Op het einde van de laatste Hovese gemeenteraad voerde gemeenteraadslid Els Pauwels (CD&V) een persoonlijke show op. Als royaliste kan ze het niet verkroppen dat het huidige Hovese gemeentebestuur van N-VA en Ph7 geen portretten van de koning en de koningin meer ophangt in de Hovese publieke ruimten. Nergens bestaat er een wettelijke verplichting om dit te doen. Het huidige democratische gemeentebestuur besliste éénparig om geen statieportretten van gekroonde hoofden meer op te hangen, ook omdat de kostprijs ervan zeer hoog oploopt en het eigenlijk geen meerwaarde heeft voor de burgers. Aanhangers van het adellijke echtpaar “Philippe et Mathilde de Saxe-Cobourg/ de Belgique” kunnen in hun persoonlijke woning nog steeds veelvuldig foto’s van dit koppel aan de muur hangen, zonder dat ze anderen daarmee storen.

Een kado voor de burgemeesterMevrouw Pauwels overhandigde aan het gemeentebestuur een statieportret van de huidige monarchen om in het gemeentehuis op te hangen. Burgemeester Koen Volckaerts (N-VA) nam het aan en zei dat hij het eens ging bestuderen. (In de kelder van het gemeentehuis huist de Hovese heemkundige kring.) De meeste raadsleden moesten eens glimlachen. Er was nergens een teken van royalistische uiting of opflakkering te bespeuren, noch bij de gemeenteraadsleden van de andere partijen, noch bij het publiek. De meeste mensen in Vlaanderen kennen ook de werkelijke achtergronden van het Belgische koningshuis.

 

De francofiele royalistische achterban te vriend houden

Het ministerie van Binnenlandse zaken vroeg aan alle 589 Belgische gemeentebesturen of ze foto’s van het nieuwe koningspaar wilden ophangen in hun gemeentehuizen en andere openbare gebouwen. Nergens bestaat er een wet of besluit die openbare besturen dwingt een foto van het staatshoofd op te hangen in openbare gebouwen. De geleverde foto’s zijn ook niet van de goedkoopste : meer dan 100 euro per foto. In tijden dat gemeentebesturen drastisch moeten bezuinigingen, kan dit alvast tellen. Bestuurders kunnen ook hun rekening maken en ze weten ook dat de Belgische monarchie slechts een zeer beperkt gedeelte van de Vlaamse bevolking echt beroert. Bij “Blijde Intredes” van de koning in Vlaanderen zijn de meeste aanwezigen verplicht opgetrommelde lagere schoolkinderen en daarnaast nog wat oudere, meestal Franstalige, mensen.

Niet alle Hovese politici delen dezelfde mening als de bestuursmeerderheid. Uit het oppositiekartel CD&V/Open VLD kwam er eerst wat gemor, ideologisch mooi verpakt met een afleidingstruc om niet als reactionair over te komen. Nu vallen de maskers echt af bij de gratis show van Els Pauwels. Mevrouw Pauwels doet dit niet zomaar. Daar steekt een weldoordachte strategie achter. In Hove wonen een relatief aantal Franstalige Vlamingen (“franskiljons”) en deze mensen stemmen bij de verkiezingen zeker niet Vlaams-republikeins of groen-links. Ze stemmen eerder conservatief-katholiek of voor de behoudsgezinde liberalen die zeker in Hove erg belgicistisch zijn (democratie past niet met erfelijke monarchie). In 2006 kwam er in Hove geen kartel tussen CD&V en N-VA tot stand, omdat CD&V stelde “dat als ze met N-VA zouden scheep gaan, ze misschien wel langs de ene zijde enkele stemmen zouden bijwinnen, maar langs de andere zijde zeker 200 stemmen zouden verliezen” en dit vnl. bij die Franstalige, meestal katholieke conservatieve Belgicisten die enkel CD&V of O.VLD stemmen.

Mevrouw Pauwels, lerares Frans in een school in Boechout, staat in Hove bekend als een vurige Belgiciste (= een reactionaire politieke strekking die het behoud van een Belgische éénheidsstaat voorstaat en het terugdraaien of afschaffen van de Vlaamse, Waalse en Duitstalige autonomie voorop stelt, met aan het hoofd van een ‘corporatistische staat’ een niet verkozen – vnl. Franstalige, conservatieve, militaristische – monarchie). Op 21 juli hangt de Belgische driekleur aan de woning van mevrouw Pauwels uit. Geen probleem, maar in Hove zijn het die dag bijna uitsluitend franstaligen die dit ook doen. Het zegt genoeg over het maatschappelijke milieu. Zelfs gewezen burgemeester en partijgenoot Luc Vuylsteke de Laps (CD&V), hield zich in dit dossier steeds neutraal op de vlakte. De keuze van mevrouw Pauwels is dus duidelijk. Het is goed dat we weten voor welke club ze rijdt.

