Terug een vrije radio in Hove

Sedert enige tijd is er terug een vrije radio actief in Hove. Eén met een lange staat van dienst en geschiedenis. Begonnen in het jaar 1982 aan de Dennenlaan in Hove – toen de Sovjet Unie en co. nog bestonden en Frank Swaelen nog burgemeester van Hove was – onder de naam ‘radio Flash’. Nadien een omzwerving via een keten en vandaag terug zelfstandig opererend voor de Hovenaars en ruime omgeving onder de naam ‘radio Frekwent’ op FM 105.1.

Radio Frekwent en Gazet van Hove werken sedert eind vorig jaar ook samen. Hierover zijn beide partijen zeer tevreden.

Vrije radio’s ontstonden meestal in de jaren ‘70, ‘80 en ‘90 van vorige eeuw, in alle west-Europese landen. Elk dorp, gemeente, stad of universiteit had wel een eigen vrije radio. Er ontstonden ook veel vrije radio’s naar aanleiding van een maatschappelijk conflict (stakingen, bezettingen, onteigeningen, enz…).

De vrije radio’s konden opgericht worden met beperkte middelen : een batterij, radiozender en antenne waren de grootste vereisten. Het bereik varieerde van enkele meters tot enkele kilometers. Vrije radio’s hadden geen zendvergunning en betaalden ook geen royalty’s (muzieklicenties) aan een muziekautoriteit zoals SABAM. Hierdoor onttrokken vrije radio’s zich aan de regelgeving en werden deze radio-omroepen tot de illegaliteit gerekend. Geregeld werd er toen een vrije radio opgedoekt door de politie of de Rijkswacht. Nadien werden de vrije radio’s uit de illegaliteit gehaald en voorzien van een degelijk wettelijk kader, ondanks het feit dat er tot op vandaag nog geregeld interne conflicten zijn tussen vrije radio’s die anderen storen.

We hadden over de vrije radio in Hove een gesprek met Steven Mostmans, actief van het eerste uur en vandaag bezieler van radio Frekwent.

 

Hoe is radio Flash ontstaan ?

De eerste vrije radio’s bevonden zich op schepen gelegen buiten de territoriale wateren.
De eerste vrije radio’s bevonden zich op schepen gelegen buiten de territoriale wateren.

Steven Mostmans : “Eigenlijk op een rare manier, toen we met een paar vrienden samen zaten en we een naam aan het zoeken waren, had iemand van die vrienden een t-shirt aan met daarop een embleem en de naam Flash Gorden. Dus ? We hebben er nadien nog jaren mee gelachen.”

 

* Wie waren de eerste initiatiefnemers ?

“Ik was destijds auditie gaan doen bij de toenmalige Hovense radio Tamara. Ik werd niet goed bevonden om radio te maken, maar ik mocht wel hun ‘drive in show’ draaien. Dus dacht ik, samen met een groep vrienden die jaren, bijna dagelijks bij ons thuis over de vloer kwamen : We beginnen gewoon zelf een radio. (in die tijd was dat een stuk gemakkelijker dat nu natuurlijk).
Na onze start werden we meteen zo populair dat radio Tamara als het ware de vlucht nam naar Boechout. Ik zou enkele vrienden bij naam kunnen noemen, maar ben zo bang dat ik er sommige nog zou vergeten. En dat wil ik natuurlijk niemand aandoen hé.
Echt gestart zijn we wel toen er een vrachtwagen voor de deur stopte met daarop een pyloon van ongeveer 29 meter. Het was een occasiepyloon die op vraag van één van onze vrienden (Dirk) was weggeplukt op het zilvermeer in Mol. Daar stond die pyloon toch maar te niksen zei hij en wij konden starten.”

 

* In welke tijd ?

07-radio-frekwentDat moet ongeveer de maand april – maart geweest zijn in 1982. Ik weet nog dat ik die dag het gras aan het afrijden was onder een stralende hemel, toen die vrachtwagen stopte. Ik dacht nog (die komt de weg vragen). Hahaha”

 

* Waarom een vrije radio opstarten ?

“In den beginne was het een leuk tijdverdrijf. En mijn ouders vonden dit wel een goed idee. De zonen en vrienden hingen nu niet langs de straten, maar deden een hobby die ze een beetje onder controle hadden. Trouwens mijn ouders deden alles voor onze hobby en onze vrienden. Curryworsten met frieten, boterhammen met beleg. Niets was hun teveel om onze vrienden in de watten te leggen We waren een echte grote familie.”

 

* Hoe ging het er technisch aan toe ?

