De Hovese Gezinsbond organiseerde zijn jaarlijkse nieuwjaarsreceptie op zondag 26 januari jl. in O.C “De Markgraaf”. Er waren een goede 80 aanwezigen, waaronder de schepenen Arnold Herrebout, Bart Van Couwenberghe, Guy Wollants, OCMW-voorzitter Goedele Breyne, de gemeenteraadsleden Jos Peeters en Filip Lecoutre en OCMW-raadslid Nelly Bellens.

Voorzitter Jaak Van Baelen mocht enkele bestuursleden in de bloementjes zetten.

Schepen Bart Van Couwenberghe mocht als eerste ooit namens het Hovese schepencollege een korte toespraak houden.

[AFG_gallery id=’10’]

 

Toespraak Jaak Van Baelen, voorzitter Hovese Gezinsbond:

“Welkom beste leden,
Welkom beste bestuursleden,
Welkom beste vrienden van de Gezinsbond,
Welkom leden van het College van Burgemeester en schepenen en raadsleden,

OLYMPUS DIGITAL CAMERAOok in 2014 zal het gezin zijn rol als hoeksteen van de samenleving met verve vervullen. De geborgenheid van het gezin, in haar ruimste betekenis, staat opnieuw hoog op de lijst van geluksvoorwaarden. En daarom wens ik jullie vandaag die geborgenheid.

Van harte een voorspoedig en een gezond 2014, met warme momenten in je gezin, met je kinderen en kleinkinderen.

In het boek ‘geluk, the world of hapiness’ wordt de vraag gesteld: Kan iemand op zijn eentje echt helemaal gelukkig zijn? De auteur denkt van niet. Het grootste geluk krijgen we van anderen. Twee woorden volstaan volgens de auteur: Andere mensen. Andere mensen zijn belangrijk voor ons geluk en onze gezondheid.

The Beatles zongen het al ‘all you need is love’. Een goed leven speelt zich af onder de vleugels van liefdevolle relaties, met je vrienden, buren, collega’s, je familie, met vrouw of man. Zoek het geluk niet in je zelf, maar in de betrokkenheid bij anderen. Koester de mensen die belangrijk zijn en besef dat ook jij voor anderen altijd een ‘ander’ bent.

En meteen zijn we in het hart van het vrijwilligerswerk belandt, want vrijwilligers bouwen aan een eigen taak, gericht op een ander en raken verweven met alle vezels van de samenleving.
Ik wens, beste bestuursleden, dat jullie veel voldoening mogen ondervinden in de taak die jullie jezelf opleggen.
En beste vrienden, ik ga er van uit dat jouw goede wensen en voornemens voor 2014 ook op de Gezinsbond betrekking hebben.

Laat me toe om even een blik te werpen op het voorbije jaar van de Gezinsbond in Hove.
Vorig jaar maakten we ons goede voornemens in verband met de spaarkaart. We wisten dat het een hele klus zou worden. We geloofden erin en we geloven er nog in. Al heeft het bezoek aan de Hovese handelaars maar één spaarkaarthandelaar opgeleverd.
De spaarkaart blijft een uitgelezen tool voor handelaars om aan klantenwerving en klantenbinding te doen, maar ook een reden waarom gezinnen bij de Gezinsbond blijven en zeker nu de lidkaart en spaarkaart één kaart zijn geworden. We zetten de spaarkaart terug op de agenda.

Ook de ledenwerving stond hoog op de agenda! We hebben dit punt uitgebreid besproken op de bestuursvergadering, voor de concrete uitwerking is het nog te vroeg. Wellicht wordt dat een werkpuntje in het komende werkjaar zoals men dat in het onderwijs zo mooi kan zeggen!

Het ledenaantal van de Gezinsbond, 660 leden in 2013, blijft jaar na jaar met 1à 2% afnemen. De Gezinsbond nationaal gaat in stijgende lijn. Met een afkalvend ledenbestand overtuig je zelden, alhoewel we toch verzachtende omstandigheden kunnen inroepen. Jonge gezinnen wijken uit en Hove vergrijsd. Dit laatste is een realiteit, maar laat dat voor ons geen reden zijn tot doemdenken! Ook voor oudere gezinnen heeft de Gezinsbond wat in petto, cultuurtjes, GOSA, wandelingen, spaarkaart,….