De republikeinen en democraten hebben niets tegen de persoon van het niet democratisch verkozen staatshoofd ‘Philippe de Belgique’, wel tegen de instelling en alle on-democratische machtsmanipulaties er omheen. Een republiek is daarbij veel democratischer en veel goedkoper.

 

Belgische monarchie slecht aangeschreven in de wereld

Inboorling krijgt zweepslagen
Inboorling krijgt zweepslagen

We gaan het hier niet hebben over de wekelijkse schandalen en roddels over aanhouwerij enz … die er in “de boekskes” staan over de Belgische monarchie, wel over wandaden tegen de mensheid.

De “donkere bladzijden” van de Belgische monarchie in Congo …
De “donkere bladzijden” van de Belgische monarchie in Congo …

Dan moeten we even teruggaan in de geschiedenis, nl. naar Congo-Vrijstraat. Dit was tussen 1885 en 1908 het privaat-eigendom van koning Leopold II in Afrika. In de Kongo-Vrijstaat werd een bloedig schrikbewind gevoerd door de Force Publique, een koloniaal leger met blanke officieren en Afrikaanse soldaten. Nadat toen in de pers alarmerende berichten waren verschenen over de door Leopolds zetbazen in de kolonie begane gruweldaden (slavernij, verkrachtingen, massamoorden, uitbuiting, het afhakken van handen, enz …), werd het gebied in oktober 1908 onder internationale druk door de Belgische staat geannexeerd, waarna het de naam Belgisch Kongo kreeg.

Volgens de prestigieuze Encyclopaedia Britannica is de plaatselijke zwarte bevolking tijdens de terreur onder Leopold II gedaald van een 20 miljoen inwoners tot 8 miljoen. In werkelijkheid is het onmogelijk te zeggen hoeveel mensen er direct of indirect gestorven zijn ten gevolge van het schrikbewind van Leopold II, maar het zijn er in ieder geval enkele miljoenen.

Leopold II, Stalin, Hitler, Mao, Pol Pot, Kim Il Sung … massamoordenaars van de ergste soort !
Leopold II, Stalin, Hitler, Mao, Pol Pot, Kim Il Sung … massamoordenaars van de ergste soort !

Zo staat het Belgisch koningshuis in het buitenland bekend in een rij met andere sinistere massamoordenaars die luisteren naar namen als Jozef Stalin, Adolf Hitler, Mao Zedong, Pol Pot, Kim Il Sung, …

Als mevrouw Pauwels op de Hovese gemeenteraad nog eens een show wil opvoeren, kan ze dit gerust doen, maar dan misschien eerst even nadenken ! Of is haar geschiedkundige kennis eerder beperkt ? Ze kan beter een humaner onderwerp uitkiezen om actie rond te voeren, waar de meeste Hovenaars nog een meerwaarde in zien en niet een beperkt clubje asociale franskiljonse reactionairen voor wie de tijd is blijven stilstaan in 1830.

1 reactie

  1. Beste Luc,

    In aanvulling op het artikel aangaande het koningsportret. De interpretatie die je aan onze actie geeft, is m.i. wat overtrokken. Onze ludieke actie, was absoluut een initiatief van de ganse fractie, gedirigeerd door het kartel en zeker niet alleen in naam van raadslid Els Nelen-Pauwels.

    We grepen het moment aan (het weghalen van de portretten werd gekaderd als besparingsmaatregel) om te protesteren tegen de wispelturige en weinig transparante beleidslijnen inzake de gemeentefinanciën en dito communicatie. De achterliggende reactionaire boodschap maakt geen onderwerp uit van ons lokaal kartelprogramma. Deze 19de-eeuwse thematiek lijkt me trouwens verloren te lopen tussen de 21ste-eeuwse maatschappelijke uitdagingen.

    Vriendelijke groet,

    Wim Bollaert

    Voorzitter CD&V, Kartel Fan van Hove

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *