, wanneer de overheidsfinanciën voldoende zijn om die belofte waar te maken. En tegen dan is het kwaad al geschiedt. Niet alleen wordt het onmogelijk het huidig biotoop en vegetatietype van het gebied te herstellen, de fauna die men doet verdwijnen komt niet zomaar terug. Geen sprake meer van nestmogelijkheid voor verschillende spechtensoorten, zang- of roofvogels in een langgerekt parkje met hier en daar een jong boompje. Vaarwel aan de hazelwormpopulatie, vaarwel aan de amfibieënpoel, vaarwel aan het langzaam gegroeid bos, vaarwel aan de zeldzame nachtvlinders op het gebied. Vaarwel aan het koppeltje uilen en de vos die op bezoek komen. Vaarwel aan het laatste stukje natuur in eigen buurt, om plaats te maken voor een parkje met aanplant. In hoeverre het aanleggen van een park met een paar jonge boompjes zelfs nog maar mogelijk is op platen boven een open sleuf, is nog maar de vraag.

Foto : De groene berm langs de Vredebaan – Krijgsbaan (Mortsel-Wilrijk)
Foto : De groene berm langs de Vredebaan – Krijgsbaan (Mortsel-Wilrijk)

Ter hoogte van de luchthaven van Deurne zou tegen 2014 de huidige R11 reeds een tunnel krijgen om de veiligheidszone van de startbaan te kunnen uitbreiden. Het geplande R11 bis traject zou onder deze R11-tunnel komen op een niveau -2. Niet 1, maar 2 tunnels dus. En nòg hieronder plant Infrabel op een niveau -3 een treintunnel als tweede spoorontsluiting van de haven van Antwerpen.

Ter hoogte van het sportlandschap Cantincrode is een knooppunt met oprittencomplex gepland. Op die plaats zou een nieuwe verbindingsweg tussen de N10 en R11 komen, tussen Lier en Mortsel, die het open landschap tussen Borsbeek en Mortsel doorklieft en aansluit op de R11 en de ingegraven R11 bis.

Verderop het R11 bis tracé wordt de aanleg van een ander knooppunt gepland ter hoogte van het rondpunt in Wommelgem. Voldoende ruimte is nodig om de R11, R11 bis en E313 te verbinden, waardoor verschillende huizen en kmo’s dreigen te worden onteigend.

Een “groots” project dat vooral een grootse impact heeft op de omwonenden… Het blijft onduidelijk of deze plannen een voldoende oplossing bieden voor de problemen van het lokaal verkeer, het sluipverkeer en het kruispunt N1-R11, Terwijl de negatieve invloed op de leefbaarheid van de omgeving zowel tijdens als na de werken wel vaststaat.

Leefbaarheid verbeteren… R11 MIS ! Want leefbaarheid verbeteren is zeker géén synoniem voor het aanbrengen van een louter technische oplossing en negeren van de impact ervan op mensen die wonen en leven in de Zuidoostrand.

 

* Bijlage 2) CD&V Edegem :

Infobeurs 1 februari 2014

mobiliteitzuidrandblok180x1Om onze bevolking goed in te lichten over onze visie op de mobiliteit in de Zuidrand van Antwerpen en ons CD&V-alternatief nodigen wij iedereen uit op onze infobeurs op zaterdag 1 februari 2014 van 14 u. tot 18 u. in het OLVE-college – Rombaut Keldermansstraat te Edegem.

De Vlaamse parlementsleden Dirk de Kort en Caroline Bastiaens geven toelichting over de stand van zaken van het Antwerps mobiliteitsdossier. Ook onze alternatieven worden verder toegelicht.

Pagina's: 1 2