De groen-linkse formatie Hove Beweegt (Groen, SP.a, onafhankelijken) organiseerde op zondagnamiddag 9 februari jl. een dorpswandeling om de resultaten van de dorpskernvernieuwing van vorige legislatuur eens in de bloementjes te zetten. Het werden “rozen met veel doornen” …

Tijdens vorige bestuurslegislatuur 2007-2012 maakte Hove Beweegt samen met de CD&V deel uit van de toenmalige Hovese bestuursploeg. De dorpskernvernieuwing was één van hun paradepaardjes.

Om het resultaat eens te bestuderen organiseerde de groen-linkse beweging wat meer dan een klassieke nieuwjaarsreceptie bij het begin van het jaar.

Een 35-tal aanhangers en geïnteresseerden gaven gehoor aan de oproep en verzamelden rond 14.00u. aan O.C. “De Markgraaf”, voor de gelegenheid getooid met rode, groene en witte vlaggen, symbool voor de onderscheiden groepen die deel uitmaken van Hove Beweegt. De mindere opkomst heeft zeker te maken met de gure weersomstandigheden; vrij veel wind, vrij fris en af en toe wat regendruppels.

 

Mortselsesteenweg

OLYMPUS DIGITAL CAMERAHet ging netjes over het voetpad van de Mortselsesteenweg naar de eerste stopplaats vlak voor de Regina Pacis basisschool. Hier gaf huidig raadslid en gewezen schepen Jo Ampe met de megafoon uitleg over de toestand. Een mogelijke éénrichtingsstraat maken van de Mortselsesteenweg zat er niet in, want dit zou over heel de Bloemenwijk (Leliestraat) zijn gevolgen hebben. Bart Van der Spiegel, bestuurslid van de Fietersbond uit Kontich was speciaal gevraagd om overal zijn commentaar te geven. De smalle strook – met wederzijds parkeren – in de Mortselsesteenweg tussen de kerk en café De Pomp was volgens de heer Van der Spiegel een misinvestering wegens veel te gevaarlijk voor de zwakke weggebruikers. We zagen, net toen er een bus richting Mortsel aankwam, dat drie fietsers er richting Hove-centrum fietsten, waarvan twee op het voetpad. Gevaarlijkheid proefondervindelijk bewezen.

Vlak voor de school was er ook kritiek op het feit dat de fietssuggestiestrook er is aangelegd met rode stenen, terwijl dit een stuk van de straat is. Fietsers denken dat ze op een fietspad rijden met alle juridische beschermmaatregelen, maar dit is slechts schijn.

De invoeging van het fietspad richting Hove is ook veel te kort. Het moet veel langer worden gemaakt. Er is nog plaats om dit aan te passen. Dan moet er enkel een plantsoen verdwijnen.

De groep wandelde verder langsheen het Hortensiahof en de toekomstige nabije verkaveling. Over dit laatste wist Jo Ampe enkel te vertellen wat er in de Gazet van Hove stond. Als oppositiepartij zit Hove Beweegt duidelijk niet meer aan de stuurknuppel van de gemeente en moeten de mandatarissen nu ’s avonds na hun dagtaak de gemeentelijke dossiers gaan inkijken … als ze dit al doen ?!

De kruispunten van de Mortselsesteenweg met eerst de Jozef Lambrechtslei en onmiddellijk daarna de Louis Van Lindenstraat kregen ook de nodige kritiek van de heer Van der Spiegel. De oplossing voor de fietsers is er veel te gevaarlijk. Men moet de fietsers ter hoogte van de Jozef Lambrechtslei reeds laten oversteken richting Mortsel en niet ter hoogte van de Van Lindenstraat, waar het uitzicht op de aankomende wagens uit Hove vrij miniem is.