Zoals eerder gezegd: we zetten de ledenwerving terug op de agenda.

En dan zijn we aanbeland bij het verdriet van Gezinsbond-Hove 2013.

In de vorige legislatuur kregen we de maandelijkse geboortelijsten. Ik ging iedere maand de lijsten ophalen. Stipt, zonder poespas werden de lijsten overhandigd. Wij zonden de lijsten naar Brussel en Brussel bezorgde de

‘ Brieven aan de jonge ouders’ per post. Zo bleef Gezinsbond- Hove op de  hoogte. Momenteel hebben wij geen zicht op het feit dat de lijsten bezorgd worden aan Brussel en krijgen wij ook geen signalen vanuit Gezinsbond-Centrum.

Waarom men de werkwijze van vorige legislatuur niet wil toepassen, is voor mij een raadsel ! In ‘ algemene onderrichtingen betreffende het houden van de bevolkingsregisters, gecoördineerde versie van kracht op 1 juli 2010 met bijwerking de dato 20 september 2013 pagina 162 lezen we : (Ik vernoem de coördinaten expliciet, je weet maar nooit dat beleidsverantwoordelijken zich willen vergewissen van wat er juist staat.)

Indien evenwel uit de aanvraag duidelijk zou blijken dat, bijvoorbeeld, de Gezinsbond enkel de intentie heeft om de gevraagde personenlijsten te gebruiken voor het versturen aan gezinnen met een pasgeboren kind van een gratis tijdschrift (met nuttige informatie en tips over gezondheid en de opvoeding van kinderen), kan worden gesteld dat de Gezinsbond in voorkomend geval wel een taak van algemeen belang vervult, zodat haar hiervoor wel de gevraagde personenlijsten kunnen worden verstrekt.

Zelfs ‘de onderrichtingen’ erkennen het algemeen belang van de ‘Brieven aan jonge ouders’, alleen het College Van Burgemeester en Schepenen moet beslissen dat de lijsten mogen gegeven worden aan Gezinsbond-Hove.

Wij vragen een politieke beslissing en hopen dat de administratie zal volgen.

Nooit waren de vragen rond opvoeding zo fundamenteel en zo massaal aanwezig als in deze tijd. Opvoedingswinkels rijzen als paddenstoelen uit de grond, provinciebesturen houden zich bezig met de organisatie van infoavonden, boeken over opvoeding worden bestsellers.
De Gezinsbond deed reeds aan opvoedingsondersteuning voor het woord bestond. Opvoedingsondersteuning behoort tot de kerntaken van de Gezinsbond!

Door het algemeen belang van de verspreiding van ‘Brieven aan jonge ouders’ en de bijlage ‘Brieven aan jonge grootouders’ in vraag te stellen, raakt men de Gezinsbond in het hart.
Ik sta hier uitgebreid bij stil, omdat jullie zullen begrijpen dat hierover het laatste woord nog niet gezegd is.

Los van die bedreiging kunnen wij uitpakken met ons serviceaanbod dat geleid wordt door geëngageerde bestuursleden. De kinderoppasdienst floreert. De kortingskaart openbaar vervoer blijft zijn sporen verdienen. De filmtickets, spoorpassen en telefoonkaarten worden gretig gekocht. Onze lendendienst en secretariaat laten geen steken vallen en de Kleine Bond valt iedere maand in de brievenbus dank zij onze 29 buurtverantwoordelijken. Onze financiën zijn nog steeds crisisbestendig.

Onze activiteiten kenden een ongezien succes. Het feest voor Zwarte Piet georganiseerd door Sinterklaas en zijn medewerkers en zijn capriolen in het Hovese sportpark zullen blijvend in de herinnering van de kinderen én volwassenen blijven, die er bij waren. De speelgoedbeurs overtrof weer onze verwachtingen. En dan zwijgen we nog over cultuurtjes, het werelddansen, de zwemclub en JAanimo, het knuffelturnen en Manu Keirse die ons overtuigde dat ‘later vandaag begint’.