“In het begin heel erg amateuristisch. Uitzenden met een zendertje van 3 watt en een cb antenne die we door het raam stoken. Toen konden we al uitzenden tot aan de Delhaize in Kontich. Zo fier dat we waren. Nadien hebben we van een tuinhuis achter in de tuin een heel erg mooie studio gemaakt. Daarna een slaapkamer in ons 2e huis. Tot een grote bovenverdieping in de villa “Dennenheem”. Dat was al een erg professionele studio hoor. Maar altijd met hulp van vrienden in elkaar geknutseld.”

 

* Jullie fusioneerden enkele jaren geleden met Club FM ?

06-radio-frekwent“Nadien gebleken een serieuze misstap. In 2009 hadden we het moeilijk om financieel ons hoofd boven water te houden. Als je moest weten wat een radio voor kosten heeft ? BTW, Sabam, billijke vergoeding (zogezegd voor de Vlaamse artiesten) om maar te zwijgen van elektriciteit, verwarming, telefoon, internet e.d.”

 

* Waarom een fusie ?

“Ze stuurden alle locale radio’s een mail omdat ze wisten dat iedereen het financieel moeilijk had. In die mail stonden erg mooie woorden over een samenwerking, locaal uw hobby kunnen blijven verder zetten en dergelijk. Wij zijn toen met deze mensen gaan praten. En hebben ons laten overhalen. Verder wil ik hier liever niet over gaan.”

 

* Waarom zijn jullie nu terug onafhankelijk ?

“In de eerste plaats omdat we in onze samenwerking na een tijdje nog weinig of niets meer mochten doen. Het laatste voorstel was nog 3 uur radio maken op zondag. De financiële beloften stonden ook meer dan een jaar achter, en als we eens samenwerkten mochten we enkel de vuile werkjes invullen. De rest deden ze zelf wel. Maar de grootste drijfveer was om terug echt locale radio te maken. Dicht bij onze luisteraars, verenigingen en handelaars. Niet uit een grote ijzeren toren, maar tussen de mensen.”

 

* Naar wie richt radio Frekwent zich ?

Ondertussen afgebroken woning Dennenlaan
Ondertussen afgebroken woning Dennenlaan

“Naar de hele familie. Nieuwe hitparade platen komen niet zoveel meer langs. Graag meer jaren ‘60-‘70-‘80-‘90 van vorige eeuw en Nederlandstalige platen. De locale en sportieve verenigingen in het daglicht stellen. Ook de locale handelaars bijstaan.”

 

* Hoe groot is jullie invloed ?

“We zijn en blijven media natuurlijk. Media die er is voor de mensen die locaal wat te vertellen hebben en daarvoor niet kunnen rekenen op de grote radio’s wegens geen interesse of te duur. Een echt locale radio met locaal nieuws, gratis locale info enz…”

 

* Kunnen lokale verenigingen iets vertellen via de radio ?

“Zeker weten. Alle info over activiteiten willen we GRATIS omroepen. Geef toe, waar vind je dat nog ?”

 

Technische fiche:

“Momenteel met een pyloon van maar 19 meter op Hove Sport, waar we deze mensen heel erg dankbaar voor zijn. Zij zijn altijd in ons blijven geloven (erg veel dank daarvoor). We zoeken een hogere mast. Op Hove Sport is dat niet mogelijk. Dus vragen we een hogere plaats. (liefst een appartement. Dan hoeft de mast niet zo hoog te zijn). En wel graag in Hove of Mortsel. Uit een andere gemeente mogen we via de overheid jammer genoeg niet uitzenden. Aan een nieuwe studio wordt gewerkt. En die komt terug bij onze roots. Waarschijnlijk in de Dennenlaan in Hove.

We hadden graag onze pyloon op een hoogte van 35 a 40 meter gekregen. Dit verbetert onze uitzendingen in ons gebied. (kraakvrij) in de gemeenten Hove – Kontich – Lint – Edegem – Boechout – Aartelaar – Wilrijk – Duffel – Berchem – en de steden Mortsel en Lier. Hiervoor rekenen we ook graag op de gemeentebesturen van Hove en Mortsel als het kan.”

Verdere info www.frekwent.be – dagelijks 7/7, 24u., radio Frekwent FM 105.1 .

Lokaal nieuws om 7u., 8u., 12u., 13u., 18u. en 19u.

