Het kartel “Fan van Hove” – de samenwerking van de christen-democraten en de liberalen in Hove – hield op vrijdag 24 januari jl. haar nieuwjaarsreceptie in O.C. “De Markgraaf”.

Er waren een zeventigtal aanwezigen, waaronder de bijna volledige N-VA-fractie in de gemeenteraad (de burgemeester is op reis), de groen-linkse kopman Jo Ampe en Nelly Bellens, de Ph7-fractie uit het OCMW (Jan Wouters en Machteld Hofmans), een aantal liberalen en christen-democraten uit Mortsel, Edegem, enz …waaronder Bart Somers, VLD-burgemeester van Mechelen en gewezen CD&V-senator Mia De Schamphelaere uit Edegem.

Het viel op dat er niemand was van de Ph7–fractie uit de Hovese gemeenteraad, noch de schepenen, noch de OCMW-voorzitster, noch de partijvoorzitter. Dit werd duchtig besproken. Ook het feit dat Ph7 zelf geen receptie geeft, maar zelf wel naar alle andere recepties loopt om er gratis te gaan ‘schransen’ en overal te ‘kijken’ hoe het eraan toegaat en wier er allemaal aanwezig is. De uitvoerende mandatarissen van Ph7 krijgen een maandwedde die voldoende hoog is. Moeten zij geen afdrachten doen aan de Hovese partij Ph7 ? Heeft Ph7 geen spaarpotje om uitgaven te doen ? Werkt Ph7 niet aan zijn PR ? Of enkel op kosten van de Hovese belastingsbetalers ? De schepen van informatie is een Ph7-adept. Of is de penningmeester van Ph7 eerder aan de zuinige kant ??? …

We vernamen dat Ph7 binnenkort wel een interne receptie geeft. Voor de eigen kring. “Eigen Ph7-volk eerst”, zonder pottenkijkers. Een enge vorm van politiek bedrijven in Hove!

Na de toespraken van CD&V-voorzitter Wim Bollaert en zijn VLD-collega Thomas De Boe werd de BBQ voor open verklaard. Deze ging door onder het thema “spit aan het hek” , met een kwinkslag naar de parodie die er op het einde van vorige legislatuur was rond de discussie over de hekjes rond het kerkdomein.

Iets na 22.30u. verlieten de laatste feestgangers het pand, naar huis … of naar andere oorden ?!

[AFG_gallery id=’9′]

 

Toespraak Wim Bollaert, voorzitter CD&V-Hove

Wim Bollaert
Wim Bollaert

“Beste Fans van Hove,
Beste Hovenaars,
Politieke vrienden op zoek naar Hovese steun,
Dames en heren,

Van harte welkom.

Het kartel CD&V-Open VLD zal u vanavond niet vervelen met ellenlange speeches. Ik breng u één pagina gesproken woord om u daarna, zoals u kan zien, verder te bedienen van een portie warme gezelligheid. Ik waarschuw de gevoelige luisteraars voor wat volgt. Vorig jaar verkondigde ik rond deze tijd nog een zeker soft gehalte te hebben, vandaag laat ik graag de scherpte spreken. Dit hoeft zeker geen stijlbreuk te betekenen voor ons optimistisch kartel. Aanhoor het als duidelijke oppositietaal, een taal die ook wij hebben moeten leren dit jaar. Al was het maar om de interne twisten binnen de meerderheid te kunnen volgen.

Dames en heren ik ben ongerust. Ik ben… behoorlijk ongerust over de nabij toekomst. In 37 jaar is de wereldwijde wijnproductie nooit zo kleinschalig geweest als in 2013. Voorraden krimpen met rampspoed, Frankrijk en Italië, wereldwijd de twee grootste wijnproducenten, zijn vorig jaar geteisterd door droogte en hagelschade. Chinezen kopen alles op… kortom 2013 zal een slecht wijnjaar worden. Maar vrienden… slechte wijnjaren kunnen goede wijnen opleveren. En daar loopt mijn metafoor helemaal op de klippen als ik het politieke landschap van Hove anno 2013 wil overschouwen.

2013 was voor Hove politiek geen topjaar. 2013 was inderdaad ook eentje van politieke droogte en bracht, behoorlijk wat, stormschade met zich mee. Maar 2013 zal geen goede resultaten voorleggen, daar komt de politiek zijn eigen logica tegen. Wie niet wil besturen en enkel het conflict omarmt kan geen resultaten neerzetten. Het was een jaar om snel te vergeten. Stilstand zoals we dit jaar hebben gekend is de aandacht eigenlijk niet waard. Ik zou dit jaar van de stilstand durven schrappen uit de annalen van Hove. Geen extra schap voor Hove anno 2013 bij de heemkundige kring. Laat me toe om u onze beleving van 2013 even fast forward te verhalen.

Begin 2013 gaven we, met een zekere teleurstelling, de sleutels van het gemeentehuis aan de nieuwe ploeg, maar onmiddellijk met de belofte om constructief mee te blijven werken aan een Hove dat er op vooruitgaat. Wat volgde is, en ik wik mijn woorden niet, nooit gezien in Hove. De coalitie bikkelde in open veld over : de samenstelling van adviesorganen, het fusiedebat met andere gemeenten, een slimme integratie van OCMW en gemeentediensten, de OCMW-begroting. Als klap op de vuurpijl, kregen we de totale black-out op de gemeenteraad van december in het holst van de nacht, voor velen onder ons slecht enkele uren verwijderd van de kerstkalkoen. Dit alles omdat Positief Hove besloot tegen zijn eigen meerjarenbegroting te stemmen. Kortom : Hove compleet gegijzeld omdat het college niet verder komt dan de volledige verkokering van bevoegdheden en de collegialiteit maar begint, daar waar het eigenbelang gediend wordt. We waren dan ook tevreden dat men op de extra gemeenteraad van 6 januari 2014, het gezond verstand bleek teruggevonden te hebben en de gemeentebegroting alsnog samen goedkeurde. Collegeleden, volgende keer willen we gerust mee helpen zoeken. Mijn collega Thomas wijst jullie zo dadelijk misschien al een stukje van de weg.

Dames en heren laat me toe dat ook ik mijn Mandelamoment hier even neem. “It always seems impossible, until it is done”. Een daadkrachtige leuze, maar ook eentje die voor mij dialoog predikt. Het open debatteren met elkaar, afstemmen, consensus zoeken en in de opperste fase van de democratie: stemmen. Samen besturen is samen beslissen. Niet de gemeenteraad afwachten om met ronkende verklaringen te komen die enkele uren daarvoor alvast aan de pers werden bezorgd. Ik roep N-VA en Positief Hove dan ook op om de politiek van de wansmaak nu echt te laten voor wat het is en Hove te geven waar het echt recht op heeft. Een warme gemeente waar het goed vertoeven is, waar we de dienstverlening dicht bij de mensen kunnen houden en bovenal de authenticiteit van Hove kunnen vrijwaren. Want het dorp is een wereld! Maar dat wist u al.

Laat ons 2014 nu verder zetten met een goed glas, … de wereldvoorraad wat verder wegdrinken. Een glas dat ons allen veel moois mag brengen, een jaar dat ik volgend jaar veel vrolijker wens af te sluiten, zonder dat we daarbij fundamenteel vrolijk moeten worden. Vrienden, laat ons uitgaan van onze eigen kracht, die vooral verbindt alvorens te veranderen ! Ik wens u allen een warm 2014. Ik dank u.”