 

Frijthout

OLYMPUS DIGITAL CAMERANu wandelde het groen-linkse gezelschap via de Louis Van Lindenstraat naar Frijthout en de Oudstrijdersstraat. Jo Ampe gaf hier wat historische achtergrondinformatie van hoe het vroeger was. Hij gaf ook uitleg over de afwatering van Hove-centrum, de aangelegde wadi’s, de nieuwe bedding van de Koude Beek, de voorgestelde fietspaden naar Mortsel en Boechout, de nieuwe appartementen en de parking van Regina Pacis. Hier was er geen commentaar te horen. Volgens raadslid Jo Ampe zal het huidige bestuur maar in 2017 (één jaar voor de volgende gemeenteraadsverkiezingen van 2018) het parkgebied Frijthout volledig finaliseren.

 

Boechoutsesteenweg

Over het fietspad was er geen kritiek te horen, noch over de aanwezige flitspaal.

Men bleef wel langere tijd staan ter hoogte van de ingang van het Groen Schooltje, wegens de problematiek van het gemengd verkeer fietsers-auto’s. De ingreep is er ook te scherp. De invoegstrook voor de fietsers moet op langere afstand en meer zichtbaar voor de autobestuurders gebeuren. Er was ook aandacht voor de nieuw aangelegde trage wegen tussen de Lintsesteenweg en de Boechoutsesteenweg en het feit dat er geen trage weg komt over het domein van het Jeugdig Centrum (grond is eigendom dekenij Kontich). Het feit dat schoolkinderen van het Groen schooltje (GO) samen met kinderen van het Regina Pacisinstituut (vrij-katholiek onderwijs) dezelfde korte weg zouden moeten nemen, ligt blijkbaar in sommige milieu ’s nog erg gevoelig.

 

Sint-Laureysplein

Hier had Jo Ampe het over de mogelijkheden die in de loop der jaren werden voorgesteld. De problematiek van het dorpsplein en het hekken rond de kerk, de gewijzigde kruising met de Kapelstraat, Mortselsesteenweg en Geelhandlaan en het feit dat indien noodzakelijk er nog steeds verkeerslichten kunnen worden aangebracht. Een aanstormende bus van De Lijn liet zien dat men in het gemeentecentrum zich best houdt aan de 30 km/u.

OLYMPUS DIGITAL CAMERAMeer aandacht was er voor het gemengde verkeer ter hoogte van een bekende apotheekzaak in de Kapelstraat. Dit werd ook kritisch bekeken door de man van de Fietsersbond.

Zelfde enkele tientallen meters verder aan het kruispunt van de Hortensialei met de Kapelstraat. Foutparkeerders waren er genoeg, vlak voor de krantenwinkel en voor de immobilïenzaak.

Het gezelschap stapte nog moedig door tot aan de Leliestraat. De verwezenlijkingen werden bekeken, maar verschillende deelnemers stelden vast dat het beter had gekund. Spijtig voor de miljoenen euro’s die er zijn geïnvesteerd.

[AFG_gallery id=’16’]

 

Groen-linkse receptie

De aanwezigen waren maar al te blij dat de wandeling ten einde was, het was licht beginnen regenen, en ze zich konden gaan verwarmen op de aangekondigde receptie in De Markgraaf. Hier was er nog een audio-visuele tentoonstelling over 20 jaar Hove Beweegt en de werking. In het najaar plant men een groot feest hier over.

We stelden vast dat er relatief weinig mandatarissen van andere politieke formaties uit Hove aanwezig waren. Is iedereen de nieuwjaarsreceptie beu ? Moet men reeds aan afslanken denken ? Vanuit Mortsel was groen gemeenteraadslid Wim Duré en socialistisch Vlaams volksvertegenwoordiger Steve D’Hulster aanwezig.

Het gros van de aanwezigen waren ook vijftigers en zestigers. Misschien eens aandacht aan besteden, al is dit geen problematiek die alleen Hove Beweegt treft.

We verlieten het pand om 16.20u.

[AFG_gallery id=’17’]