We blijven er voor gaan: op 11 maart organiseren wij in samenwerking met het oudercomité van Ritmica ‘ veilig online’ en 23 september komt Lut Celie van de Bleekweide in samenwerking met alle oudercomités spreken over: opvoeden tussen koesteren en kaderen. We wandelen op 16 maart. In februari dansen we 5 opeenvolgende  vrijdagavonden . Het planten van de geboorteboom op 23 maart wordt samen met het College van burgemeester en Schepenen weer op muziek gezet. En op 1mei zal er een tweedehandsbeurs buitenspeelgoed georganiseerd worden !

Tenslotte wil ik onze leden bedanken voor het vertrouwen in de gezinsbond, en een pluim steken op de hoed van onze vrijwillige bestuursleden.

Want vrijwilligen bij de Gezinsbond is niet evident. Bestuursleden werken bij ons niet binnen een afgebakend terrein, en wat zij doen, wordt niet altijd concreet omschreven. Ook de tijd die een bestuurslid aan inzet besteedt, wordt vooraf niet duidelijk bepaald en ze weten dus eigenlijk niet waar zij precies aan beginnen.
Bedankt daarvoor ! Het gaat echt niet zonder u, zonder een geest van dienstbaarheid, een geest van opoffering.

En dan rest ons nog de aangename taak om verdienstelijke leden en bestuursleden in de bloemetjes te zetten :
Vandaag zetten we speciaal in de bloemetjes :
Het ontvangstcomité van de Sint en we rekenen daar Sinterklaas en zwarte Piet bij!

Dag Stefan, dag Tom, dag Lien, dag Gie en Lieve

Dertig jaar geleden arriveerde de Sint voor de eerste keer in Hove.

Het stramien was toen: eerst een kindervoorstelling, poppenkast of een clown en daarna mochten de kinderen de Sint begroeten.

In 1998 duikt in het archief van de Gezinsbond voor de eerste keer de naam Stefan Beeldens op en wij veronderstellen dat Tom en Lien , Gie en Lieve er ook bij waren. JAanimo en Stefan verzorgden de animatie in het Prinsenhof. In de volgende jaren zal er altijd een bijzondere band zijn tussen de Sint en Stefan.

In 2001arriveerde de Sint voor de eerste keer per trein in Hove. Dat is toch al 12 jaar geleden. En op dezelfde dag van zijn aankomst werd er in de Rodenbachzaal in aanwezigheid van Sinterklaas en zwarte Piet een kinderfeest georganiseerd!

Dat kinderfeest evolueerde in de volgende jaren naar een dorpsfeest. In 2008  huurde de Sint het Kostershuisje om te overnachten en de kinderen mochten zijn ‘huis’ bezoeken.

In 2009 was er nog meer feest in Hove. De Sint vertelde in een avondshow wat je eigenlijk altijd wilde weten ! Verboden onder de 16 jaar !

En zo groeide het Sinterklaasfeest meer en meer uit tot een vaste waarde in het Hovese activiteitenlandschap. Sinterklaas en de muziekmedaille, Tours- sint en dit jaar het fenomenale feest dat de Sint organiseerde voor zijn ‘Beste Vriend’ met jeugdharmonie en koor en s’anderdaags Sporting- Sint met 6 voorstellingen van 75 man, groot en klein.

De Gezinsbond is blij met deze werkgroep. Ze brengt de Gezinsbond in heel wat gezinnen. Wij danken jullie daarvoor oprecht, en wees gerust op  de medewerking van het bestuur mag je altijd rekenen, in kwade en in goede dagen !

Graag een applaus !

Ik wens het volgende uur aan iedereen nog een lekkere drink tijdens deze Nieuwjaarsdronk 2014”.

Lees op pagina 2 de toespraak van Bart Van Couwenberghe.

Pagina's: 1 2