5 Reacties

 1. Rita Buytaert op |

  Het is geen wereldnieuws of super bizonder maar het moet mij toch van het hart dat uw artikel over vrije radio in Hove niet strookt met de waarheid.
  De échte waarheid is de volgende : mijn zoon Jan had de kolenkelder omgebouwd tot een “werkkelder” en had daar een wimpel hangen me “Flash” op. Hij knutselde een zender in elkaar en mijn andere zoon Tom ging dan met de fiets en een draagbare radio horen hoever deze zender reikte. De kelder werd te klein en de gebroeders Mostmans stelden voor om in de Dennenlaan te komen.
  Daar werd Jan Lemmens het vrije radio gedoe na een tijd beu en de Mostmansen namen het over.
  Géén T-shirt met Flash Gordon erop, geen Mostmansen die de radio hebben “uitgevonden”.
  U kan hier commentaar op vinden op Facebook op een site an “echte Hovenaars” (40-50 jarigen) die herinneringen ophalen aan hun verleden ha ha. Iedereen wist nog dat radio Flash bedacht, in werking gesteld was door Jan Lemmens, **** in Hove. Alleen de Mostmans dus niet…….
  Ere wie ere toekomt zou ik zeggen. Groetjes Buytaert Rita

 2. Steven Mostmans op |

  Beste Mevrouw Buytaert,
  ere wie ere toekomt, en recht op antwoord. Als het inderdaad Dhr. Jan Lemmens was die de radionaam destijds bedacht heeft aan de hand van een vlag en in de kelder met een zelfgemaakte zender, wil ik hierbij mijn welgemeende excuses aanbieden omdat mijn geheugen met na bijna 32 jaar even in de steek heeft gelaten. En alle lof voor dhr Jan Lemmens dan. Ik moet er wel bijvertellen dat het steeds de familie Mostmans was die jaar na jaar de radio in leven heeft gehouden. Een deel van het huis afstaan voor een 20 tal dj’s en vrienden die dagelijks en weekelijks hun hobby gratis of bijna gratis konden komen uitoefenen, de soms overlast van een hoge pyloon in de tuin,een heuse studio op een volledige verdieping, de financiele zorgen. Ook die waren voor de familie in de Dennenlaan en niet elders denk ik toch. Of laat mijn geheugen me nu weer in de steek. Jaar na jaar zijn we blijven vechten om in de mooie gemeente Hove de radio levendig te houden. De radio die er nu anno 2014 nog steeds is. Dit was in de eerste plaats te danken aan de inzet van de familie Mostmans, steeds gesteund door tal van vrienden en collega’s. Hiervoor wil ik al deze mensen nogmaals hartelijk danken. En zeggen dat mijn ouders steeds ten al hebben gedaan om deze mensen een toffe en mooie hobby te bezorgen.En we zullen dat blijven doen zolang we kunnen, ondanks heel wat mensen die ons dit niet gunnen, om welke reden dan ook. Dhr Lemmens is bij ons altijd welkom geweest en na meer dan 30j mag hij nog steeds eens komen zien waar hij dan volgens U destijds mee begonnen is. Nogmaals mijn excuses als ik het verkeerd heb vertelt. In het artikel stond trouwens, en ik citeer : Ik zou enkele vrienden bij naam kunnen noemen, maar ben zo bang dat ik er sommige nog zou vergeten. En dat wil ik natuurlijk niemand aandoen hé.
  En U hebt gelijk als U zegt dat ere wie ere toekomt. Dit is geschreven door iemand die graag bij de voornaam genoemd wordt. Of misschien met Mr Mostmans en niet DE MOSTMANS.
  Met welgemeende en beleefde groeten van Steven Mostmans

 3. Rik Pets op |

  Beste radio vrienden een dikke merci voor het in klank brengen van onze Lisp Kermis 2014 als tegen prestatie heb ik Radio Frekwent tijdens de rommelmarkt een paar keer laten afroepen via onze geluidtechnieker.
  Bij deze namens het ganse Lisp Kermis comité .
  Bedankt.

 4. Ward op |

  Mooie uitzending in verband met Kerstmis , Steven. Knap

 5. Bruno Holvoet op |

  Ik heb niet de indruk dat wij zijn gaan lopen van flash! Er was wel wat over en weer tussen dj’s onderling. De grootse reden van onze verhuis was de locatie, boven de toenmalige ‘old duck’ op het hoekje van de Vincent Bavaisstraat en de Kapelstraat. Er werd gefoefeld met de rekeningen, het was er te klein. Toen we het aanbod kregen om nauwer te gaan samenwerken met jeugdhuis ‘de kring’ uit Boechout zijn we vertrokken.

Laat een reactie achter