MISBRUIK POLITIE-UNIFORM STRENGER BESTRAFT

Vanaf 10 januari 2014 gaat een verzamelwet van kracht die de strijd tegen het fenomeen van de ‘nepagenten’ opgevoert. Het onrechtmatig dragen van een officieel politie-uniform is voortaan ook verboden op privédomein.

Hoe langer hoe meer mensen worden het slachtoffer van nepagenten. Minstens dagelijks doet een crimineel zich voor als agent om in te breken in een woning. Daarom werd er een wet gecreëerd die hiervoor een juridisch vangnet wil bieden.

p1040684

Er komt in de eerste plaats een algemeen verbod op het dragen van een officieel politie-uniform door een niet-gerechtigd persoon. Het gaat hierbij niet alleen om de basisuitrusting, maar ook andere kledingstukken en uitrustingsstukken die het politielogo, een specifieke politiemarkering en/of vermelding ‘politie’ dragen.

Wat het dragen van een namaakuniform betreft gelden wel een reeks beperkingen. Het dragen van een namaakuniform is pas strafbaar indien er voldaan is aan twee cumulatieve voorwaarden :

  • het moet voor elke redelijke persoon aannemelijk zijn dat het gaat over een origineel politie-uniform of onderdeel ervan;
  • het kledingsstuk of het voorwerp moet het politielogo (in welke kleur, grootte of vorm dan ook), de striping en/of de vermelding van politie in één van onze landstalen bevatten.

Op die manier blijft het dragen van een namaakuniform zonder kwaadwillig of bedrieglijk opzet zoals tijdens bijvoorbeeld een carnavalstoet of een toneelvoorstelling buiten schot.

De federale regering wil ook de handel in uniformen beter reglementeren. Iedere natuurlijke persoon of rechtspersoon die een politie-uniform of een onderdeel ervan koopt of verkoopt (al dan niet op afstand), in koop aan biedt, huurt of verhuurt, in huurt aanbiedt, in pand geeft of krijgt, in bewaring geeft of krijgt, leent of ontleent, vervaardigt of invoert is strafbaar.

 

2) WIJZIGINGEN RIJBEWIJS IN 2014

→ Wijzigingen met betrekking tot het behalen van het rijbewijs:

Vanaf 3 februari 2014 mag iemand met een voorlopig rijbewijs B, MET begeleider, geen passagiers meer vervoeren, behalve zijn begeleider(s) ! Bovendien moet op het rijbewijs staan wie begeleider is.

De houder van een voorlopig rijbewijs ZONDER begeleider, mag vergezeld zijn door twee personen die minstens 8 jaar een rijbewijs B hebben en de laatste drie jaar geen verval tot sturen opgelopen hebben.

De begeleiders (maximaal 2) moeten terug op het voorlopig rijbewijs gezet worden, je mag dus niet meer met om het even wie als begeleider rijden.

==> Dit staat echter volkomen los van het feit dat je nog altijd lessen mag volgen in een erkende rijschool.

Lessen tegen betaling mogen enkel nog gegeven worden een gebrevetteerd lesgever in dienst van een erkende rijschool. Niet-erkende rijscholen zullen enkel nog lessen mogen geven met gebrevetteerde lesgevers (is nu ook al zo), maar nieuw hier is dat zulks enkel nog zal mogen mits zij zich verenigen in een VZW.

Als je tweemaal niet slaagt voor het theorie examen zal je terug lessen moeten volgen in een erkende rijschool vooraleer je opnieuw theorie mag afleggen. Reeds gevolgde lessen op school, tellen niet mee.
Als je voorlopig rijbewijs vervallen is, mag je enkel nog met een erkende rijschool verder oefenen of op examen gaan.
Ofwel zal je minstens 3 jaar moeten wachten vooraleer je terug mag herbeginnen. Je kan dus niet langer zomaar wisselen tussen verschillende voorlopig rijbewijzen.

 

→ Verstrenging boetes voor het rijden onder invloed :

Boetes rijden onder invloedDe boete voor rijden met 0,5 tot 0,8 promille alcohol in het bloed stijgt binnenkort van 150 naar 170 euro. Dat heeft de Kamercommissie Infrastructuur goedgekeurd, samen met nog een hele reeks andere aanpassingen aan de verkeerswet en de wegcode. Professionele chauffeurs mogen nog slechts 0,2 promille alcohol in hun bloed hebben.

Concreet wordt het bedrag voor onmiddellijke inning bij gehaltes tussen 0,5 en 0,8 promille verhoogd van 150 naar 170 euro. Het geld zal geïnvesteerd worden in extra controletoestellen. De onmiddellijke inning wordt ook uitgebreid tot gehaltes van 1,2 promille. Voor buitenlanders is dat zelfs 1,5 procent, om straffeloosheid tegen te gaan.

Daarnaast wordt recidive strenger bestraft. Bijvoorbeeld als je binnen de drie jaar opnieuw betrapt wordt op inbreuken als rijden onder invloed, vluchtmisdrijf, het gebruik van een radardetector of rijden zonder rijbewijs. Links inhalen op een helling of in een bocht en straatraces worden nu ook aan dat lijstje toegevoegd.

 

→ Ritsen wordt verplicht en een uitbreiding voor het gebruik van de pechstrook:

Voortaan zal bij recidive het rijbewijs verplicht minstens drie maanden worden ingetrokken. Wat meteen ook betekent dat het theoretisch en praktisch examen moet worden overgedaan, net als een medisch en psychologisch onderzoek.

ritsen verplichtTot slot maken de aanpassingen ritsen verplicht en wordt het gebruik van de pechstrook uitgebreid. Niet enkel prioritaire voertuigen zullen dan mogen gebruiken bij ongevallen, maar ook takelwagens, deskundigen, parketmagistraten en begrafenisondernemers. Voorwaarde is dat de politie hen oproept en ze oranje-gele knipperlichten gebruiken.

 

3) BOB EINDEJAARSCAMPAGNE 2013-2014 IS AFGELOPEN

De eindejaarsfeesten, en de daarmee gepaard gaande BOB-campagne, zijn achter de rug. Tijd voor een evaluatie van de resultaten.

ikbobTijdens deze winter-BOB organiseerden wij 56 acties en namen onze medewerkers 3.567 ademtesten af. 81 bestuurders, ofwel 4%, van de gecontroleerde bestuurders hadden één of meerdere glaasjes te veel gedronken.
Opmerkelijk was dat ook tijdens de daguren er verschillende bestuurders alcoholische dranken hadden genuttigd en er zelfs een aantal rijbewijzen werden ingetrokken.
Tijdens de winter-BOB van 2012-2013 werden er 2.209 ademtesten afgenomen, waarvan 60 bestuurders in overtreding ofwel 3%.

We kunnen dus stellen dat de situatie er niet echt is op verbeterd en dat deze acties wel echt noodzakelijk zijn.
Tijdens maandelijkse WODCA-controles noteerden wij 8% overtredingen van de gecontroleerde bestuurders. Deze acties gaan echter steeds door op een zaterdagnacht wat traditioneel een uitgangsmoment is.

We kunnen dus stellen dat de situatie er niet echt is op verbeterd en dat deze acties wel echt noodzakelijk zijn.

 

4) NIEUWE CAMPAGNE VAN HET BIVV : ‘MINDER ZUUR ACHTER HET STUUR’!

Bumperkleven, rechts inhalen, geen voorrang verlenen, voetgangers niet laten oversteken… We laten er ons soms te gemakkelijk toe verleiden in het verkeer. Ben jij soms ook een zuursmoel in het verkeer ?

BIVV campagne minider zuur achter het stuurDe nieuwe BIVV-campagne gaat om respect en hoffelijkheid en is een logisch gevolg van de grote verkeersONveiligheidsenquête die begin januari werd gepubliceerd. Uit deze enquête bleek duidelijk dat een groeiend deel van de respondenten een gebrek aan hoffelijkheid aangeeft als één van de oorzaken van verkeersonveiligheid. “Minder zuur achter het stuur” verwijst naar de zure gezichten die sommige chauffeurs kunnen trekken van zodra ze het stuur nemen….

Melchior Wathelet, Staatssecretaris voor Mobiliteit : “Hoffelijkheid aan het stuur start bij het respecteren van de wegcode. Heel wat conflictsituaties zouden kunnen vermeden worden als weggebruikers de regels van de wegcode zouden respecteren. Maar hoffelijkheid gaat nog een stap verder. Door bijvoorbeeld iemand door te laten als u zelf voorrang heeft, draagt u bij aan de vriendelijkheid in het verkeer. Het is ook één van de redenen waarom ik het rits-principe verplicht wenste te maken vanaf 1 maart. De weg is een ruimte die we moeten delen met iedereen, niet monopoliseren”.

 

5) GAAT U MET VAKANTIE ? WIJ HOUDEN EEN OOGJE IN HET ZEIL !

Via de dienst “Vakantietoezicht” frequenteren wij uw woning tijdens onze patrouilles. Dit kan op elk ogenblik van de dag of de nacht zijn.

Tijdens een rondgang wordt gecontroleerd of alles in orde is in en rond uw woning. Indien er onregelmatigheden vastgesteld worden, verwittigen wij een door u aangeduid vertrouwenspersoon die eventueel maatregelen kan treffen tot uw thuiskomst. Dit is een kosteloze service van onze politiezone.

U kan dit toezicht elektronisch aanvragen via onze website, graag een vijftal dagen voor vertrek.

Vragen, suggesties, opmerkingen, … zijn steeds mogelijk via onze website http://www.hekla.be of via politie@hekla.be.